tirsdag 3. mai 2016

Fanget av Lilja Sigurdardottir - mye spenning og underholdning for penga

Lilja Sigurdardottir (1972) er ikke debutant (har gitt ut tre bøker før) , men er allikevel en ny og ukjent forfatter for meg. Jeg liker å lese islandske forfattere og Sigurdardottir skuffet absolutt ikke. Fanget er en lettlest og fengende thriller fra det kalde og golde Island under finanskrise og askeskyer.

Sonja (31) er alenemor for Thomas (9), som faren har den daglige omsorgen for. Sonja forlot ham til fordel for Agla som hun har et komplisert forhold til. Agla vil ikke definere seg som lesbisk, og sliter med skam over å elske en kvinne. Agla er også kollega av Sonjas eksmann som er under etterforskning for  økonomisk snusk i det islandske bankvesenet.
Sonja har det hardt økonomisk og hun ønsker å tjene nok penger til å kunne kjempe for foreldreretten til Thomas. Hun lar seg lokke inn i narkohandel, og smugler kokain. Noen legger merke til hennes hyppige reiser ut og inn fra Island.

Fanget er ingen vanlig kriminalroman i tradisjonell forstand, selv om forlaget kaller den det. Her er det ingen etterforskere som står sentralt i handlingen, men andre ting som driver handlingen fremover:  Sonjas reiser og hennes stadig mer kreative metoder for å unngå å bli tatt i tollen. Dramaet rundt samvær med sønnen og forholdet til en sveket eksmann. Turbulensen i kjærlighetsforholdet til Agla. Bakmenn som stadig krever mer av Sonja, mens hun selv ønsker å komme seg ut av den lyssky og farlige businessen.

Sigurdardottir skriver utrolig lett og ledig og de drøyt 300 sidene flyr avgårde. Hun makter å holde spenningen vedlike hele veien.  Karakterene er både interessante og troverdige med sine menneskelige svakheter. Og med et bakteppe av finanskrise og askeskyer får vi den islandske stemningen mange av oss liker så godt. Dette er rett og slett knakende god underholdning.

(men er Lilja i slekt med Yrsa?)

Forlaget om boka HER. Boka skal filmes.

Andre bloggere:
Tine 
My Criminal Mind- Ann-Christin
Anettes bokboble

Flere?
Lilja Sigurdardottir: Fanget, 330 s
Font forlag 2016
Kilde: Anmeldereksemplar


12 kommentarer:

 1. Ser flere har lest den og likt den godt. Skal se om jeg får tak i den:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da skal jeg huske på det:) Mye bøker å holde styr på, heldigvis er jeg ikke glemsk:)

   Slett
  2. Ja, det er sant, sååå mange bøker der ute..en hel jungel. Bra du ikke er glemsk, som du sier.;)

   Slett
 2. Bra tips. Har aldri høyrt om boka eller forfattaren før, men eg har stor sans for Island og islendingar.

  SvarSlett
 3. Kjekt at du likte den, og takk for linking! Island er et spennende land å lese fra. Denne thrilleren skilte seg ut på den måten at det hele var så hverdagslig, uten "naturklisjèene".

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, helt enig Tine. Ikke så mye mystisk natur annet enn trusselen om akseskyer-- Men jeg liker også de bøkene med den islandske naturen som ramme, så det er sagt. Bare hyggelig.:)

   Slett
 4. Er det en annen enn Yrsa Sigurdardottir? Har ikke hørt om denne forfatteren før. Leser DNA av Yrsa S. nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er Lilja.
   Hun er ny for meg også.

   Slett
 5. Jeg er gått lei Indridason og har en pause, men liker veldig godt Island som bakteppe for krim. Jeg har DNA i hylla, og nå er også denne notert. Selv om det ikke er ren krim, men mer en kriminell hovedperson. Trenger lettlest nå kjenner jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fort gjort å gå lei når man leser den samme serien tett i tid. Fanget er nok mye lettere å lese, og mer kompakt konstruert enn DNA (som har mye tomt prat). Kos deg.:)

   Slett