torsdag 31. august 2017

Oppsummering august - 17

Er sommeren virkelig over? I år igjen? Like fort? Ja, fortere. Definitivt. Har vi lest noe i august? Joda, ikke så værst. Har da hatt ferie. Kunne ha lest mer, men har vært mye sosial også, og mer en i de siste månedene faktisk, sidetall tatt i betraktning. Og så har jeg lest mye bra. I tre uker hadde jeg ferie, og var både i Bodø, Lofoten- ble mormor for første gang- og deretter en uke på Kreta. Så på jobb igjen sist mandag. Jeg kom hjem til Litterær Hagefest i Adrianstua; årets happening i Ringvebukta, der jeg fikk med meg en interessant samtale med Selma Lønning Aarø, som ga ut den mye omtalte "Hennes løgnaktige ytre" i fjor; en av de bedre norske bøkene jeg leste i i 2016.


Selma Lønning Aarø bokbades på hagefesten i forfatterboligen Adrianstua.  (foto: Anita Ness)


Så til månedens oppsummering:

Bøker lest:
1. Ingen til bords av Lene Lauritsen Kjølner: krim, norsk2017, leseeks, 294 s
2. En moderne familie av Helga Flatland: norsk2017, leseeks, 238 s
3. Tilfellet Thomas Quick - En seriemorder blir skapt av Hannes Råstam: biografilesesirkel, sakprosa,  frahylla, 446s
4. Den siste gode mann av A.J. Kazinski: Danmark, Italia, Sør-Amerika, frahylla, krim, kjøpt, 513 s
5. Min venn pingvinen av Tom Michell: Argentina, Uruguay, biografi/sakprosa/beretning, frahylla, leseeks, 245 s
6. Barsel av Kristin Storrusten: dikt, norsk2017, leseeks, debutant, 62 s
7.Varm melk av Deborah Levy: Spania, Hellas, leseeks
8. Seks historier av Matt Wesolowski: England, leseeks, thriller/krim, 266 s
9. Dødsrytteren av Øystein Wiik: Norsk2017/Krim, Svalbard, Nord-Korea, leseeks, 569 s

SUM: 9 bøker

9 bøker er innafor, selv om jeg trodde jeg skulle lest ferdig en bok til i løpet av denne siste uka, men det har jeg ikke hatt overskudd til. Har hatt to lange reisedager på jobb også. 
Jeg er fornøyd med leseopplevelsene i august. Mye bra faktisk.Leser i Min venn pingvinen på Egon i Bodø mens jeg venter på toget hjem.

Spesielt Min venn Pingvinen, Varm melk og Dødsrytteren. Sistnevnte var fornøyelig og spennende og litt skummel.  Veldig aktuell også i disse Nord-Korea-trusseltider.  Tilfellet Thomas Quick var også en særdeles interessant leseopplevelse. Sjokkerende i grunn. Seks historier må også nevnes, en ganske nifs historie, en thriller/krim i original innpakning.
Fra Varm melk.. på en taverna i Hellas. Hvorfor ikke pugge alfabetet?

Ja, resten av bøkene er også gode og verdt lesinga.

4 krim
1 biografi/true crime
1 biografi/personlig beretning om en pingvin
1 diktsamling
1 Man Booker- nominert 2016
4 norske 2017
4 debutanter roman/dikt
7 leseeks/2 kjøpt
3 fra-hylla (JIPPI!)


Bunken jeg hadde med meg til Bodø/Lofoten. 
 Leste Tilfellet Thomas Quick, Den siste gode mann , En moderne familie og Min venn pingvinen , som ikke lå i bunken, men som jeg slengte ned i kofferten like før jeg dro.
Har startet på, men lagt til side inntil videre: Anarchy in the UKR og Den forbudte elven.
Bøkene som ble med til Kreta:
Leste Dødsrytteren, Varm melk og startet på Blå, som jeg er halvveis i nå. Jeg leste også Seks historier på laptopen/PDF. Har også så vidt startet på Lysår.

NOTE TO SELF! Konklusjon: Kreta: Her hadde jeg med minst en bok for mye. Jeg kunne også kuttet ut en ifb med Nord-Norgeturen. Jeg liker å ha noe å velge i, men jeg trenger ikke dobbelt så mange som jeg faktisk greier å lese. 


Litterære arrangement:
Litterær hagefest Adrianstua 27.august 2017


Da vil jeg bare ønske dere alle en riktig fin høst. 

Bokhøsten er i full gang og bøkene har fylt min postkasse i det siste og mer vil komme.. Det er så mye spennende i vente. Høsten blir nok ikke kjedelig i år heller, så gråt ikke om vi går mot mørkere tider. En bokvenn har alltid noe å glede seg over, uansett hvordan været er.


(alle fotoene er mine; Anita Ness, copyright)


15 kommentarer:

 1. Sommeren er så alt for kort, jeg sitter fremdeles å venter...
  Ferie er deilig, heldige du som drøyde og fikk sen ferie. Ser jeg har lest halvparten av dine bøker, skjønner jeg ikke skulle lagt vekk den pingvinen.
  Det er vanskelig å velge bøker til ferie, jeg ender også opp med flere bøker enn jeg vet jeg kommer til å lese :)
  Snart helg, håper du får en fin en!

  SvarSlett
  Svar
  1. Pingvinen begynte jeg også på, i lyd, for lenge siden - men jeg har bare fått med meg begynnelsen - den er fortsatt på iPhone, så den blir kanskje ferdiglyttet en gang.

   Slett
  2. Sommeren flyr fortere av gårde år for år.. sånn er de vel bare, siden vi eldes. Den pingvinen må du bare finne frem igjen, Hjertevarm, god, slik vi trenger mer av i dagens verden.
   God helg Tine.:)

   Slett
  3. Du og Randi: - Pingvinen.:)

   Slett
 2. Jeg kan ikke huske å ha fått tilsendt så mange bøker før som nå i høst. I et anfall av leselyst har jeg muligens tinget meg flere bøker enn jeg kan konsumere, pluss at leseeksemplarer sendt uten bønn om det plutselig virker så gode at jeg kaster meg over de først. Vel, ikke at jeg kaster meg over noe. Jeg bare ser og ser og oier meg og danser rundt meg selv og gleder meg til å begynne på neste MEN KAN SLETTES IKKE VELGE!


  Puh. Det måtte ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du sier noe der elliken - har noe av de samme følelsene jeg også - vet ikke hva neste bok bør bli. Snart ferdig med Liebhaberne nå, og jeg liker den godt.

   Slett
  2. Eli: Sier du det? Jeg har ikke fått mange ubedte leseeks. Men så har jeg vel ikke meldt adresseendring til alle forlagene jeg har fått fra før, når jeg tenker meg om, men dog de aller fleste.
   Men jeg har takket ja til en del, og spurt om en del, og det er så mye fristende ( i år også), så min bunke er nå lesestoff frem til jul, tipper jeg. Nøkternt sett..
   Og den herlige følelsen av splitter nye bøker i postkassa er like nydelig fortsatt, som litt julekveld.:)
   Jeg føler et ansvar for de jeg har takket ja til og de jeg har spurt om, og ønsker ikke derfor ikke å bli så overlesset at jeg ikke kan lese andre ting, men alt rekker man ikke gjennom på kort tid, uansett, det vet jeg - og alt vil ikke fenge, det ligger vel i sakens natur..

   Slett
 3. Veldig bra oppsummering Anita - du har fått med deg mye som alltid. Jeg har lest "bare" seks bøker i august - og omtalt bare to av dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi.:) Seks bøker er da ikke så værst.. Hvor mye bruker du å lese/lytte?

   Slett
 4. Så rart at både Tine og Randi la vekk Min venn pingvinen- den er jo fabelaktig på alle måter!! Jeg hørte den som lydbok, og var frelst fra første minutt ;o)
  Ellers ble det ikke spesielt mye lesing i sommer, tida fløy likevel, og nå merker jeg at leselysta er på vei tilbake. Foreløpig har jeg ikke merket så mye til den bokhøste- jeg prøver å begrense meg selv om det alltid gir en liten andaktsfølelse å sitte med ei splitter ny bok i hendene...
  Ønsker deg en finfin høst, med kos og bøker og arrangementer og te og lys og kaffe og hverdagsgleder i fleng!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo kjemperart, men de er kanskje ikke så opptatt av dyr, eller trodde den var sånn søt boK? Den er jo bare hjertevarm og god, og det som overrasket meg er at den hadde så mye argentinsk historie i seg, samt en slags reiseskildring som jeg (som har vært i Argentina, BsAs) synes var veldig artig .:)

   Godt at leselysta er tilbake Berit. Jeg har den jeg og, dvs jeg kjenner på lysten, men merker at energien er labrere dess mer travelt det er på jobb, som det har vært i noen måneder nå.
   Og i sommer skjedde det også så mye annet som tok fokus. Men sånn er det vel bare.
   Elsker bokhøsten og gleder meg til bokmøter, men har vært litt sent ute med å lese høstkatalogene. Begynner å komme meg ajour nå.. (Ble jo mormor 7.august)

   Tusen takk og det samme til deg:)

   Slett
 5. Her var det mange bra bøker, og i forhold til full jobb og ferie i utlandet, mange bøker.Jeg syns at en stor bunke uleste bøker er bare herlig, og at jeg får en og annen boka fra forlaga, etter forespørsel, er spennende. Har ikke opplevd at jeg får bøker uanmeldt, trodde vi måtte melde fra sjøl om det er noe vi ønsker som leseeksemplar. Syns at høsten som bokleser er ei flott tid, og tenker at uten bøker ville det vært trist!
  Bokmøter får jeg alt for lite av, men leser gjerne referat fra andre som har hatt store opplevelser. God lesehøst, med nye og gamle bøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, mye bra lest, mange bra bøker i omløp og på vent.
   Noen forlag sender ut enkelte bøker uanmeldt noen ganger i tillegg til de vi spør om eller takker ja til. Bl.a. så sender Tiden forlag ut en del uanmeldt, det samme med Tigerforlaget og jeg har også fått overraskelser fra Oktober, Aschehoug, CappDamm med flere. (og nå husker jeg at jeg har glemt å melde adresseendring til Tigerforlaget, Bastion og noen mindre forlag)

   Det er jo artig det noen ganger, for det hender man får noen overrraskelser som blir veldig positive, selv om jeg foretrekker at jeg kan velge hovedvekten selv. Ellers kan det fort bli alt for mange uleste bøker på vent.. (det er det vel i grunn allerede)

   Takk skal du ha og det samme til deg.:)

   Slett
 6. Hmm, vurderte en gang å lese om pingvinen, men det virket så trist, og, ja du vet, en ting er tristesse som dukker opp overraskende, noe helt annet når man går inn i det med åpen øyne, og når det gjelder dyr er det enda verre, fordi, vel, vet ikke hvorfor, kanskje fordi de ikke kan snakke, bare se på deg med triste øyne, og jeg har sett pingviner på tv, og det er alltid tragisk med is som smelter og mødre som dør.. uansett

  Jeg har bare lest Flatland av de du lister opp, men føler jeg er sånn passe igang med bøkhøsten likevel, lite (ehm, ingen) blogging, men jeg leser da, og nå som jeg er ferdig med biosirkelen får man håpe at det blir vei i skrivinga også. Her må det prioriteres, kan hende er det slik vært år, men virker ikke bøkene i år, mye bedre enn ifjor?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, Pingvinboka er ikke trist. Den er bare god. Vi trenger goodness i disse dager, vite at den finnes.

   Enig i at årets bokhøst virker virkelig god, ekstra god. Katalogene oser av knallbra og interessant litteratur som jeg ønsker å lese.:) Har allerede hamstret sikkert tyve stykker minst..og enda har ikke forlagenes høstmøter startet. Skjønt noen av bøkene de vil fronte har jeg nok allerede, men det dukker opp så mye annet , alltid.. alltid. Men i pr skal jeg prioritere det jeg absolutt har mest lyst til å lese, og har mest tro på, ikke all slags mulig ny samtidslitteratur med unge forfattere jeg aldri har hørt om før.. Kun hvis de skriver om noe som interesserer meg som er en moden dame etterhvert, ellers som jeg synes virker særlig lovende

   Slett