mandag 16. mai 2016

Fortielsen av Jørgen Jæger - dagsaktuell krim spekket med action

Jørgen Jæger gjorde stor suksess hos meg med sin forrige kriminalroman; Monster. Hans siste; Fortielsen, er heller ikke borte. Her går det over stokk og stein både på Drammen politikammer og ute i byen. Det er underholdende så det suser, men ikke alltid like realistisk. Men jeg kjøper det!

Monster ble avsluttet med at Ole Vik måtte bestemme seg for om han ville drive vaktselskap eller jobbe i politiet. Fortielsen fortsetter de Monster slapp. Politisjef Cecilie Hopen drar til Drammen fordi hun har fått beskjed om at samboeren Bernhard Ro har tatt selvmord. Han ble funnet druknet i Drammenselva. Cecilie føler at det ikke stemmer. Bernhard var ikke suicidal, mener hun. Hun får også vite av politiet i Drammen at Bernhard er under etterforskning for proforma ekteskap, at han  er gift med en dame fra Tyrkia. Cecilie får naturlig nok sjokk, dette ante hun ingenting om.
Det viser seg også at mannen de fant i elva som kona hadde identifisert ikke er Bernhard.

Ole Vik, nå ute av politiet ,drar til Drammen for å være en støtte for Cecilie i en vanskelig tid, og greier ikke å holde fingrene fra etterforskningen. Drammenspolitiet vil ikke gå tipsene og antydningene Cecilie og Ole kommer med nærmere i sømmene, da de mener de har en soleklar sak, på tross av at de har feil lik. De blir bedt om å holde seg unna saken, men greier selvsagt ikke det. Det viser seg at de begynner å borre i et skikkelig ormehull som handler om menneskesmugling og menneskehandel. Arbeidere fra den tredje verden er solgt som slaver til prostitusjon, hotell- og restaurantbransjen, bilpleie og renhold. De lever papirløst i skjul og under konstant press og trusler om å miste eget liv og familiens.

Ole og Cecilies liv er også i fare.

Jæger har skrevet en meget spennende krim, full av action og vrier. Frempekene er ganske forutsigbare, men på den annen side er det kanskje meningen at vi selv skal kunne tenke at vi er med på etterforskningen. For jeg som leser er stadig vekk noen hakk foran politiet.  (og så har jeg vel så mye krim at det skal noe til å bli skikkelig overrasket). Uansett er dette veldig underholdende. Cecilie Hopen må ha ni liv, og de påkjenningene hun gjennomgår er umenneskelige. Det er i det jeg mener at romanen ikke er helt realistisk. Hvem kan vel tåle alt hun opplever?
Hun er tøff som få, men likevel sårbar og havner rett i løvens hule igjen. Say no more.
Jeg har også litt problemer med å svelge at det går an at politiet i Drammen (fiktivt riktignok), eller et annet politikammer gjør så elendig politiarbeid, men jeg vet jo at det er mulig. Birgitte Tengssaken er et eksempel på.

Når det gjelder temaet menneskehandel har jeg ingen grunn til å tro annet enn at det er så kynisk og brutalt i virkeligheten enn det som Jæger skisserer her. Vi har vel sett det dokumentert i forskjellige sammenhenger. Det er et område det er utrolig vanskelig å få has på, men ikke desto viktigere å sette fokus på, selv i en lettlest underholdningskrim. Jeg tror nok også Jæger vil noe med å ta opp samfunnaktuelle temaer i sine krimromaner, som i Monster om kvinnemishandling og leve på hemmelig adresse. Han har også skrevet etterord i denne boka, da med fokus på manglende ressurser i politiet, som virker som et gjengangertema hos Jæger.

Boka er som sagt lettlest, og selv om Jæger tidligere har vært ganske omstendelig innimellom i sine forklaringer, så synes jeg ikke Fortielsen ble skjemmet av det. Det er nok Jægers skrivestil å være litt ordrik og forklarende, men når det totalt sett er så actionfylt og spennende som dette, er han unnskyldt.

Boka har også en lun humor over seg, og det er noe retroaktig over måten Cecilie, Ole og politiet fremstår på.

Slutten er både rørende og trist, og i den sammenheng, siden forfatteren bringer inn enslige mindreårige flyktninger i tematikken (det er ikke uvanlig at enslige mindreårige under 18 år blir offer for menneskehandel btw) ønsker jeg å reklamere for en ordning som  er et kjempegodt tiltak for enslige mindreårige flykninger som har fått opphold i Norge: Husvertordningen

* Fortielsen er ute i salg 26.mai. Det er den 9. romanen om lensmann Ole Vik.

(det er også en annen krimroman utgitt i disse dager som har tema menneskehandel og foregår i Drammen. Pussig? Bjørn Olav Nordahl har skrevet Dødvinkel og den skal jeg begynne på nå)

Andre bøker av Jæger jeg har blogget om:
Monster, StemmenSkyggejakten

Andre bloggere:
My Criminal Mind

*OPPDATERT 18.mai.: Flere omtaler har kommet til på Jørgen Jægers hjemmeside HER

Jørgen Jæger: Fortielsen, 465 s
Juritzen forlag 2016
Kilde: Gratiseksemplar***Med dette vil jeg også ønske alle lesere en riktig fin 17. maifeiring i morgen.:)***
9 kommentarer:

 1. Vel overstått feiring!

  Eg vart så lei av Jørgen Jæger og Ole Vik at eg etter 'Stemmen' ikkje har orka å lesa meir. Det er spesielt dette at forfattaren overforklarar ting eg ikkje klarar. I tillegg meiner eg (som du er inne på her) at det vert lite truverdig at dei to hovudpersonane må gjennomgå så mykje.
  Vel. Du har skrive ein bra omtale - og ein eller annan gong i framtida kjem eg nok til å lesa Monster og Fortielsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes det var mer fremtredende i de andre bøkene jeg har lest av ham, faktisk.
   Men takk for ros Berit.
   Boka funker veldig bra som en underholdningskrim hvor sidene flyr avgårde, man må bare ikke la seg irritere av alt er like realistisk. Jørn Lier Horst får ta seg av den realistiske seriepolitikrimmen.;)
   Men det er sikkert smak og behag, akkurat det der..

   Slett
  2. Godt å høre at det ikke bare er meg som reagerer når en krim hovedsaklig handler om etterforskerne selv. I Fortielsen var det på sin plass, så jeg hang meg ikke så veldig opp. Monster og Fortielsen er jo de beste bøkene, så du må ikke gi opp Berit!

   Slett
 2. Fin omtale. Har lest og anmeldt den. Jeg likte den godt jeg også:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, tusen takk, så bra at du likte den Ina. Skal inn og lese.:)

   Slett
  2. Ja, det fine med krimmen til Jæger er at det er levende skrevet. Det er det som er greia:)

   Slett
  3. Levende skrevet er helt korrekt :)

   Slett
 3. Jeg var sikker på at jeg hadde kommentert omtalen din Anita, men i disse maidagene går det fort for seg, så kanskje jeg bare har lest og tenkt... Vel, vel... ser ut som vi er ganske så samstemte om Jørgen Jæger sin aller siste, jeg håper i alle fall på mer :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dagene går fort, så sånn er det..
   Ganske så enige om denne boka, og mer får vi vettu.:)

   Slett