søndag 22. mai 2016

Anna og kjærligheten av Birger Emanuelsen - vakkert og vemodig

Anna og kjærligheten er den tredje romanen jeg leser av Birger Emanuelsen. Dette er også den jeg likte best.  Anna er 62, jordmor og enke etter et langt ekteskap med Malvin. I historien om Anna blir vi også introdusert for en kjærlighet på si, Bergljot, samt tapet av et lite barn. Arbeidsplassen Anna jobber på er også sentral. Vakkert skrevet med et visst vemod, men også med hendelser som gjorde meg sint.


Anna jobber på en fødestue som er under omorganisering, avdelinger varsles sammenslått, arbeidsplasser er truet. Anna har jobbet her i over 30 år, og en dag gjør hun en feil på jobben, og det varsles klagesak fra et ungt par som ble utsatt for hennes manglende reaksjonsevne akkurat da de trengte henne som mest. Anna så en person på fødestuen som vakte sterke minner fra fortiden, og hun ble satt ut i tillegg til at hun hadde feber.

Anna har et godt forhold til den yngre Ida, som også er tillitsvalgt på avdelingen, og minner vekkes gjennom den fortroligheten de opparbeider seg. I tilbakeblikk blir vi kjent med Annas historie, om henne og mannen Malvin som fikk sønnen Ragnar omtrent samtidig med Bergljot og hennes mann. Anna og Bergljot ble kjent på fødestuen. Anna og Malvin mister barnet etter kort tid, og Anna finner trøst i å være en støtte for Bergljot som sliter med en sønn som er urolig og gråter mye. Nærheten de finner hos hverandre går over i et kjødelig kjærlighetsforhold. Noe hun holder skjult for Malvin.
Overfor Malvin er hun moren og kona i sorg, og de har fysisk avstand til hverandre, lenge. De er imidlertid gode til å snakke med hverandre, om det meste, og er gift et langt liv. Anna er glad i Malvin selv om han blir mer og mer som en bror for henne.

På Annas arbeidsplass er det krisetilstander på grunn av nedskjæringsspøkelset og klagesaken som er i anmarsj gjør at ledelsen ser sitt snitt til å forsøke å skvise ut Anna, for å redde sitt eget skinn og for å spare penger. Hun er jo snart 62 år, kan hun ikke gå av?

Birger Emanuelsen har skrevet en imponerende god roman om en moden kvinnes liv, som sentrer rundt hennes kjærlighetsliv, og behovet for ny kjærlighet etter at Malvin døde. Hun har opplevd store tap, og øyner nytt håp i vennskapet til den yngre Ida.
Jeg blir sterkt berørt av å lese om en kjærlighet som skildres så vart. Gjennom et detaljrikt språk skildres Annas følelsesliv både før og nå, og hennes relasjoner til omverdenen. Emanuelsen skaper en slags stille spenning og en stemning som gjør at jeg hele tiden vil lese videre. Jeg prøver å ikke lese for fort, for ikke å gå glipp av alle detaljene i språket, hvordan han evner å bygge opp historien slik han gjør.
Jeg blir også sterkt berørt, og sint, av å lese om den behandlingen Anna utsettes for av sin arbeidsgiver. Slik skal ikke eldre arbeidstakere behandles etter å ha gjort et samvittighetsfullt og godt arbeid i over tredve år. Også kollegene hennes er ekle når det kommer til stykket, slik de snakker nedsettende om henne, den sladderen som Anna selv ikke ønsker å være en del av.

Romanen ga meg til tider gåsehud, dette er en leseopplevelse av de sjeldne, og som sagt den beste av Birger Emanuelsen til nå. Slutten er litt åpen, og min nysgjerrighet tilsier at jeg gjerne skulle visst mer om hvem og hva, men det kan også ha sin hensikt i å ha noe å spekulere på.Andre bøker av Emanuelsen jeg har blogget om:
Fra jorden roper blodet
Historien om et godt menneske

Romanen har fått flere strålende anmeldelser de siste dagene. Just google..

Andre bloggere om Anna og kjærligheten:
Kleppanrova, Tine, Bøker&Bokhyller

Om boka på forlagets side HER, og om forfatteren HER.
Birger Emanuelsen er født i 1982 , vokste opp på Tromøya, debuterte i 2012, og  er både kritikerrost og prisbelønnet.Foto: Eivind Yggeseth/Tiden forlag

Birger Emanuelsen: Anna og kjærligheten, 204 s
Tiden forlag 2016
Kilde: Anmeldereksemplar

***OBS bloggere: Se opp for denne romanen. Den kan bli en sterk kandidat i vurderingen til Bokbloggerprisen 2016. 

14 kommentarer:

 1. Så flott at du likte den også!
  Du sa det så fint, at du fikk gåsehud av boka. Yes! akkurat det var det jeg fikk også,selv om det var av lydbokutgaven.
  Takk for link!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant..
   Bare hyggelig Ingun.:)

   Slett
 2. Hm... litt over halvveis, men jeg har enda ikke latt meg begeistre. Dette må jeg finne ut av!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke? Jeg likte den fra første stund.

   Slett
 3. Flott omtale som jeg fikk mye ut av, siden jeg var ganske forvirret da jeg hørte boken på "en slags podkast". Har elsket det andre jeg har lest av forfatteren, og syntes denne var litt rotete. Kan selvfølgelig skylde på det uvante formatet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine. Ja, det kan nok være formatet, for rotete synes jeg ikke at den var. Men skiftene mellom før og nå kan sikkert fortone seg litt uryddig på en podcast, fordi overgangene noen ganger ikke var så tydelige..

   Slett
 4. Denne leste jeg ut i helgen også Anita, og foreløpig så sitter jeg bare og måper over hvor god den boken var! Jeg var veldig begeistret for "jakt"-boken, men ikke den fra i fjor. Men her er han igjen på samme spor som i 2014, og boken er nydelig, selv om den er litt ekkel også :)

  SvarSlett
 5. For en fin omtale av en fin bok! Jeg hørte også på podcasten og siden jeg ikke er vant med å høre lydbok så bestemte jeg meg for å lese papirboken i tillegg, og det er jeg glad for. Aldeles nydelig bok var det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sikkert lurt. Tror det er lett å miste noe når man lytter til lydbok. Takk for ros.:) Boka var jo så bra!

   Slett
 6. Planen er å lese den før - eller under - Lillehammer. Litt forsinket med forpliktelsene. Turte bare skumlese omtalen, ifall det var ting jeg ikke hadde godt av å vite.
  Vet ikke helt hva det er, men på papiret, på bakgrunn av alle omtalene/anmeldelsene jeg har lest av tidligere bøker appellerer ikke Eman til meg. Denne er denne eneste jeg føler meg halveis fristet til å lese - og det er fordi den bare landet i postkassa og fordi han er på Lillehammer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Aj, så den er sendt til alle/mange bloggere.... Jeg spurte pent om å få den, men den kom så fort at jeg regnet med at det skjedde noe sånt..
   Men les, ja, kan hende du liker denne.:)
   Og denne er fin å ta med seg og få signert på Lillehammer.. flash flash!

   Slett
 7. Aldri høyrt om, verken bok eller forfattar. Og sjølv om du har skrive ein god omtale vert eg ikkje frista til å lese. Eg innser/forstår at dette ikkje er min tekopp.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje ikke.. Men kan hende ville du likt Fra jorden roper blodet.. natur, jakt, skog, far-sønn. Takk for ros.:)

   Slett