mandag 24. september 2018

Kapittel Litteraturfestival og Bokbloggertreff i Stavanger 2018

Været var det store tema fredag. Uværet Knud truet land, luft og strand i Sør-Norge. Kom folk seg frem til Stavanger i tide, kom de i det hele tatt? Noen gjorde dessverre ikke det på grunn av fly som returnerte og ble innstillt. Bergenserne ble forsinket med båten på bøljan blå, men hadde visst hatt en fin tur med masse ompamusikk. Fra Trondheim kom tre av fire frem. Et fly måtte returnere til Værnes.
Men, når alt dette var landet, så kom fokuset på festival og treff. Jeg har fått med meg flere interessante arrangement, spist god mat, skravlet blogging og litteratur med medbloggere, vunnet quizen sammen med Siljeblomst og Monika, hatt sene netter og sene morgenener, men rukket frokost, med mer. Her kommer noen snapshots fra helga.


Å, Vestlandet! Lørdag kveld og koselige samtaler mellom forfatterne Erlend Nødtvedt, 
Marit Eikemo og Olaug Nilssen. Ordstyrer Harald Birkevold til høyre.


Randi og jeg fløy tidlig fra Værnes, men jeg var trøtt og sliten så jeg slappet av på rommet noen timer før jeg dro ut i byen. Ikke fristet været til noen gatevandring heller akkurat.
Jeg var heldig og fikk rommet tidlig så jeg slapp å sitte i lobbybaren eller vandre gatelangs mens jeg ventet. Hotellet var kjempefint, for å ha sagt det. Her er utsikten fra rommet mitt i 7.etasje:


Jeg glemte å ta bilder av rommet. Det skulle jeg gjort. Jeg hadde så fint skråtak og lysegrønne vegger. Men man får et inntrykk her 

Før jeg dro på noen arrangementer traff jeg noen av de andre og spiste middag på Ostehuset. Skrubbsulten bør man ikke dra på festival. Ostehuset er absolutt å anbefale. Hyggelig betjening og god mat. Det ble vegansk bolle på meg:


Etter det var jeg klar for bokbad og samtaler. 
Her er det jeg fikk med meg før jeg møtte de andre ca 20 bokbloggerne på Bøker og Børst.

1. Sigrid Rausing i samtale med Camilla Stoltenberg på Møteplassen, Sølvberget:


Rausing (fra Sverige, men bor i London, grunnlegger av Granta Books og Granta Magazine) . Stoltenberg er lege. Begge har erfaring med rusavhengige i familien.
Rausing har skrevet boka Mayhem, en memoarbok om hvordan det er å være pårørende til en rusavhengig. Eva Rausing døde i 2012. Ektemannen Hans K. Rausing, er Sigrids bror. Både Eva og Hans var avhengige av tunge stoffer.
Paret har barn. Rausing forteller om hva det har gjort med familien, medias pågåenhet, skammen, fortvilelsen, bekymringene, uenighetene innad i familien, hvorfor hun valgte å skrive boka.
Dette var en sterk samtale som gjorde at jeg kjøpte boka etterpå. Denne er jeg spent på å lese.
Pårørerendesenteret  har skrevet mer om arrangementet her





2. Lansering av Frank Tønnesens roman Vi kan ikke ta med oss alt dette hjem. På Frøken Phil.


Jeg har ikke hørt noe på Tønes før. Han er visst ganske kjent når det gjelder musikken sin, gode sangtekster. Men noe dro meg hit, kanskje det var Moshonistas prat om han tidligere. Da jeg kom dit, var det fullstappet av folk, men jeg snek meg inn bakerst ved baren der det delvis var en glipe så jeg kunne se hva som foregikk der fremme.



Hørte gjorde jeg derimot godt, her jeg sto ved høyttaleren. Jeg og min øl. ( ser jeg noe fajanse baki der?) 



 For det meste så jeg ikke annet enn bakhoder og en vegg,


Og dette bestikket. Er det sølvbestikk? Ikke godt å se det i mørket.
Tønes snakket om et par av hovedkarakterene. Den ene samlet på fajanse som han stjal på menighetshuset. Han samlet på eggeglass og serviser. Et glass om gangen, en tallerken. Snart hadde han et fullt servise til tolv. Selv om han ikke trengte det.
Om å samle på ting, gleden ved å samle på ting. Om å være småkriminell.
Denne mannen hadde trolig sett seg hag i dette bestikket også?

Underfundigheten til Tønes var befriende morsom. Boka virker også morsom, selv om det sikkert også er alvor her. Jeg ville ha den, men de flyttet bøkene til scenen for salg og da kom jeg så langt bak i køa, så det orket jeg ikke.



 (så hvorfor gjorde jeg ikke bare som romankarakteren? Stappet en i sekken? Nei, det kom jeg på først nå, gitt)



3. Bokbloggeres uhøytidelige kveldstreff på Bøker og Børst






 Hvor kan man sitte på do i en evighet..


Natt og det ble det morgen og det ble dag.

4. Bokbloggertreff på Sølvberget
Jeg har ingen bilder som egner seg for å legges ut her, sånn er det.
Jeg kom litt sent, men akkurat tidsnok til å høre at det ble bestemt at neste års Bokbloggertreff også skal være i Stavanger under Kapittel litteraturfestival. Det er jo ikke så dumt. Bare det bestilles godt flyvær.

Quiz.
Alltid Qiuz, og denne gangen vant laget mitt; Books on the beach. Hurra hurra! 

Vi bommet på Olav Duun. Skammelig, siden jeg egentlig hadde han i tankene, men ikke var sikker på om det var han som sto for en Nobels litteraturnominering tidlig i det forrige århundre.

Nuvel, vi vant okkesom og fikk velge først på bokbordet. Bokbordet består av bøker vi tar med oss hjemmefra som vi gjerne vi gi videre. Jeg valgte en bok av Haruki Murakami - The Strange Library- og en om heksebrenning i Overhalla; Flammer i natten av Lillian Bergjlot Fredriksen.

Etterpå sto mange fristende arrangementer for tur. Selv om Kapittel er en rolig festival sammenlignet med Lillehammer, gikk det noen kolliderende arrangementer som jeg ville gå på her også denne lørdags ettermiddagen. Så ble det disse:


5. Sara Omar snaker om sin roman Dødevaskeren på Møteplassen, Sølvberget.


Her var det også stappfullt. Jeg er glad vi var tidlig ute. Jeg har ikke lest boka enda, men visste hva den handler om. Sara Omar en sterk kvinne som vil noe, som vil reformere den delen av islam som fungerer kvinneundertrykkende. Hun har skrevet om volden mot kvinner, om æresdrap på kvinner som har vanæret familien, (det skal lite til)  om at de ikke får begraves blant de andre. Dødevaskeren er de som tar seg av disse døde. Omar mener disse grusomme skikkene både handler om religion og kultur, men hun vil ha en endring og føler at den er på gang.
Romanen har solgt i 30000 i Norge og 80000 i Danmark.
Omar er en tøff og modig kvinne. Tine også skrevet om arrangementet.



 Sara Omar er også et forbilde for bruk av lebestift. Moshonista maser mye om lebestift. Jeg glemte å ta med i år. Jeg blir bare sløvere og sløvere på outfit og sminke. Må skjerpe meg til neste år. Om jeg ikke blir så fiks som Sara Omar, det kan jeg aldri bli, så kan litt forbedring bli en stor forbedring, for meg. Man mister mye farge med alderen, og man kan hjelpe litt på, men jeg skal ikke dra det så langt at jeg kommer med sjokkturkis øyeskygge altså..

6. Monika Isakstuen og Lena Anderson: Kjærleik og raseri, Møteplassen, Sølvberget.




Her sitter også noen dyktige damer. Både Anderson og Isakstuen er ute med nye romaner i år.  De har skrevet om vanskelige følelser. Rase heter Isakstuens nye bok.  Det er en punktroman og skildrer en mors raseri. Anderson er ute med Sveas sønn.

7. Utdeling av Bokbloggerprisen- har skrevet om den i eget innlegg her Sølvberget
Gratulerer til Zeshan Shakar og Erika Fatland!



Mat må man ha før man vandrer til Å, Vestlandet!
Marianne hadde booket bord på California Republic. God mat, men det var en voldsom stor tallerken og jeg ble mett bare av å se på det kjøttstykket der. Nå skal det sies at det var en del bein inni. Det er jo spareribs, men lell..


7. Å, Vestlandet. Møteplassen , Sølvberget.

Samtale mellom bergensere og rogalendinger. Eikemo er egentlig fra Odda og Nilssen fra Førde, men bor i Bergen. Nødtvedt er fra Bergen hvis jeg husker rett. I salen satt Tore Renberg og Frank Tønnesen med mikrofon og kunne hoppe inn hvis bergenserne sa noe de måtte kommentere/rette opp/protestere på.

Tema: Vestlendingen, Vestlandet, hvor går grensen? Hvem er med? Fylkesammenslåing, språket, vill vesten, farlig natur, glatte veier, bratte fjell, været. Koselig og litt artig samtale, men det beste kom etter pausen.



 Erlend Nødtvedt leser fra sin roman Vestlandet.



Tore Renberg intervjuer Tønes med sin helt spesielle metode; Opp- av-hatten-intervjuet.

Tre hatter, mange lapper, tre kategorier; pest eller kolera, musikken/tekstene og annet.
Fornøyelig.


Tønes tar en liten trall, men hva er det de ser så sinte ut for?



Til sist fikk vi en minikonsert med Tønes. Det var fint, synes jeg. Blant annet sang han Figjo Auksjon (?) den teksten har nok noe til felles med tema i hans nye roman, virker det som.
Tønes har fått en ny fan.



En tur på pub etterpå. Fargegata var full av liv. Men dette er på vei tilbake til hotellet.

Søndagen bød på dette:

8. Film: Jeg vil bo i mitt navn. En film om Tomas Espedal. Kinosal 9, Sølvberget
Ganske rørende og fin. Et portrett av en kunstner, en forfatter. Om forholdet til faren, om skrivingen, om reiser og om å gå. På tur i dress. Bilder fra Madrid, Chamomix, hjemme i Norge. Mye vin og røyk. En gammel støvete skrivemaskin. (det tastaturet)

9. Tvangslesing på Coffeberry. 
Mest så ble vel dette et samlingssted hvor vi kom og gikk. 

Takk for i år og takk for laget alle som var der.  Ser frem til mange fine blogginnlegg fra Stavanger i dagene som kommer.

Tanker jeg gjorde meg og som også ble diskutert her og der:
Hvordan kan vi inspirere andre bokbloggere til delta? Hva med alle de nye bloggerne, har ikke de lyst eller når ikke informasjonen frem? Hva kan gjøres annerledes neste år? Bør vi ikke endre programmet noe? Finne på noe nytt? Innledere, legge opp til diskusjoner med tema. etc etc.

Og hvem var de Memento Mori-damene med hatt?
Har noen funnet det ut? (de var også på kinoen med Espedalfilmen)

Andres innlegg så langt:

4 kommentarer:

  1. Slenger inn en kommentar her også, selv om jeg akkurat har gitt deg honnør på selve pris-innlegget. - Rett og slett fordi det er så viktig å skrive om eventet for å synliggjøre og lokke til seg flere til neste år. Håper jeg får anledning til å være med, for dette så ut som en super helg :) Herlig referat, TAKK!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Elikken!
      Helt enig med deg i at det er viktig at innlegg om treff og festival er viktige for å nå ut til flere. At det forhåpentligvis kan inspirere flere bokbloggere til å delta. Nå virker vi jo nesten som en liten gjengangersekt som blir færre og færre..;) Det er en fin gjeng absolutt, men hvis flere kunne deltatt hadde det vært fint, og i alle fall de som egentlig har lyst, men ikke vet nok om det eller ikke tør etc.
      Håper du får anledning til å delta. Og helga var super, ja..:) Kunne gjerne hatt en dag til for å sett Stavanger. Sjelden jeg har lyst til å shoppe, men det fikk jeg lyst til der, men rakk ikke.
      Og selv om det nå ble bestemt Stavanger, så mener jeg det bør holdes åpent om vi skal tilbake til Oslo igjen fordi det er lettere for de fleste å komme seg dit.. Men det er en diskusjon man kan ta senere igjen .

      Slett
  2. Flott referat og fine bilder Anita - jeg har ikke kommet så langt enda, er nok ikke så rask som deg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det Randi.:)
      Ser frem til ditt innlegg også. Du har da blogget så mange andre innlegg denne uka, og Kapittel-rapporten blir nok også bra.

      Slett