mandag 30. april 2018

Oppsummering april - 18

Skjønne, lunefulle april er straks over. En måned med vinter og snø i Lofoten, sol og varme mot 20 grader i Trondheim i midten av måneden for så å synke til 6-7 grader og longsvær igjen på slutten. Det har så vidt begynt å sprette i planter på verandaen. Ute ser vi nå hestehov og krokus. I Oslo forleden spratt det grønt i trærne i Domkirkeparken. Er våren spesielt sen i år?
Måneden har vært mangfoldig på mange vis. Koselig familiebesøk og andre hendelser. Det har ikke blitt så mye lesing, mye tid har gått til andre ting, konsentrasjonen og formen har vært laber, men det hjalp å gå over til lettere litteratur etterhvert. Her kommer oppsummering og planer for mai:


Månedens store overraskelse: Heine Bakkeid.


Bøker lest:
1. Krittmannen av C.J. Tudor: Krim/thriller, England, leseeksemplar, 350 s
2. Stemmer fra Israel av Finn Iunker: prosa/sak, Israel, leseeks, 102 s
3. Graven av Monika N. Yndestad: Krim, norsk2018, leseeks, 393 s
4. Møt meg i paradis av Heine Bakkeid: Krim, norsk2018, leseeks, 461 s
5. Likblomsten av Anne Mette Hancock: Krim, Danmark, København, Frankrike, leseeks, 376 s
6. Jeg skal savne deg i morgen av Heine Bakkeid: Krim, Nord-Norge, pocket, kjøpt, 351 s
7. Å skrive livet- Vincent van Gogh: biografi/brev, Nederland, Frankrike, frahylla, gave, lest 446/1041 s
8. Ikkje alle gjorde motstand under krigen av Jon Hjørnevik: dikt, norsk2018, leseeks, 113 s
9. Kvelande kjærleik av Elena Ferrante: Italia, leseeks, 171 s

SUM: 8,5 bøker /2763 sider

5 krim/2 sakprosa (1bio)/1 diktsamling/1 roman (ikke-krim)
7 leseeksemplarer/1 kjøpt/1 julegave
1 fra-hylla
3 norske 2018

Land besøkt: England, Israel, Danmark, Frankrike (2), Nederland, Italia

Heine Bakkeids nye krim om Thorkild Aske begeistret så mye at jeg måtte kjøpe hans første krim i pocket. Den likte jeg også veldig godt. Slike bøker får leselysten opp igjen. Jeg slet med Vincent van Goghs brevsamling- som jeg leste i forbindelse med biografilesesirkelen. Har lest nesten halve, resten av brevene får jeg ta etterhvert når det passer seg slik. Jeg måtte også legge fra meg Ferrantes bok i midten av måneden, leste halve, men den fenget ikke nok til at jeg greide å konsentrere meg. I ettermiddag leste jeg den ferdig, det gikk bedre da, men det er ikke den beste boka jeg har lest av henne. Jeg skal lese Den dunkle dottera i løpet av mai, og da har jeg vel lest det som er gitt ut på norsk av hennes voksenbøker.
Jeg likte også Krittmannen  av Tudor veldig godt. Den var både morsomt skrevet og spennende, original. Den egnet seg godt som flylektyre da jeg dro hjem fra Svolvær etter påska.


Stemmer fra Israel var en sterk bok å lese, grusom i all sin enkelhet.  Jo Hjørneviks nye diktsamling skal jeg skrive om senere. Vil bare si at den ikke var like morsom som Gravferdsboka hans, men denne hadde også sine øyeblikk av humrende humor. Hans dikt egner seg godt til å ta frem når man er i rette lunet, når man trenger å le litt, gjerne lese høyt.

Jeg oppdaget også at jeg henger etter i forhold til mine leseutfordringer/lesesirkler. Jeg har fulgt opp biolesesirkel og diktlesesirkel, men Bokhyllelesingen har det gått trått med, men jeg satser på å hekte meg på igjen.
TV/film fra bøker:
1. Arne Dahl : Europablues del 2/episode 5- sesong 1 på Netflix
2. En mann ved navn Ove av Fredrik Backman. Svensk film, NRK1 29.04. fra 2015
3. Loving Vincent. Basert på Vincent van Goghs brev til sin bror Theo. Flesteparten av brevene finnes blant annet i boken Å skrive livet
4. The Handmaids tale av Margareth Atwood, sesong 2, episode 1-2, HBO
 Suzanne Brøgger i samtale med Hanna Malene Lindberg i Trondheim. Jørgen Brekke bokbades av Ørjan Greiff Johnsen på Bakklandet SkysstasjonLitterære arrangement:
1. Lansering av Jørgen Brekkes nye kriminalroman Alle kan drepe på Bakklandet skysstasjon, 11.april
2. Erika Fatland- om Grensen- Litteraturhuset i Trondheim, 11. april
3. Suzanne Brøgger - om Omelette Norvegienne etc- Litteraturhuset i Trondheim, 23.april
Leseplaner for mai

Planer for mai er å lese disse bøkene. Jeg må presisere at det er veiledende. All erfaring tilsier at planer endres. Det fungerer best å lese etter lystprinsippet, hva som fenger der og da. Bjørn Vatnes nye bok har jeg begynt på og den lover bra! Jeg venter også på noe sakprosa fra Kagge, blant annet Suzanne Brøggers nye bok Omelette Norvegienne.  Hun kommer også til Lillehammer litteraturfestival i mai, og det gleder jeg meg til.  Jeg må vel tenke over hva jeg skal lese for å forberede meg litt til den også. Men Jenny Erpenbeck skal dit - det er et tysk tema under festivalen- og Elena Ferrante vies en hel programpost- så noe i denne bunken gjelder som forberedelse dog. Men jeg skal i alle fall lese disse to lesesirkelutfordingene i mai:

Diktlesesirkelen: En prisbelønnet lyriker: Utsikt med et sandkorn av Wislawa Szymborska 
Les en bok bak filmen: Rebecca av Daphne du Maurier (bokhyllelesesirkelen)


Vår på verandaen. Noe har da overlevd fra i fjor, og det er min samling av Artemisia-arter i flere varianter som spretter her..

Da ønsker jeg dere alle en fager mai og god leselyst mellom hageøkter og andre mai-sysler!

Og husk DIKTLESESIRKELEN: Les en prisbelønnet lyriker!!!


10 kommentarer:

 1. Du har skrevet en fin oppsummering av april og 9 leste bøker er veldig bra til tross for at formen ikke har vært helt på topp. Håper du er bedre nå. Du har fått med deg mye annet også og det er fint. Kjekt å se at det våres på altanen din.Her har jeg ikke skaffet særlig med krukker ennå, sliter med å finne ut hvilke type krukker jeg skal ha og vil kjøre samme stil på begge sider av huset...men nå er det andre sommeren med ny terasse så nå MÅ jeg få kjøpt noe i hvert fall. Greit å stulle litt utenfor syntes jeg.

  Diktbok for mai må jeg finne, jeg leste nettopp en ungdomsbok som hadde en del kunst og litteraturrefeanser i seg og der var mange sitat av Karin Boye så det er en forfatter jeg ble mysgjerrig på så mulig jeg velger henne. Men dette kommer jeg tilbake til der det hører hjemme.

  Fin bunke du har funnet frem for mai,har lest Eikemo og Flatabø sin- og jeg har tigget om Vatne sin bok i dag så håper den kommer i løpet av uken.

  Så kjekt med litteraturfestival, det kunne jeg tenkt meg også en gang men det blir ikke i år, neste år får vi festival her i Bergen også- det gleder jeg meg til!

  Ha en fin lesemåned i mai,Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe. :) Jeg leste ferdig to påbegynte bøker i dag (Ferrante og Hjørnevik) , og det hjalp på statistikken.;) Og selv om Vincent-boka egentlig var halvlest, tok jeg den med. Sideantallet teller... Men egentlig har jeg strengt tatt lest 8,5 bøker i mai. Må kanskje rette opp det..

   Jeg liker å holde på ute med planter, spesielt urter har vært min store interesse i mange år. Ulempen med verandahage er at så mye ikke overvintrer og jeg må stadig kjøpe nytt.. Men det er koselig da. Når det blir varmere skal jeg kjøpe noen vår- og tidlig-sommerplanter. Det har ikke fristet enda..

   Diktbok finner du nok, og Boye er flott. Hun har sikkert vunnet noen priser.

   Gleder meg til å fortsette med Vatnes bok før jeg legger meg. Skal lese noen oppsummeringer og se Handmaids tail først. Gleder meg til litteraturfestival igjen også. Programmet er interessant i år. Artig at det kommer til Bergen.
   Har du muligheten til å joine i Stavanger i september da? Bokbloggertreff og festival.:)

   Ha en fin lesemai du også Beathe.:)

   Slett
 2. Tror det går bra å skrive 9 ass! Når vi hadde de gamle altanene med balkongkasser i front så hadde jeg mange flerårige busker og slikt men jeg glemte å ta vare på de før balkongene ble fraktet vekk så jeg må ut å kjøpe alt nytt, jaja. Urter jeg ikke flink med, eller jeg har ikke prøvd...

  Takk for påminnelse om Handmaids tail,den må jeg få med meg også,sånn etterhvert. Stavanger får jeg sikkert med meg så kan jeg besøke litt slekt samtidig :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har gjort det om nå, rett skal være rett.;)
   Handmails tail startet ganske brutalt denne sesongen. Jeg skal straks se episode 2. Må se... du og.:)
   Håper virkelig du får med deg Stavanger.:)

   Slett
 3. Bra oppsummering, 9 bøker har jeg også lest/hørt, det er jeg fornøyd med. En mann ved navn Ove var jeg å så på riksteateret her i vinter, fantastisk. Tenkte jeg skulle se den svenske versjonen, men øynene og hodet ville i seng. April er en urolig mnd.
  Da sees vi antagelig på Lillehammer, jeg har enda ikke studert programmet. Jeg og en annen står for en utstilling med 20 inviterte kunsthåndverkere, som skal være på Hamar. Monteringen starter til helgen, men det er utrolig mye forarbeid. Håper vi får det i havn til Museumsnatt 9 mai.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ingun.:)
   Da har vi lest omtrent like mye, antagelig har du lest flere sider enn meg, med de biografiene.
   Håper vi se på Lillehammer da. Skummet programmet i kveld, mye interessant! Jeg drar vel torsdag den uka.

   Slett
 4. Til lukke med dagen! Her vert det ikkje feira med tog og parolar, men med avslapping og lesing på ein inneklemd fridag😊

  Mykje ny krim her som eg vel har notert meg tidlegare. Eg skal lesa Bakkeid i løpet av året sidan den har fått mykje ros. Er treg i år med tanke på norsk 2018, har ikkje eingong særleg lyst til å lesa Nesbø sin siste sjølv om eg er stor fan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk i lige så Berit! Vi slitere og hjemmesittere. Vurderte å dra til byen tidigere her, men droppet det. Ikke alltid jeg orker tog og folkemasser. Så da blir det lesing, litt blogging og en spasertur istedet. Vurderer å lese noe arbeiderlitteratur, men har jeg slikt ulest i mine hyller? Det nærmeste er kanskje krim eller lyrikk. Hvis jeg leter...
   Kanskje jeg skal repetere Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale. I alle fall lage en instagrampost med det jeg finner.

   Spent på hvordan du liker Bakkeid. Mulig at den første boka kan inneholde for mye overtro/som jeg kaller folketro- vi befinner oss tross alt i Nord-Norge- for deg, men det vil tiden vise. Andre boka inneholder ikke de elementene. Da er vi fortrinnsvis sørpå igjen.

   Nesbø sin har jeg fått, tenker vel å lese den en dag, men jeg er ikke engang Nesbøfan.
   Tidsnok tid til å lese norsk2018. Så mye spennende utenlandsk krim også i disse dager. Eurokrim, annen skandinavisk krim.

   Slett
 5. Hadde glemt at Erpenbeck skal til Lillehammer, gir litt ekstra motivasjon til å begynne på Alle Dagers Ende, har nestenbegynt flere ganger men lar meg heller friste av død by mord. = jeg har nå tatt rådene (dine og Berits) om norskekrim og begynt på Bakkeid - vel og merke i RIKTIG rekkefølge. Skikkelig glad for at det er 'rorbukrim' noe jeg har etterlyst i årevis - og derfor ikke spesielt fornøyd med at du sier at toern er tilbake i sør.

  Har lest 20% (eBokBib) og synes det halter litt, håper det går seg til, historie og karakterbygging er sålangt lovende, her er det stoff for en endeløs serie. Så på goodreads at den også finnes på svensk, er glad for at ingen fortalte meg det før jeg begynte, da hadde jeg kanskje latt meg friste, - hadde det telt som norskekrim da?

  (Innser at jeg burde skrevet dette under Bakkeidinnlegget men tør ikke lese)

  (Håper Eikemo dukker opp på eBokBib snart)

  SvarSlett
  Svar
  1. "Fyrlyktkrim" er vel mer presist;) Btw- i andreboka er det noen kapitler fra Lofoten litt uti boka, så rorbuland er ivaretatt, selv om hovedhandlingen er sørpå.. (ps- har du ikke lest Frode Granhus sin eLofotkrim? Masse rorbuer der..)
   Visstnok skal den svenske utgaven av førsteboka være forbedret . (ja, det er norskekrim) Jeg har lest pocketutgaven av den norske og synes ikke det haltet- kanskje er den også forbedret?

   Leser nå Bjørn Vatnes sci-fi- Den er litt skremmende i grunn. Eikemo leses litt senere..

   Slett