fredag 18. august 2017

Barsel av Kristin Storrusten - diktdebut

Kristin Storrusten, født 1986 har debutert med dikt om barselstid og de første månedene i et barns liv, sett ut fra en mors perspektiv.  Den som tror at dette kun handler om lykke og lovprisninger over nytt liv tar grundig feil. Å være nybakt mor handler om akk, så mye mer, det strevet, den usikkerheten, tilkortkommenheten som sikkert de fleste føler på, men som det kanskje ikke skrives så mye om..


Boka er en av flere høstens nye bøker som har havnet i postkassa mens jeg var på ferie i Nord-Norge. Min datter fikk sin førstefødte den dagen jeg kom til Bodø og jeg fikk flere dager sammen med den lille familien, mor-far-baby- før jeg kom hjem til Trondheim i går. Boka Barsel var derfor meget treffende sånn tidsmessig, så jeg leste den før jeg la i meg i går kveld. Jeg husker også godt hvordan det selv var å være i barsel, etter å ha født tre barn. Mye glemmer man, men mye ble gjenopplivet da jeg leste diktene i tillegg til at jeg nettopp har besøkt datter og barnebarn hvor alt handlet om å få i gang amming, pumping, koke utstyr, stilne gråt, skifte bleier.

Nattevåk, mageknip, barnet som gråter og ingen ting hjelper, amming, såre bryster, melkespreng, for lite melk, for mye melk, pumping, følsomheten, å gråte for ingenting, føle seg mislykket, alle som skal gi råd, osv. I tillegg handler diktene om mor og baby i samspill med barnefaren, eldre søsken, de andre utenfor.

Storrusten skriver mest om det såre, de vanskelige følelsene, og ved ettertanke er det vel det som slår meg; at det var lite glede og positive opplevelser her, mest slitet. Og kanskje var det slik for henne?

Folk synes jeg er morsom/Når jeg sier/Det er godt at det ikke finnes mennesker som går fra dør til dør  og/spør om du har noen barn å adoptere bort/ Jeg ville ha svart ja/ Folk synes jeg er morsom/Men jeg ser det i øynene til dem som ikke ler (s. 39)

Kanskje er det mer som en fødselsdepresjon det hun skriver om, enn "bare" en sliten nybakt mor som strever med alle forventingene og følelsene, hva vet jeg. Men jeg savner noe om gleden, man opplever jo mye glede også, alt det som skjer, utviklingen hos barnet, gleden når man fikser ammingen og barnet går opp i vekt, når det begynner å sove lengre om natta feks. Eller så har hun bare samlet alt det som er strevsomt i en bok, for det er det også, og derfor er det så gjenkjennbart så mye her.  Jeg tipper dette kan være en god bok å ha som trøst når man sliter; at man kan føle at man ikke er alene når man føler det slik og sånn.

Diktsamlingen er lettlest, rettfrem skrevet og bør ikke være noen bøyg for den som vanligvis ikke leser dikt.

Andre som har blogget om Barsel:
Tine, Astrid Terese

Avisartikkel med intervju med Kristin Storrusten som skrev av seg fødseldepresjon og laget en diktsamling av det hun skrev (googlet etter at jeg skrev innlegget)

mer om boka på Tiden forlags sideKristin Storrusten: Barsel, 63 s
Tiden forlag 2017
Kilde: Leseeksemplar mottatt som overraskelse fra forlaget

6 kommentarer:

 1. Ble ferdig med denne for noen dager siden men ikke rukket å skrive om den ennå. Jeg satt med samme tanke som deg når jeg leste samlingen,at dette kunne være fødselsdepresjon.
  Selv om noe var skrevet på en litt morsom måte så handlet det jo om hvor slitsomt det var( og det er det jo) men kunne kanskje hatt med noen av gledene også.
  Ja, dette er jo en lettlest og fin diktsamling sånn sett for de som ikke er så vant med å lese dikt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Måtte bare skynde meg å skrive noen ord under kaffen etter lunsj. Synes det er litt viktig å blogge om debutantbøker, såfremt jeg har lest dem.Ja, det er jo gjennomgående slitsomt det hun skriver om, om enn med litt fandenivoldsket.
   Blir artig å lese din omtale Beathe. God helg:)

   Slett
 2. Denne er jeg nysgjerrig på, og ble mer nysgjerrig etter å ha lest omtalen din. Kanskje er det sånn at det er enklere å ta fatt i det som er tungt, og at det som er fint og lett kanskje ikke er like "underholdende"? Jeg vet ikke, vanskelig å si, spesielt uten å ha lest boka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du ble mer nysgjerrig på Barseldiktene.:) Det kan nok være noe at det er mer interessant å skrive om det vanskelige enn det lette, ja.

   Slett
 3. Så gøy at du også har lest denne, takk for link! Ser at du også leser Seks historier, jeg leste ferdig i morges, og har bloggomtalen klar :) God helg Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, når den havnet i posten måtte den leses, samt at datteren min kan få den etterpå, siden hun er i barsel. Bare hyggelig å linke vet du!
   Jeg startet på Seks historier i går. Må lese den på PDF, siden boka ikke kom tidsnok til Lofoten før jeg dro (ba dem sende den dit- og i grisgrendte strøk tar det noen dager lenger) , og jeg har blitt enig med Silje om at innlegg postes neste torsdag, siden jeg skal avgårde til Kreta i morgen.. Virker fengende så langt.. en annerledes vri på en krim/thriller.. Takk i lige så.:)

   Slett