torsdag 7. april 2016

Kriminell vandring i Trondheim med tre forfattere og en skuespiller

samt 150 publikum og arrangører fra Trondheim Folkebibliotek og Litteraturhuset i Trondheim.
Arrangementet gikk avgårde i flokk en sur og kald tirsdagskveld i april. Heldige var vi som hadde fått  billetter til gratisarrangementet som de måtte sette adgangsbegrensing på, siden folk ellers ikke ville   sett og hørt noe av den eminente og spennende byvandringen. Pågangen var stor og mange sutret og gråt på Facebook og ba om at det blir arrangert flere slike kriminelle sprell i vår vakre, men historisk ganske så spennende by.


Siste stopp, før retur til Folkebiblioteket. Pensjonert skuespiller og byguide Hallbjørn Rønning forteller om bryggerekka ved Nidelva og hva som skjedde her. (foto: Anita Ness)


Litteraturhuset i Trondheim og Folkebiblioteket har hatt mange flotte arrangement i det siste, og den kriminelle vandringen har vært et av høydepunktene. Tre av byens nye krimforfattere stilte opp og leste fra sine siste bøker; Roar Ræstad, Jan Boris Stene og Jørgen Brekke. Brekke har riktignok flyttet tilbake til Vestfold, men er her stadig på besøk/research og holder på med en ny bok om Odd Singsaker.  Det gjør Ræstad og Stene også, med oppfølgere av sine debutbøker som kom i 2015.

Reading- Randi og jeg sikret oss som sagt billetter, og for mer informasjon om innholdet i guidingen henviser jeg til hennes eminente blogginnlegg. Av meg får dere mest bilder, smake på stemningen og en kortere rapport.


Det startet inne på Folkebiblioteket. Rønning forteller litt om vandringen, om at det blir stopp på flere plasser og vi får litt historieundervisning samt at forfatterne (som har gjemt seg i hjørnet til høyre) skal lese fra sine bøker relatert til stedene vi stopper.Første stopp er i Tordenskjoldparken ved statuen av Tordenskjold, utenfor Vår Frues kirke. Rønning venter på teknikerne med lydanlegget før han begynner å snakke. Uten mik vil ikke alle 150 høre.Hjelpen har kommet. Med mik og høyttaler i trillevogn. Artig, og virksomt påfunn.Jan Boris Stene leser fra Nådegiveren, svært sentralt plassert i forhold til drapet som ble gjort i hans debutbok. Utenfor Vår Frues kirke ble en mann stukket i hjel med en stilett. Stenes krim er en historisk krim av det klassiske slaget og anbefales. (Linker til mine blogginnlegg av bøkene finner du nederst i dette innlegget.)Neste stopp er på Torget. Det var viktig for Rønning å finne platåer å snakke fra, så alle ser, og her er Jørgen Brekke strategisk plassert med statuen av Olav Tryggvason i sikte. I hans siste kriminalroman om  Odd Singsaker, blir det funnet et avhogd hode oppe på statuen. Fra før ligger det et skulpturert hode der av Kark. Brekke ble heist opp dit med kran fra Brannvesenet under lanseringen av Paradisplaneten tidligere i vinter.Grunnlegger Olav Tryggvasson skuer over sin by. Folket skuer mot Jørgen Brekke.Videre går veien til Trondheim Tinghus, like ved Torget. Her er en minneplakett over patriotene som ble skutt uten rettergang under krigen.Roar Ræstads debutbok; Sovende hunder, er lagt til 2.verdenskrig, og her leser han fra boka på trappa til Tinghuset som i dag huser både brullyp og rettssaker.Vi vandrer videre mot Trondheims mest kjente attraksjon; den vakre Nidarosdomen.Utenfor Vestfronten er det stopp med historietime og ny opplesing.Mye kriminelt kan spores i skulpturene på Vestfronten, forteller Rønning.Vi går gjennom kirkegården, mot elva og stopper slik at vi kan se festningen. Roar Ræstad er historiker av yrke og gir oss innføring i historien som foregikk på festningen i hine dager og historien om general Armfeldt og hans soldater, hvor flere tusen døde i Tydalsfjellene av frost og uvær..Dette er et stopp som ikke er relatert til noen av disse forfatteres bøker, men Rønning mener det likevel er et viktig litterært bidrag til vandringen, siden mye av handlingen i den tyske boka Svermen av Frank Scehtzing foregikk her. Jeg har ikke lest den, men den sto på leselystlista mi da den kom ut. Kanskje på tide å skaffe seg den ?

Etter et stopp ved bryggene,  hvor Rønning fortalte om forfatter Kristian Kristiansen og leste fra Adrian Posepilt, avsluttet vi på biblioteket etter to timers vandring hvor vi ble påminnet om å ta en titt under gangbrua inne på biblioteket i den gamle fløya. Der ligger det skjelett og annet som  er gravd ut. Der var det også fangehull en gang. I etasjene over bodde fiffen.


Trondheim har et innholdsrikt folkebibliotek, og en utrolig rik historie. Jeg er så stolt av byen min. Takk for en flott vandring, slike vil vi ha mer av.


Mine blogginnlegg om forfatternes bøker som de leste fra:Fotos: Anita Ness, tatt med sony Xperia Z5, copyright.

12 kommentarer:

 1. Så flott reportasje, Anita - og veldig fine bilder. Det var et interessant opplegg - virkelig. (Linker til deg)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Randi.:) Blir ikke så værst bildene med min Sony.;) Har kun redigert bittelitt med farger, kontrast og lys, har mest beskåret dem. Ja, veldig interessant opplegg absolutt.

   Slett
 2. Noe enhver by med respekt for seg selv og sine forfattere burde ha arrangert. Takk for turen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant Marianne. Var med på en vandring i Bergen en gang med Gunnar Staalesen, fint det også..:) Takk for følget.:)

   Slett
 3. Jeg blir litt misunnelig kjenner jeg :-) Jeg bor også i en by, men en bitteliten en. Hvor den største litteratur-relaterte hendelsen er at far til Elsa Beskow kom fra Flekkefjord. Til og med fra et hus i gata bortenfor der jeg bor :-D
  Så jeg drar til Stavanger for å få påfyll. Men ikke engang der har de så fine litteratur-hendelser som du forteller om i Trondheim. Og som jeg også ser det er en del av i Bergen og Oslo.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skjønner jeg, faktisk.. Men det er jo bra at Stavanger ikke er så langt unna da. Og så kan du sikkert dra til Oslo en gang i blant? Bokbloggertreff etc?

   Slett
 4. Kunne gjerne vært med hvis jeg var i form til det for jeg bor ikke så langt unna Trondheim. Jeg bor mellom Trondheim og Orkanger så jeg er bare en liten biltur unna, men formen får meg ikke til å bli med på slike ting for tiden så takk for at du delte med bilder:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du setter pris på å delta via en bildevandring da, Ina.:)

   Slett
 5. Høres ut som en interessant vandring, og interessant å få bli med en tur rundt om i Trondheim by, hvor jeg aldri har vært. Ha en riktig god helg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var det.. Og du må ta deg en tur hit en gang, vet du.:) Takk, og en riktig fin helg til deg også Inger Johanne.:)

   Slett
 6. Herre min hatt: jeg var i Trondheim på jobbseminar fra mandag til onsdag, bodde på Comfort Hotel Park like ved Nidarosdomen. Fin by selv om være sviktet. Har vært i byen før, men en tid tilbake.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, enn det.... og så ble du ikke med på dette....? O;)

   Slett