tirsdag 3. oktober 2017

Forfatterne kommer, med Gyldendal på Byscenen i Trondheim 3.10.17.

Årets happening med Gyldendal; Forfatterne kommer har gått av stabelen i Trondheim i kveld. Forlaget med stjerneforfattere som Herbjørg Wassmo, Cecilie Enger, Heidi Linde, Levi Henriksen, Ørjan N. Karlsson og Sara Døscher inviterte. I år kom ikke Jørn Lier Horst, men han har signert 800 bøker til turneen og deltok gjennom en video for anledningen der han snakket om sin siste William Wisting- bok; Katharinakoden. Bokbloggerne Reading -Randi, Ragnhild/ Lattermild og jeg var der.



Dyktige og behagelige Mona B. Riise leder Forfatterne kommer i år som i fjor og år før det igjen. (foto: Anita Ness)
Etter en deilig middag, sterk curry&kyllinggryte fra Almas med drikke, ønsker Mona B. Riise oss velkommen til nok en spennende aften med bokbad med flere av Gyldendals beste forfattere i forbindelse med bokhøsten.



Før bokbadene tar til går forlagsmannen gjennom en del highlights fra katalogen. Denne gangen nøyer jeg med å nevne Den grønne maten av Aicha Bouhlou, en kokebok med grønne retter som  er  veldig i vinden for tiden. Forfatteren er ikke vegetarianer, men har alltid brukt mye grønnsaker i kostholdet sitt.  Det at folk spiser mer grønt er en veldig bra trend både for helsa og miljøet, og så er det veldig godt.
Ellers kommer Berit Nordstrand med en tarmbok : Tarmens medisin, og  Jamie Oliver med en bok om Supermat for hele familien. Verdt å merke seg.
Det er også Vigdis Hjorths samtalebok ført i pennen av journalist Kaja S Mollerin; Vigdis Del for del. Den skal jeg lese.
Katalogen til Gyldendal er på 342 sider, så her er det forøvrig noe for enhver smak for barn, unge, voksne, skjønnlitteratur, sakprosa, kokebøker, strikkebøker, hobby, you name it.



Heidi Linde fikk mye oppmerksomhet for Norsk Sokkel som hun ble nominert til Bokhandlerprisen for.  I år er hun ute med Talte dager, en bok jeg absolutt ble nysgjerrig på. Om en mor som sier noen uvettige ord til sin datter i sinne, og de ordene ble de siste.



Linde leser fra Talte dager. Gripende..



Ørjan N. Karlsson er kjent for sine krimromaner. I år har han slengt seg på barne- og ungdomsbokbølgen og kommer med bok nummer en i en serie på fire fantasybøker fra Landet Bifrost. Karlsson forteller om sin oppvekst som nerdete Tolkienfan og det har nok ligget  og murret i hans forfattersinn helt til nå. Jeg ble nysgjerrig også på denne; Nattspeilet



Cecilie Enger har gjort suksess med Mors gaver. Jeg har ikke lest noen av hennes romaner enda, men hennes siste; Pust for meg, skal jeg virkelig lese. Om legen Clara, 60 år, som ikke greier å redde livet til Synne som er passasjer i hennes bil når hun utsettes for en bilulykke, om tre generasjoner kvinner, om et vanskelig mor-datter-forhold, om det man vil i sine forhold, men ikke helt får til.



Levi Henriksen er ute med Her hos de levende. Henriksen har skrevet en roman fra sin familiehistorie, om sin far blant annet. Han får spørsmål om hvordan familien hans har tatt det, han har tross alt flere søstre. Levi svarer med å si at han gikk seg på den ene søstra i gangen til Gyldendal, der hun gikk med en bunke manus og skulte skyldig på ham. - Å hei, hva gjør du her, liksom... og hun sier at hun skal levere  manus med tittel " Min bror Levi!"
Alle i salen skjønner jo hva han sikter til..*latter*

Men nei da, som den tullebukken han er, så beroliger han oss med at det nok blir familiemiddag til jul i år også. Selv om søsknene har helt forskjellige opplevelser av deres felles far, så har de også sagt at dette er hans beste bok.
Må leses.


Så går vi over til sakprosa og Sarah Døschers nye vinbok; Vin til folket.  Hun er sommelier og vinentusiast og har jobbet med vin hele sitt yrkesliv.  Sarahs budskap er at vin er for alle, det er ikke jålete eller vanskelig, det er druer tråkket til saft og gjæret til vin. Blant annet. I boka lærer hun oss om vidruesorter, om kunsten å smake, hvitvinsdruer, rødvinsdruer etc . Det er veldig artig å høre på. Jeg er selv glad i vin og har faktisk en liten eksamen i vinlære fra den gangen jeg gikk på servitørskole, og har siden vært mer enn gjennomsnittlig interessert i vin, uten at jeg kan så altfor mye av den grunn. Temaet er enormt og har utviklet seg masse siden 1980 da franske, italienske og tyske viner var standarden.



Vi får et mikrovinsmakekurs med henne. To sorter hvitvinsdruer; Chardonnay og Sauvignon Blanc, lukt, smak forskjellen, se fargen. Hva lukte den? Hva smaker den? Hvilken farge har den? Å sammenligne to viner gjør det lettere å lære, sier Sarah. Den lukkede Chardonnay og den mer åpne friske Sauvignon B.


Jeg var så heldig å vinne boken hennes og fikk meg også en hyggelig prat med henne etterpå. Om hvordan bli sommelier, om vinland som Argentina og Hellas (hvor jeg har vært på vingårds/barbesøk) , ja om litt av vinhvert.

Jeg sier som Sarah: Vin til folket!



Og til selveste rosinen i bokpølsa: Herbjørg Wassmo, vår fantastiske nord-norske forfatter kjent for Torabøkene og Dinatrilogien, blant annet. I år er hun ute med bok fire om Dinas etterkommere; Benjamin og Karna, men først og fremst om Karna, som hun ikke fikk fred for.
Da måtte det bli en ny roman. Wassmo følte hun hadde sviktet Karna, lot henne i stikken med en slik slutt som den siste boka fikk.
Karna er i gravferden til Dina og forteller den mørke hemmeligheten om at farmoren Dina tok livet av to menn. Karna greier ikke å bære dette og blir stum. Hun blir innlagt på psykiatrisk i København. Stemoren Anna som  er lege prøver å hjelpe henne. Året er 1890.
Jeg fryser allerede. Før jeg har lest boka. Boka starter jeg med i kveld. Bare må.. Køsniking.

Etterpå fikk vi hilse på den blide og flotte Herbjørg Wassmo og få signert leseeksemplaret som var med i posen. Det gikk veldig kjapt og jeg rakk ikke å ta bilde av Ragnhild, men fikk med et bilde av Randi og Herbjørg.



Randi får signert Herbjørg Wassmos siste roman Den som ser.



Randi tok bilde av meg og forfatteren med min mobil. Jeg brukte et filter på dette bildet og gjorde oss like mørkeromaktige som om det var på 80-tallet, da jeg leste Tora-bøkene.



Helt til slutt fikk vi en video med Jørn Lier Horst som har brukt å være trofast gjest på Forfatterne kommer. Han er ute med både barnebøker og sin siste William Wisting-krim. Tenk, han har signert 800 eks av Katharinakoden til oss som kom på turneen. Her ser vi hvordan det gikk for seg:







 Dette fikk jeg med meg hjem i kveld: Bokpose med katalog, bøker og notatblokk, samt gevinsten Vin til folket.




 Dette blir noe å se frem til i mørke høst- og vinterkvelder. På med talglys og pledd.





Innlegg fra Forfatterne kommer 2016
Innlegg fra Forfatterne kommer 2015

8 kommentarer:

  1. Det var en flott bok-kveld - og du har laget et flott referat, mange fine bilder. Det er faktisk tredje året vi er på Forfatterne kommer - vi var der i 2015 og 2016 også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var det. Nå har vi bare Aschehoug igjen i år.:)
      Jepp, har vært der noen ganger nå.
      Tusen takk:)

      Slett
  2. Å så heldig du er som får med deg slike møter, man må bo mer sentralt skjønner jeg.
    Wassmo sin bok er fantastsik og Levi sin er fin, jeg likte den godt. Linde sin bok står på lista min.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er veldig artig. Fordelen med å bo i en større by, som du sier.
      Gleder meg til alle de bøkene.

      Slett
  3. Som alltid artig å få referat fra slike bokmøter, som jeg gjerne skulle vært tilstede på. Har fått med meg bøkene til Wassmo, Lier Horst og Henriksen, og har planer om å lese både Linde og Enger. Høsten er lang, så det blir nok tid for mange bøker av ulik type etter hvert!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du synes det Åslaug.:)
      Håper det blir nok lesetid før jul:)

      Slett
  4. (for en fin kommode).

    Jeg vil også på forfatterne kommer. Skylder på hunden at jeg ikke kommer meg noe sted, eller på meg, som ikke makter å ga fra, triste dyreøyne, som sagt, i Sverige blir man straffet hvis man lar hunden være alene over 6t. Den regelen er fin å ha for de som ikke faller sammen hver gang de ser dyret i øynene. Det var frost her i natt forresten.

    Wassmo har en formidabel tilstedeværen. Begynte umiddelbart på Lykkens Sønn (selv om jeg har lest den før) etter jeg så henne i Oslo (filmframvisning), men lurer nå om jeg burde stoppet på Dina. Benjamin slo ikke helt an hos meg. Så nå har jeg ingen lyst til å lese treern, som betyr at det sannsynligvis ikke blir noe firer. Herbjørg må derfor klare seg uten meg til bbp17nominasjonene. Et sted må man sette grensa.

    Linde sin har jeg notert meg. Rakk aldri å lese Norsk Sokkel, men har den liggende og det er heldigvis ikke serie. Vin er i vinden. Fikk vinbok hos Kagge også (på treffet, sikkert også på presentasjonen dere var på). 2018s beste viner. Har vært på polet flere ganger etter jeg kom hjem fra Oslo, men kjøper bare samme kartongen. Den med minst sukker..

    SvarSlett
    Svar
    1. (kommoden står nede i gangen /i trappa fra Byscenen der man går inn inn til WC)

      Kan du ikke ta med hunden? La han stå i gangen, utenfor, stakkar, sikkert ikke noe bra det heller..
      Wassmo er helt toppers. For en forfatter, still going strong 74 år.
      Den som ser kan godt leses som frittstående roman, du vet det? Synes du må revurdere det mtp BBP- nom.

      Håper Talte dager er bedre enn Norsk sokkel, som jeg synes var litt lett og ikke så interessant. Men først må jeg lese de bøkene som allerede er her i huset..hvis ikke folk roper den frem..
      Vin er alltid godt!
      Jeg har begge Tennfjords vinguider, fra i år og i fjor. De er tips/guidebøker og ikke bøker i folkelig vinlære som Sarah Døschers er, helt forskjellige typer bøker.
      Det er en spennende verden, så du bør prøve guiden å finne noe annet enn den samme BiBen neste gang. Lover?

      Slett