lørdag 1. april 2017

Oppsummering mars 2017

Mars har gått i hurtigtogfart. De som har fulgt meg her og der vet at  flytting har tatt mye tid samt at det har vært en travel jobbperiode. Derfor har det ikke vært så mye tid og overskudd til å lese. Hodet må være med. Når kvelden har kommet har det blitt lett sløving foran TV, et kapittel lest på senga og så har vi bikket inn i søvnens landskap. 6 bøker, men også noen litterære arrangement har det blitt. Noe må man jo bare ta seg tid til. Som John Hart for eksempel, Tomas Espedal og Jan Boris Stene. Demian Vitanza som skrev Dette livet eller det neste, en fabelaktig bra bok. Her kommer en kjapp oppsummering:


Tomas Espedal, Henning Bergsvåg i samtale med Trond Åm, leder i litteraturhuset i Trondheim. (foto: Anita Ness) Et av fire litterære arrangementer jeg deltok på i mars.


Oppsummering:
Bøker lest:
1. Tredje person entall av Vigdis Hjorth: lånt på bib, Marokko, Montenegro, Serbia, Kypros, Egypt, 426 s
2. Ved elven av John Hart: krim/spenning, USA, kjøpt, 316 s
3. Speilenes bok av E.O. Chirovici : krim, USA, leseeksemplar, 236 s
4. Dødelig dose av div.forfattere: krim, noveller, norsk2017, leseeks, 221 s
5. Tida søv aleine av Hans Anton Grønskag: dikt, lånt på bib, 83 s
6. Sorgensoveralt av Valerie Rouzeau: dikt, lånt på bib,  89 s

SUM: 6 bøker lest

3 krim, derav 1 novellesamling, 2 diktsamlinger og 1 vanlig roman i forbindelse med samlesing av Vigdis Hjorths kortlistenominasjon (Bokbloggerprisen)

3 lånt på bib, 1 kjøpt, 2 leseeksemplarer, 1 norsk2017
0 fra hylla, 0 1001-bok

Land besøkt:
Marokko, Montenegro, Serbia, Kypros, Egypt (Vigdis er stadig på farten)
USA (2)

Om diktene:
Jeg har ikke rukket å blogge om diktene, så her kommer en kjapp anbefaling.
Hans Anton Grønskag er fra Frøya og har skrevet både dikt, skuespill og en del andre tekster. Han skriver aldeles nydelig. Jeg har en tekstbok av ham fra før, med sanger; Det e lysast der lyset kjem frå, samt at jeg har deltatt i Titranspelet som amatørskuespiller, et stykke han har skrevet. Tida søv aleine tar for seg livet på kysten, på ei øy. Det er vart, vakkert, vemodig. Den lille diktsamlingen er utgitt på Bokvennen forlag. Anbefales!

Valerie Roezeau er en fransk poet. Sorgensoveralt er ei bok om sorgen over å miste en far. Skrevet følsomt, i et originalt språk, nå og da som et barn, - finner man flyten og rytmen er ikke boka vanskelig å lese selv om ordstillingen kan virke rar. Ei interessant bok. Elisabeth ble helt betatt av denne samlingen og det var det som fristet meg til å plukke den med meg fra biblioteket. Utgitt på Solum forlag.
Anbefales også!Litterære arrangement:
*Lansering av Jan Boris Stenes andrebok I Djevelens klør
*John Hart på Alma`s litterært måltid
*Tomas Espedal og Henning Espevåg på Hovedbiblioteket/Litteraturhuset i Trondheim (ikke blogget om, men det var fornøyelig om kunsten, bøkene, poesien, reiser, skrivekollektiv, virkelighetslitteraturdebatten, skriving, kjærligheten, livet, flyskrekk. De kom med hurtigruta fra Bergen. Det ble vel mye fliring og vin der kan jeg tenke meg)
*Demian Vitanza og Peder Kjøs på Litteraturhuset/Folkebiblioteket 1.mars. (ikke blogget om, men det var virkelig interessant. Boka leste jeg tidligere i år. Han snakket en del om forholdet fiction/fakta i boka, uten å røpe for mye, noe Tariq la som et premiss for at det skulle bli bok)

Erlend, meg og John Hart. På Almas. Prat og signering etter mat og samtale.
Demian Vitanza og psykolog Peder Kjøs i Rådhussalen på Trondheim folkebibliotek. (foto: Anita Ness)


I mars har det også kommet mange nye bøker i hus. Både leseeksemplarer fra forlag og nyinnkjøpte via Mammutsalget. Det ble visst 3 biografier, 3 andre sakprosabøker (Kongo, India, Tsjernobyl) , 2 grønne kokebøker, 2 av Knausgårds siste serie ( Om vinteren, om høsten) pluss tre andre som jeg kjøpte i samme slengen.  ( oops, say no more)
Må jo ha noe nytt i hyllene i den nye leiliigheten. ;) Men det er jo synd for mange av de gamle bøkene som er forvist til esker i kjelleren, enn så lenge.To av mange nye bøker i mars. Virgina Woolf-biografien kjøpte jeg på Haugen Bok sammen med en bio om Olav Duun. Begge døde for gamle eller for unge mtp på biosirkelen, men de skal leses før eller senere okkesom.
Krimnovellene har jeg kost meg med de siste dagene. Perfekt når man har lite lesetid.


Kino:
La La Land (ikke bokrelatert, men lell. God film, underholdende)

Må april bli en bedre lesemåned. Det er en tid for alt. Påskeferie, noen fridager, krimmen ligger i kø. Det gjør andre bøker også.

Jeg har startet på I djevelens klør av Jan Boris Stene og Oneiron av finske Linda Lindstedt (nominert til Nordisk råds pris). Og jeg har 100 sider igjen av Bøddel fra mars-samlesing.

I tillegg ligger de siste av Frode Granhus, Frode Eie Larsen, Jo Nesbø, Yrsa Sigurdardottir, Mats Kallentoft, Jussi Adler-Olsen, Jesper Stein, Eirik Husby Sæher, Lars Lenth og enda en John Hart-bok og venter på meg. Pluss mange andre. Han Kang, Erpenbeck. pluss pluss. Tror det er mer enn ambisiøst nok for påske og april dette.:)  Og biosirkelboka, som jeg enda ikke aner hvilken det blir. Må ta meg en tur på biblioteket over helga, finne en bok som matcher kategorien Unge døde (under 30) eller mett av dage (over 70). Håper jeg finner en ung artist, Amy, Janis, Jimi Eller Kurt,  dem var det noen av, de som døde da de var 27. Og så har vi samlesinga da, diktene til Cathrine Blåvinge, um sakne springe blome..
 Noen av bøkene som kom i hus i mars..Fra Mammutsalget. og nytt fra forlag, påskekrim.Jeg håper april gir oss mye sol og godt vær så vi kan se frem til fine lesestunder på terrassen og turer i marka og ved Ladestien. Utsikt fra terrassen min.


Jeg ønsker dere alle en riktig fin april:)

14 kommentarer:

 1. Du har jammen fått lest litt også innimellom alt det andre. Veldig kjekt å se at du også får med deg litt av hvert når det gjelder litterære møter. Er spent på Jesper Sten boken, leste den forrige, så kanskje jeg må lese denne også. Ønsker deg en fin påske Anita, jeg har tatt den modige beslutningen å la pc`en være hjemme, så reisebrevene drøyer litt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tine,;)
   Har ikke lest noe Stein enda, skjønt jeg har Uro liggende også.
   Fin tur og påske til deg.:)
   Og du- det finnes mobil, og datamaskiner her og der , så du får vel lurt deg til små nyhetsbrev.;)

   Slett
 2. Jeg synes du rekker mye jeg Anita, mellom flyttingen. Og så har du lest veldig spredt også, med to diktsamlinger inkludert. Ha en fin helg! 😁:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Joda, men lite mot det jeg vanligvis leser..
   Diktsamlingene leste jeg ferdig i går. De er korte.
   Fin helg til deg også Gro.:)

   Slett
 3. For de aller fleste (meg selv inkludert) vil seks bøker på en måned være ganske mye, så det synes jeg ikke du skal kimse av :) Også er jeg glad du også likte Sorgensoveralt - og takk for link.

  God påske! Det blir nok ikke så mye påskekrim på meg (med mindre jeg endelig prøver meg på Sherlock Holmes) men det betyr ikke akkurat noen mangel på lesestoff likevel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, hvis de er lange.. Men de diktsamlingene er jo under 100 sider, og de leste jeg i går. Og novellene gikk glattt unna..
   Men dikt kan med fordel leses flere ganger, altså.. Sorgensoveralt var interessant.

   God påske til deg også Elisabeth.:)

   Slett
  2. Men Elisabeth, har du glemt Harry Hole prosjektet vårt?

   Slett
  3. *stikker fingrene i ørene og synger høyt*
   Harry Hole hvem?

   Slett
 4. Til å ikke ha tid til noe får du jammen ting unna likevel. Synes spesielt du er flink på arrangementfronten. Og. Handlefronten. (mhajauaha). Gleder meg til Erpenbeck og følger med på norskekrimmen. So, so til diktene, men leste nesten hele Ringdal i natt, som selvfølgelig er feil måte å lese dikt på, i full fart, mener jeg, mens man venter på hunden som er ute og tisser. Uansett god påske. Det er vår.

  Tror rockn'roll er den letteste plassen å finne bio denne runden. Vanskeligere enn jeg trodde. Alt for mange som ikke kom til 70.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, joda, noe må man jo bare få med seg. Nå er d Rai Rai Robin Hood på teatret.
   Ang bios, så har jeg flere som døde i mellom, et par ble 69, for unge. Det blir rockere hvis bib har dem inne..

   Slett
 5. Huheii og gjett om jeg misunner deg og ferdigflytta! Nå har styret vårt startet, og jeg ser ikke ende på galskapen. Takk og lov for lydbøker, for her henger ikke rævva nedpå soffen for lenge.. Når det er sagt, så er jeg jo enig i at du får tid til sabla mye når du ikke har tid til noe! Jeg har ikke blogget siden februar, og har ikke skrevet om bioen til Oprah (som forøvrig var knallbra, selvsentrerte og ikke langt fra stuerene dama..) Nok en bio denne mnd (JEG LESER, INGA - jeg er bare ikke flink til å blogge), og Um Sakne etc som jeg må få med meg i papirform. Jeg HAR imidlertid fått med meg både Monica Isakstuen (Vær snill med dyrene) bokprat på Kulturhuset her i Stavanger. Og et par andre forfattere nå i mars. Skikkelig bra opplegg hver torsdag fra 12-13. Jaja.. pensjonistene, NAVerne og jei - men du verden så bra! Og nå må jeg slutte og tyte. Leser Alex av Lemaitre. Hekkanihavet for ei spennende bok!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er godt å være på plass, i ny leilighet, så får resten bare ta den tiden det trenger.
   Så mye tid jeg har brukt på å planlegge, tenke, flytting, herregud--- men innspurten med ca fire uker før samt forberedelser ift salg av gammel leilighet tok jo mye lenger tid.. og innflytting for tre uker siden og alle runder etter det.. jaggu tar det tid.
   Når skal dere flytte?
   Dere er da to, og det går vet du, alikevel, utrolig hvordan det går likevel når man må og er i siget, så får man heller ta det mer lugnt når man har kommet seg inn..

   Håper å se deg på blogg mer etterhvert, selv om jeg forstår det kan ta sin tid. Lykke til.:)

   (Alex tror jeg er for fæl for meg)

   Slett
 6. Du er en dame med krutt i, der går det unna ser jeg med flytting og lesing. Hva men rekker samtidig med jobb er noen ganger utrolig.
  Jeg har bare rukket fem bøker men er veldig fornøyd ned det,ved siden av full jobb og kunstnerisk virksomhet. Men jeg tyr jo til lydbøker for å få nok timer i døgnet. Ser du har funnet Kongo på mamututsalget. Den har jeg hørt fantastisk mye bra om, den skal jeg prøve å få med meg også.
  Lykke til med flyttingen og ny leilighet

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Ingun. Nå er kruttet brukt opp for en stund, så det må lades opp på nytt. Men sånn er det bare.. Har energi når jeg må, og så må jeg på lading innimellom.
   Så bra at du har hør at Kongo er bra. Den virket så interessant da jeg bladde i den at jeg bare måtte ha den, -:)

   Slett