onsdag 18. oktober 2017

Du er sterkere enn du tror av Bjørg Thorhallsdottir - nydelig kunstbok med ettertenksomme tekster

Herlige Bjørg Thorhallsdottir har kommet med en ny praktfull bok proppet av vakre positive bilder og visdomsord i tekst.  Jeg har ikke lest noen av bøkene hennes før, men har blitt glad av å se på kortene hennes som jeg ofte har kjøpt i forbindelse med gaver. I går fikk jeg oppleve Bjørg i levende live på Aschehougs høstmøte. Hun er et spesielt menneske som berørte meg den korte tiden hun sto på scenen og de minuttene jeg hadde kontakt med henne under signeringen av den nye boka Du er sterkere enn du tror.


Bjørg Thorhallsdottir på Dokkhuset i Trondheim 17.10.2017. (foto: Anita Ness)

Thorhallsdottir  fortalte at hun selv har hatt flere store kriser i livet de siste årene. Mennesker som har stått henne nær har hun mistet i dødsfall. Kunsten, skissene, har vært hennes vei ut av mørke og inn i et mer gledesfyllt liv. På et tidspunkt begynte hun å tenke at den tiden hun brukte til å ha det vondt, være bekymret,  tok tid fra de stundene hun kunne glede seg over det gode i livet. Ikke at man ikke skal ha lov til å ha det vondt og fælt, men man trenger ikke bruke unødig mye tid det, slik at man drukner i selvmedlidenhet, klaging og negativitet.. Bjørg er en løsningsorientert person som ikke tillater seg å bruke for mye tid på å være negativ. 

I boka Du er sterkere enn du tror har hun samlet noen av sine mest personlige skisser og tekster. Hennes misjon er å bringe håp, lys og kjærlighet til mennesker. Hun vil at folk skal tro at de kan følge sine drømmer. Hun blir inspirert av hverdagen, av folk hun møter, en samtale, en sms fra en venn, en tilbakemelding i sosiale medier, med mer. Det som rører seg i hennes indre finner veien ned på skisseblokka, sier hun på baksiden av boka.
Boka inneholder tekster og skisser fra de to siste årene. Flere fra reiser; Hawaii (der hun bodde en stund), fra Spania, Miami Beach og flere steder i Norge.  Det gjør det personlig. Hun sier at skissene er hennes dagbøker. Hun skriver også tre sider hver dag.Boka inneholder oppmuntringsord, påminnelser om å leve, om å danse, gjøre det man drømmer om..

Men det viktigste av alt er aldri å slutte å danse.ord om å våge å starte på nytt, hvis livet går i reprise, reprise på reprise og man egentlig ønsker å gjøre noe annet.  Alt for mange stagnerer og resignerer i feil jobb, i feil forhold, men tør ikke bryte ut. alt for mange setter livet på vent og sier til seg selv at det de drømmer om, som for eksempel å reise mer, skal de gjøre når de blir gamle, når de blir syke- men da er det ofte for sent.
Det er aldri for sent å endre noe, selv om det ikke er de store endringene. Mange kaver for å rekke alt, for å greie alt, for å bli stadig mer perfekte i egne og andres øyne, slik at de mister seg selv og det er som er verdt noe av syne. Noen ganger holder det bare å være til, bare å puste. 
Bjørg minner oss om at det er nok, at du er god nok som du er.

Selv hadde hun perioder det gikk i 200- det går ikke i lengden.Også Bjørg, som det positive vesenet hun er, kan bli mørk til sinns av det som skjer i verden. Da dukker slike tanker opp:  Når det ute i verden virker mørkt, og ondskapen truer, så vit at det beste botemiddelet er å selv være et lys, bringe godhet og kjærlighet inn i verden. Hvis ikke det gjøres så vil det mørke og onde vinne. Ondskapen kan bare vokse hvis gode mennesker ikke gjør noe.


Dette er bare noen smakebiter av denne flotte boka som jeg hadde stor glede av å lese og se på bildene av. Dette er en slik bok som man kan ta frem om og om igjen når man trenger en liten påminnelse, en oppmuntring, et lite musedytt (som Bjørg kaller det). Hun skriver også om vennskap, om arbeid, om kjærlighet i parforhold, om å miste noen, om å gå i terapi, om å ha levd med en alkoholiker, om møter med mennesker som sliter, om sønnen sin med mer. Dette er en vakker bok som jeg tror mange vil ha glede av å få, enten kjøpe til seg selv eller gi bort til noen som kan sette pris på den.Det er mye lys i bildene til Bjørg. De er til å bli glad av. Se denne lille lysfisken for eksempel, som bor på det mørkeste dyp.

Bildene er tatt fra Bjørgs bok. Vil du se mer kan du titte på bloggen hennes her
Vil du vite mer om Bjørg Thorhallsdottir finner du mye info på hjemmesiden hennes her

Bjørg Thorhallsdottir er født på Island i 1974, oppvokst i Norge. Hun er utdannet kunstner i flere retninger og har studert i  ti år, blant annet i Barcelona og Toulouse. Hun mistet mannen sin da hun var 30 år og sønnen Tulli var 2.  Hun har åpnet et galleri i Sandvika i Oslo, Lykkehaven, holder foredrag, har skrevet flere bøker, designet kort, glass og kopper med mer.  Hun har også utdannet seg til relasjonsterapeut de siste årene.  (tre års utdanning) Mer her

Bjørg Thorhallsdottir: Du er sterkere enn du tror, 160 s
Aschehoug forlag 2017
Kilde: Leseeksemplar


4 kommentarer:

 1. Så fint du skriver om denne, Anita - Thorhallsdottir er ny for meg, men dette var en riktig fin bok. (Flott gave-idé også)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi. Ja, dette var en positiv opplevelse.:) Enig ang gaveide.

   Slett
 2. Jeg har hørt om henne og sett noen av de fine tegningene hennes, men etter denne fine omtalen ser jeg virkelig frem til å bla i en av bøkene hennes for det har jeg nemlig tilgode. Hun virker som et fantastisk menneske med mange gode råd. Uansett hvile utfordringer man får er det ingen løsning å tenke eller å være negativ over tid, da ser man bare enda mørkere på ting, men sikkert ikke alltid like enkelt.

  Det er så fint med slike bøker og perfekte gavebøker vil jeg tro.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da har du samme utgangspunkt som jeg hadde. Har sett bøkene hennes, men aldri lest noen av dem. Men kortene har jeg kjøpt mange av.
   Man blir jo bare mer sliten av å være negativ over tid, og sliten av å være sammen med folk som bare klager og gnager på det samme. Ikke lett hvis man havnet i en hengemyr, men det går an å komme ut av slike negative spiraler hvis man vil, og ut av eventuell offerrolle..

   Boka er nok en flott gaveide.:)

   Slett