søndag 27. desember 2015

Gran Canaria - en uke i desember del 1. Puerto de las Nieves (fotos)

I desember var jeg på en ny deilig helsebringende uke på Gran Canaria. Jeg hadde spart en uke ferie og avtalt med sjefen at jeg kunne bestille meg en tur raskt hvis det dukket opp en rimelig restplass. Jeg fikk stadig nyhetsbrev fra Ving, restplassdåttno, sjekket Apollo og Solfaktor om restplasser, men det var lite rimelig. Mange ville visst til Kanariøyene i år, og sannsynligvis hadde det noe med at færre dro til Egypt på grunn av flystyrt og kansellerte reiser dit, samt et krona er svak for tiden. Nå må du betale en tier for Euroen. Vel, det dukket opp en tur med fly med Ving slik at jeg kunne dra den uka Randi, en bokblogger- og fotovenn , også skulle dra, så da ble det slik. Jeg booket hotell utenom på bookingdåttcåmm som vanlig. De første dagene tilbrakte jeg i Playa del Ingles der Randi var, og den siste delen av uka på andre enden av øya, i Puerto de las Nieves. Det er dit jeg skal ta deg med på fotosafari i dag.

Puerto de las Nieves (foto: Anita Ness)

Puerto de las Nieves er en sjarmerende liten fiskerlandsby på nordvestsiden av Gran Canaria. Det ligger cirka en times bussreise fra Las Palmas. Jeg har aldri vært på denne siden av øya før, dvs ikke lenger enn til Las Palmas, og har alltid hatt lyst til å se flere steder her.


Å velge hotell kan mange ganger være vanskelig. I Puerto de las Nieves så valgte hotellet meg.  Sjarmerende Hotel El Cabo hadde fått flere gode anbefalinger på booking.com. , og det var rimelig og enkelt. Rommet var rent og pent, men rimelig fører noe med seg, som null utsikt i mitt tilfelle. Ikke at det gjorde så mye. Jeg var for det meste ute, og ellers kunne jeg ta morgenkaffen på takterassen.Puerto de las Nieves er en fiskerlandsby som har bevart sitt helt naturlige preg. Det er også øyas fergested. Herfra kommer og går fergene til Tenerife. Og skal du spise fisk, så er dette det rette stedet. Den første dagen gikk jeg etter anbefalinger fra hotellet og spiste lunsj på Las Nasas. Meget gode scampi. Kjapp service selv om det var stappfullt av folk på terrassen her. Stemningen var også annerledes enn det jeg er vant med fra turiststedene på sørsiden. Her var skandinavere i mindretall, mest hørte jeg det kaklet høylydt i spansk.Jeg hadde bare tre dager her i denne vakre landsbyen. Den er ikke stor, men stemningsfull, rolig. Om dagene er det liv, dagturister preger stedet sammen med det daglige livet som skal gå sin gang. ferga går ut og inn flere ganger pr dag. Jeg vandrer.

Folk vandrer. Folk sitter og slapper av, kikker på folket, kikker på havet, kikker på ferga som kommer og går.Den første dagen gråt jeg nesten over hvor vakkert det var her. Det er umulig å gjenskape på foto. På bildene jeg har sett i turistguider og på nett hadde ikke jeg heller inntrykk av stedets egentlige skjønnhet,  det var det jeg leste om det som trakk meg hit.Mange har kommet hit på grunn av den berømte Dedo de Dios, Guds finger, en spektakulær  steinformasjon/klippe  som det finnes flere av på Kanariøyene, både i sjøen og i fjellet. Fingern knakk visst av i en storm i 2005.Det er ikke noen spesielt fine strender her, og havet er vanskelig med farlige strømmer og brå sjøer. Men det går fint av å sole seg på plattingene de har ordnet til. Men det er ikke hit du drar for soling og bading først og fremst.Fiskere på platten.


 Avslapning, gode måltider og fisk er tingen her. Restaurantene er ikke så mange, de fleste finner du langs havna her. Om kvelden er det ganske dødt. Det er mest spisesteder her, og de tømmes tidlig. I ti-ellevetiden er det kun få sjeler ute.  Den siste kvelden var baren i restaurant Dedo de Dios (i enden av veien ved stranda mot fjellene)  åpen. Det er den ikke hver kveld, så pass på når den er. Veldig lokal. Her får du testa spansken din, hvis du kan og vil.

De få butikkene stenger også tidlig, noe jeg bommet på, da jeg skulle handle noen smågaver med hjem siste kvelden. Da jeg var ferdig med å spise, var alt stengt. Flyplassen ble redningen, men postkortene fikk jeg ikke sendt derfra, fordi jeg ikke hadde frimerker.


Og fisken er fersk.Fra fergeleiet går en flott promenade langs sjøen bortover til de naturlige bassengene de har laget en  del av på denne siden av øya.


Det er flott å gå kveldstur her, se på solnedgangen eller havet som bølger og slår.

De har lagt inn nydelige flis med de gamle guanche-mønstrene
i promenaden.
De er så vakre. I turistbutikkene over hele øya får du kjøpt souvenirer og smykker med disse mønstrene. I museet Cueva Pintada i Galdar kan du se originale mønstre som er gravd ut. Jeg var i Galdar en dag, og skal skrive om det en annen dag.

Langs promenaden finnes flere treningsapparater - og lekeapparater, for de som vil mer enn bare å gå.Poetene hilser også i sin egen gate.
Men det flotteste av alt er havet.Fine informasjonsplakater pryder også veien. Denne forteller om de naturlige bassengene , Las Salinas. Som nevnt kan det være farlig å bade på nordkysten, og derfor har de laget noen naturlige havnebassenger man kan bade i. Men det er lurt å være oppmerksom uansett, fordi bølgene kan slå over. Strømmen kan også være sterk også her ved høyvann.Fint ordnet med trapper og gelender man kan holde seg fast i.
Jeg fikk med meg to kvelder men en fantastisk solnedgang. Tidligere har det vært mye dis, calima på sørsiden av øya. Den ene kvelden sprang jeg på takterassen etter å ha kommet med bussen fra Galdar. Flott, ikke sant?Fred Olsen Express er på vei ut.


 Slik var det. Utrolige farger.Enda noen bilder av den fine lille landsbyen. En annen vinkel. Denne veien gikk jeg fra hotellet til havna. Kirka under Dedo di Dios. Fjellene bak, dalene. Mektig natur.


Fiskerkona skuer mot havet, som fiskerkoner har gjort i alle land med kyst til alle tider. Kommer han hjem i kveld?

Fergeleiet. Jeg ble forbløffet over all denne trafikken som kom og gikk flere ganger hver dag fra lille Gran Canaria og Tenerife.Fred Olsen er jo et norsk rederi  som de fleste vet. Ferga tar cirka en time til Tenerife. Man kan ta en dagstur dit hvis man vil, men jeg drømte om øyhopping. Tenerife, La Gomera, La Palma, El Hierro, Lanzarote, Fuertoventura, La Graciosa, Gran Canaria. Alle de vakre kanariøyene. En dag.. noen uker må jeg ha på det.Den siste kvelden nøt jeg solndegangen og havet her for siste gang i år. Jeg tok over femti bilder, men å velge noen få er vanskelig. Tilgi meg hvis det blir for mange, bare scroll forbi hvis det blir for mye...Å se ferga gå inn i sola, forbi og mot Tenerife  var veldig spesielt, og vakkert.Til høyre ses tuppen av Teide, Spanias høyeste fjell, på Tenerife.

Teide

Og etterpå, kan du tøye ut...


Senere  skal du få bli med til Galdar og Valle Agaete på en finca som produserer kaffe. To utflukter jeg tok mens jeg var her i Puerto de las Nieves.

Fakta:
Buss fra Las Palmas (San Telmo)  kostet  4, 40 euro i skrivende stund. Buss 103.
Det går jevnlig busser til Las Palmas, stort sett hver halvtime, noen ganger hver time. Også til Galdar, sjekk nettsiden til Global, busselskapet.
Restaurantene stenger cirka 22-23.00. 
Det er lite natteliv her, ingen sene barer eller nattklubber. Det er en koselig kafe i restaurantrekken mot enden av havna, mot fjellene. Her kjøpte jeg morgenkaffen min en dag. God italiensk kaffe.
Butikkene stenger tidlig, handle før du spiser middag. Husk at butikkene også er stengt i siestaen.

Det er to hoteller her, og noen flere overnattingssteder i Agaete.

Alle bildene er mine , tatt med mitt nye mobilkamera Sony Xperia Z5. Copyright. Spør gjerne om å låne bilder,  jeg liker ikke tyveri.

Tidligere innlegg fra Gran Canaria :
Puerto de Mogan - desember 2008
Bloggtreff med Randi i Puerto Rico og Mogan - desember 2012
Diverse julefotos - desember 2012


8 kommentarer:

 1. Fine bilder og flott reisebeskrivelse Anita - du fikk med deg mye på de dagene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Randi.:) Ja, jeg fikk med meg mye.. Så det blir flere innlegg herfra. Har mistet en del av de jeg skrev på den gamle bloggen min, så det skal bli et nytt fra Playa del Ingles også.:) Håper du fikk bildene jeg mailet deg..

   Slett
 2. Så bra reisebrev! Nå begynner jeg å glede meg til 16 dager på Tenerife (for første gang) sammen med mann og vennepar. Vi reiser 2.februar. Dette ga en liten forsmak!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, så hyggelig. Tenerife er flott. Kos deg! Jeg har fire bloggiinnlegg fra Tenerife, hvis du vil se: http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/02/tenerife-4-vulkanen-teide-og-omegn.html I dette innlegget om Teide er det link til de tre andre... nederst.
   Hvor skal du på Tenerife?

   Slett
 3. Herlige bilder og flott beskrivelse av en vakker by på nordvestkysten. Solnedgangen er jo aller flottest i vest.

  Jeg har kun vært i Pto Nieves under en busstur rundt øya og fikk ikke lange tiden her. Fornuftig at du tok noen dager her. Gleder meg til du skal skrive om Galdar og Agaete.

  Men du; Dedo de Dios var en klippe som sto ute i havet og ikke et fjell. Har bilde av den i et album, jeg var der før den digitale verden startet. Det var "fingertuppen" som knakk i 2005. Fant noen bilder på wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/El_Dedo_de_Dios

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Randi. Solnedgangen her var aldeles amazing. Ikke rart jeg tok over femti bilder denne kvelden før sola forsvant i havet.. Måtte teste kameraet også, ikke så lett å få motivet i fokus akkurat..

   At jeg kunne bomme på Dedo de Dios, leste da så mye om det.. skal rette det opp. Takk for det og linken.:)
   Ja, man må være litt på et sted for å bli litt kjent, få atmosfæren litt under huden..

   Galdar eller Agaete blir i morgen, tenkte i kvelde, men ble rammet av en god bok.:) (BIenes historie) Og i morgen er det arbeidsdag så da må jeg legge meg i rett tid, dvs snart..:) Velkommen hjem til gamlelandet Randi::)

   Slett
 4. Fin reisebeskrivelse Anita. Nå fikk jeg en sterk lengsel etter Spania, så takk for at du er så dyktig og skriver.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Anne for fine ord.:) Spania er deilig. Jeg har også lyst til å dra nedover igjen, særlig nå når det er så kaldt.....

   Slett