tirsdag 11. september 2018

Bak klostermurene av Nuria Esponella

Jeg har drøvtygget meg gjennom Bak klostermurene, en bok jeg har hatt stående i hylla en stund. Jeg fikk den fra Juritzen forlag som en bok i serien Reisefølge. Bøker som har handling fra forskjellige land. De skal være lette å lese, lette å ha med på tur. Jeg har lest flere i serien fra Italia, Egypt og Cuba. Siden jeg skulle på ferie til Barcelona og omegn tok jeg frem denne og la den i kofferten.Siden jeg fortsatt befinner med på ferie i Catalonia, og straks pakker sekken for en strandtur, skal denne omtalen bli kort. Jeg startet med å sitere forlagets og bokbasens omtaler:

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Handlingen foregår ved benedikterklosteret Sant Pere de Rodes i Nord-Spania på 1100-tallet. Trellen Blai, en foreldreløs gutt, forelsker seg i sin mesters datter. En umulig og farlig kjærlighet, for faren har lovet henne bort til visegrevens sønn. Vi følger Blais kamp for frihet og kjærlighet, og når klosterets berømte relikvier forsvinner, åpner det seg en mulighet for ham.
Omtale fra forlaget
Historisk roman om det store eventyret. Om kjærlighet, frykt, overtro, personlig vekst og med en intrikat kriminalgåte. Handlingen foregår ved det mektige benediktinerklosteret Sant Pere de Rodes i Nord-Spania på 1100-tallet - et valfartssted for pilegrimer på vei til Santiago de Compostela, Roma eller Det hellige land. Trellen Blai er en foreldreløs gutt med en stor skam på sine skuldre, og jobber under mester Peire, en navngjeten billedhugger som har fått i oppdrag å lage en monumental marmorportal til klosterets kirke. Blai forelsker seg hodestups i mesterens datter, en umulig kjærlighet, og også farlig - for mesteren har lovet henne bort til visegrevens sønn. Mot et fasinerende historisk bakteppe følger vi den unge trellens kamp for frihet og kjærlighet i et brutalt samfunn, og når klosterets berømte relikvier etter apostelen Peter forsvinner, åpner det seg uante muligheter for Blai. Romanen bygger på historiske personer og hendelser, og klosteret Sant Pere de Rodes er i dag en stor turistattraksjon. Bak klostermurene er av mange sammenlignet med romanen "Havets Katedral201D av Ildefonso Falcones.

La meg si det først som sist:
Denne boka fenget meg ikke nevneverdig. Jeg lot det gå på meg og min mangel på konsentrasjon først, men har lest i ettertid at det er flere som synes denne er kjedelig. Så ok, da er det nok ikke bare meg.
Det er ingen ny Havets katedral (som jeg enda har ikke lest hele av, men jeg har lest så mye om den at jeg tipper den har andre kvaliteter)- selv om noe kan være likt, som å handle om en mesterbygger bl.a. Her bygges det reileff til det viktige benediktinerklosteret Sant Pere de Rodes.
Jeg synes det var vanskelig å få tak på handlingen og måtte stadig bla meg tilbake og lese på nytt. Her er det konspirasjoner og allianser og så mange folk at jeg gikk helt i surr. Heldigvis er det en liste over folk og ord bakerst i boka.
Jeg ble noe grepet av historien om Blai (Fuglen) , kjærligheten og savnet til de døde foreldrene, om abbeden som var verge. Men ellers.. nei.
Historisk er det forsåvidt interessant, og spesielt fordi jeg er i området. Jeg er nå i den lille havne- og badebyen Roses og tok i går buss over Cape de Creus- hvor vi krysset veien som kommer/går til Port La Selva, og veien til klosteret Sant Pere de Rodes. Klosteret er bare to mil fra Roses som jeg bor i for noen dager. 
Jeg har vurdert, ja, selvsagt, å ta turen dit, men rekker det ikke denne gangen. Salvador Dalis kunstnerhjem i Cadaques og hans Theatro-Museo i Figueres frister nok mer. En annen gang, kanskje. 
Romanen ble kåret til beste historiske roman i Spania i 2009.
Mulig det ikke ble skrevet så mange historiske romaner da, eller så er oversettelsen slapp/dårlig, som noen skrev på Goodreads. Selv om Kjell Risvik er anerkjent nok som oversetter. Kanskje ikke like god i katalansk som i spansk? Hva vet jeg..
Liker du historiske romaner med klostere, munker, intriger, en dasj umulig kjærlighet , noen relikvier og pergament med mystiske koder- (som forfatteren absolutt kunne ha gjort mer ut av- hent hjelp av Tom Egeland eller Dan Brown) så kan dette likevel være en bok du kan like, på tross av sine svakheter.
Forfatteren har uten tvil gjort grundig research, noe kildeliste og eget etterord viser.


Nuria Esponella er en katalansk forfatter født i 1959.
Hun er journalist og lærer.

Nuria Esponella: Bak klostermurene, 469 s
Juritzen forlag 2012
Leseeksemplar8 kommentarer:

 1. Det ble jo en ærlig omtale - og tross alt synes jeg du fikk ganske mye utav denne boken jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ærlig bør man vel være, synes jeg. Men det er flere måter å beskrive det man mener på. Det er ikke så gøy å slakte noe, jeg prøver å finne det positive også.
   I ettertid så husker jeg boka som bedre enn jeg synes mens jeg leste, men det er sikkert fordi jeg lærte noe historisk, og således fikk noe ut av den, som du sier.

   Slett
 2. To indre og vekk me' n..! Greit for alle bøker man kan droppe, vi rekker jo bare å lese en brøkdel av de virkelig gode, så da kan man ikke prioritere de som i beste fall kan karakteriseres som middels.
  Kos deg videre med Syden, sol og sommer ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt sant.
   Jeg vurderte å legge denne fra meg, men presset meg i gjennom. Men det handlet mye om at jeg ønsket å få med meg mest mulig siden handlingen var fra der jeg befant meg på ferie..
   Takk Berit- hjemme igjen nå i kveld.

   Slett
 3. For en fin serie da, selv om denne boken ikke svarte til forventningene. Leser selv oppfølgeren til Havets katedral, så jeg har vært "litt" med deg på tur i Barcelona denne uken. Kos deg videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg likte denne serien, og har tatt vare på bøkene, med unntak av denne som jeg la igjen i Roses. Håper renholderne tar vare på den og gir den til noen selv om den er på norsk.
   Artig at du har blitt med meg på tur i Barcelona via bilder på fb- mens du leser.
   Jeg skal jaggu meg finne igjen Havets katedral, i en eller annen eske ligger den. I alle fall se serien på Netflix.
   Takk Tine, men hjemme igjen nå i kveld. Trøtt som en dupp etter å ha reist siden kvart på syv i morges. (ble noen timer på flyplassen, men det er fordi bussen fra Roses gikk så tidlig)

   Slett
 4. Jeg har også deler av denne serien. Synd ikke boken traff helt blink men sånn er det av og til, og siden jeg har boken liggende kan det godt være at jeg plukker den opp om det skulle passe seg sånn.
  Jeg har kost meg med de fine bildene du har lagt ut på insta så jeg har vært litt med jeg også. Så kult det så ut på Salvador Dalis kunstnerhjem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sånn av og til, men jeg fikk da noe ut av den, siden den har handling fra området der jeg befant meg på ferie, og således lærte noe historie.
   Både Roses, Figueres og Castello dèmpuries var jeg i, og klosteret var bare et par mil unna..
   Så gøy at du har likt å følge med bildene.:)
   Dalis hjem og Dalis Teater-Museum var begge fantastiske.

   Slett