lørdag 8. april 2017

Menn som hater ulver av Lars Lenth. Frisk, fornøyelig og spennende krim om ulvestriden.

Lars Lenth har skrevet flere bøker, derav flere kritikerroste og bestselgende romaner som Den norske pasienten og Brødrene Vega. Jeg leste Brødrene Vega (en forrykende vill thriller om oppdrettsnæringen) i 2015, og så frem til en ny bok av forfatteren. Det ble et gledelig gjensyn med den slitne advokaten Leo Vangen og hans venn; utskuddet Rino Gulliksen. I Menn som hater ulver er det ulvestriden i Østerdalen og menneskene som står midt i den som får gjennomgå.


Vi befinner oss i Elverumdistriktet, og Leo Vangen tar inn på Hotell Scandic Elgstua. Alle som har kjørt riksveien fra Oslo til Trondheim og lenger nord gjennom Østerdalen kjenner Elgstua. Hvem har ikke stoppet her for bensinfylling, en burger, en rast.

Leo har fått nyss om at Rino Gulliksen har involvert seg på ulveforkjempernes side, og når en asiatisk kvinne blir funnet drept, angivelig av ulv, den første siden år 1800, får ulvemotstanderne blod på tann, noe som får frontene til å ruste seg til kamp.

Alle i bygda engasjerer seg, mange blir redde. Lensmann Tomteberget ber folk holde seg inne og unna skogen. Det gis jakttillatelse og en overivrig gjeng gleder seg stort til å jakte på ulver.  Blant dem er den sårbare og vinglete varaordfører Hennum (som blir herset med av ordfører Kojedal), den kaldblodige skarpskytteren Svendsbråten og noen til.
I bygda er det også et forskerteam bestående av den unge Emma og den eldre professoren Gilbert, assistert av Balder fra Elverum.

Leo går på beroligende medisiner og tar sine (for store) doser med både piller og mindfullnessøvelser med videoer fra youtube. Han har problemer med sin tyveårige datter som er alvorlig syk av depresjon og spisevegring. Han har også et stort hjerte for Rino, som en gang reddet hans liv. Etter kampene i Vega ble Rino angivelig drept i et attentat mot et oppdrettsanlegg, men i virkeligheten ikke, så han har gått under jorda og er truende til hva som helst når han går inn for det. Og det gjør han i ulvesakens tjeneste. For Rino er ulven viktig og da han oppdager at noen også gjør alt for å kvitte seg med ulver tar han saken i sine egne hender.  Rino bor i telt i skogen, drikker fleinsoppte, jakter sin egen mat, går med sydvest og shorts og lukter ikke akkurat nyvasket.

For å ikke utbrodere for mye av handlingen, stopper jeg her, og konkluderer med at det også denne gangen blir en ellevill historie med mange merkelige karakterer, spark hit og dit, rasistiske og ensidige bygdefolk (hvordan vil Elverumsingene reagere på denne fremstillingen, tenkte jeg mens jeg leste), en gammel hippie som dyrker sin egen marihuana og kun vil ha fred, en tidsvis tafatt lensmann, en partisk betjent og en knippe kyniske folk i maktposisjoner. Men også de seriøse kommer til orde, via Rovforsk sin Balder. Ulven er ikke farlig for mennesker. osv..

Menn som hater ulver er utrolig velskrevet, harselerende så det holder, fornøyelig, spennende. Skildringer av karakterer og miljø er særdeles levende. Fra meg er det tommel opp!

Anbefales absolutt!

Mitt innlegg om Brødrene Vega  Boka ble nominert til Brageprisen i 2016.

Lars Lenth snakker om boka og ulvekonflikten, menneske vs natur her i et intervju med BOK365 og et intervju i NRK her

Anmeldelse i Dagbladet (betalingsmur) og Aftenposten
DN (+) (betalingsmur) også anmeldt i Bok365foto: free pics of wolvesLars Lenth: Menn som hater ulver, 298 s
Kagge forlag 2017
Kilde: Leseeksemplar

8 kommentarer:

 1. Ser ut som du koste deg godt med denne, Anita. God påske :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var fornøyelig og litt ekkel, Bjørn. God påske til deg også.:)

   Slett
 2. Så anbefalingen din, og har bestilt boka fra biblioteket allerede. God påske, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy! Håper du liker den. God påske til deg også Åslaug.:)

   Slett
 3. Noter den på lista med futurenorskekrim. Synes denne virker mer interessant enn Boris, men vi får se. Det er hardere å rive seg løs fra svensken enn man skulle tro. Nå har jeg også tatt krimpause. Må være påskemetning.
  God Påske. Dette er uten tvil min favorittårstid. Før ting gror igjen og insektene kommer. Allergien er såvidt innafor, men jeg vet det blir enda verre når gresset begynner å gro. Det skjer før vi aner. Ihvertfall her i øst..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg du skal gjøre. :) Artig bok på mange måter, mer artig enn en skummel. Men spennende likevel. Boris skriver noe helt annet enn dette, kan ikke sammenlignes egentlig.
   Nå leser jeg Peter May, og gurimalla så bra det er! Får ikke gjort noe annet før den er ferdig.. må ha liten pause nå.
   Påska er en fin tid. Selv om det regner som her.. Håper på litt sol et par dager i følge Yr.no God påske til deg også.:)

   Slett
 4. Denne ligger klar, så om ikke så altfor lenge skal du om ikke annet få vite hva en østerdøl (med en forkjærlighet for natur generelt og rovdyr spesielt) synes om boka! Vane tro leste jeg bare konklusjonene dine til slutt, og kommer tilbake for å lese resten når jeg har fullført boka. Det er antakelig overflødig å nevne at jeg gleder meg?
  Ønsker deg fine vårdager framover!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gleder jeg meg til Berit. Æ lese hva du synes:) Takk og fine vårdager til deg også.:)

   Slett