søndag 30. september 2018

Oppsummering september -18

Det ble ni bøker lest i september. Antallet er ok. Jeg har hatt ferie i Barcelona og Costa Brava, og var  sammen med familie halvparten av tiden, så det ble ikke så veldig mye lesing, men noe ble det på flyet og da jeg var alene i Roses noen dager. Det har skjedd mye annet også både på jobb og ellers. Høstmøtene med forlagene har startet blant annet. Og så var jeg i Stavanger på Bokbloggertreff og litteraturfestival forrige helg. Samt sett Havets katedral på Netflix denne helga. Her kommer oppsummeringen: En bokhandel i Barcelona. Jo Nesbø er overalt.
Bøker lest:
1. Singularitet av Marita Fossum: Norsk2018, leseeks, 141 s
2. Om å skrive av Patti Smith: Frankrike, sakprosa, leseeks, 101 s
3. Bak klostermurene av Nuria Esponella: Spania, leseeks, frahylla, 469 s
4. Hjemkomsten av Victoria Hislop: Spania, England, Frankrike, frahylla, pickup-bok, 480s
5. Psykehus av Drea Karlsen: sakposa, debutant, norsk2018, leseeks, 159 s
6. Mayhem av Sigrid Rausing: Sakprosa/memoar, England, Rus/pårørende, kjøpt, 212 s
7. Melanin hvitere enn blekemiddel av Sumaya Jirde Ali: norsk2018, leseeks, dikt, 68 s
8. Nøkkerosene av Anne Helene Guddal: norsk2018, psykisk helse, fått av Eli, 96 sVe
9. Venn med alle av Gunnar Wærnes: Dikt, norsk2018, leseeks, 109 s

SUM: 9 bøker lest / 1835 sider

5 norske bøker 2018 (2 romaner, 2 diktsamlinger, 1 sakprosa)

4 romaner
2 diktsamlinger
3 sakprosa
0 krim
6 leseeks/1 kjøpt/ 1 fått/1 plukket-opp fra en hylle på hotell (heretter kalt pick-up)
2 fra-hylla
1 debutant

Land besøkt:
Frankrike (2), Spania(2), England (2)


De to bøkene som gjorde størst inntrykk på meg var Psykehus og Mayhem. Dette er egenopplevde historier om psykisk lidelse og om rus.
Diktsamlingene denne måned ga meg ikke så mye. Vi har lest norske diktsamlinger fra 2018 i diktlesesirkelen i september. Jeg kommer med omtale av disse to senere.

Jeg likte også Hjemkomsten godt. Jeg leste to bøker fra Spania siden jeg var på ferie der, men ble litt skuffet over Bak klostermurene.

Disse bøkene hadde jeg med på ferien. Jeg leste Hjemkomsten, Om å skrive og Bak klostermurene. Den stumme døden holder jeg fortsatt på med. Jeg leste Nøkkerosene etter at jeg kom hjem. Svartstilla ligger fortsatt på vent.God Flyplasslektyre.


Fremover skal det leses mye norsk, en del krim, men også andre romaner og sakprosa. Bokhøsten er over oss med full tyngde og bøkene har strømmet inn og ligger i stabler på golvet. Nå har jeg igjen nytt lesestoff til langt over jul. Luksusproblem. Da har jeg noe å velge mellom alt etter form og lyst der og da. Det er tid for Biografilesesirkel i oktober, men jeg har ikke valgt bok enda. Er usikker på hva jeg skal velge i kategorien Genderbender Realness, hva det nå enn er..
Hylleboksirkelen til Hedda har jeg falt litt av, men trøster meg med at jeg prøver å lese noen hyllebøker likevel.

Andre ting på kulturfronten denne måned:

1. Stavanger festival for ytringsfrihet og litteratur  Kapittel 18
2. Utdeling av Bokbloggerprisen på samme festival ifb Bokbloggertreffet
3. Forberedelse til Kapittel 18 i Stavanger
4. Bokmøte med Gyldendal Byscenen
5. Bokmøte med Press, Vega, Spartacus og Samlaget på Kulturtorget Folkebiblioteket
5. Bokmøte med Cappelen Damm Scandic Nidelven (omtale kommer senere)


Fra Salvador Dali Teater-Museum i Figueres.


Bok til film/serie:
1. Havets katedral av Ildofonse Falcones på Netflix- 8 episoder
den var utrolig fengende, gripende, selv om jeg synes det var ganske svart-hvitt innimellom. Gode/onde, vakker/stygg- men alt i alt var det en god produksjon med godt skuespill. Den ga også et godt innblikk i makthierarki, adel, fattigdom og pest på den tiden og starten på inkvisisjonen.
Da gjenstår det å ønske dere en fin lesemåned. Selv håper jeg å få lest en del, men jeg vet at det bli et par reiser i forbindelse med jobb og studier, samt et par besøk i oktober, så vi får se hva det blir til innimellom. November ser ut til å bli roligere. dog.
Barcelona september- 18. Meg foran Arc de Triomf18 kommentarer:

 1. Ingen av dine lest. Med unnatak av Patti Smith var det frykteleg mykje ukjent for meg her. Har høyrt om Hislop, men aldri lest noko av henne. Trudde ho skreiv typiske dameromanar.

  Havets katedral er ei storarta bok. Litt klisjèaktig, omfattande og langtekkeleg innimellom kanskje, men absolutt gripande og lærerik. Har du lest boka? Eg ser "aldri" på TV så eg får ikkje samanlikna.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dameroman og dameroman- derom kan man diskutere. Det er en historisk roman, Styrken til Hislop er god research og kunnskap. Noe klisjeaktig kan historiene hun knytter rundt sikkert bli. Men denne er antageligvis ikke mer klisjeaktig enn Havets katedral, spør du meg.. Da tar jeg utgangspunkt i Netflix-serien. Boka har jeg ikke lest, men du sier jo selv at den er litt klisjeaktig.
   De gode er veldig gode, de slemme veldig slemme og onde. Hovedpersonene- de gode- som Arnau og Aledi er smellvakre etc. (forundrer meg også hvor godt frisert og barbert Arnau er til tider- mens når han er langhåret og uflidd ser han ut som Jesus Christ Superstar. Kanskje han spilt den rollen også? )

   Men det er som du sier, mye å lære også av det historiske tablået.
   Jeg startet på den for mange år siden, men greide ikke komme ordentlig i gang- og så ble den liggende. Skal lese oppfølgeren, tenkte jeg.

   Slett
 2. Har bare lest Hislop av dine, men så mye du har rukket denne mnd!
  Fantastisk!

  SvarSlett
 3. Innholdsrik(e) måned(er)! Jeg er kommet igang igjen med lesing, ikke lest noen av dine, men gravd i gammel klassiker (Lolita) rykfersk fra Drangsholt (Winterkrigen) og ellers lest fullstendig ut fra lystlesingsprinsippet. Kjenner presset fra høstlanseringene, men skal IKKE presses inn i bøker som ikke tenner max der og da. Til det er lesegnisten for svak. Men må innrømme at Bokbloggertreffet og Kapittel sparket meg godt igang. Når det er sagt - siden "alle" har lest Patty... så ender nok jeg opp der også. Engang ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan man trygt si.
   Så bra at du har begynt å lese igjen. Viktig som du sier å ikke la seg presse av høstbøkerkjøret, men lese helt etter lyst og tenning. Pass på gnisten, så den ikke blåser bort i stabelstormene.
   Patti er koselesing!

   Slett
  2. Det blåser, ny storm på vei og torden mellom fjellene her i fjorden. Perfekt inne-/lese-/rekreasjonsvær! Det går i lystlesing, og merker likevel at jeg blir gira av gode omtaler igjen. Lesehaugen vokser (i teorien, ihvertfall) og det er bra! Dersom Patti er koselesing så skal jeg tyne henne inn i en bio-kategori (på et tidspunkt - trenge kosebio'er til sirkelen!)

   Slett
  3. Nei huff og huff altså.. Her er det jo så fint nå. Sol og strålende høstvær, dog kaldt..
   Så godt å høre at du blir oppildnet av fine (fristende) omtaler igjen. Det er en tid for alt, også for dvalen.
   Patti er koselesing, alt av henne- men hvis du tenker bio ville jeg prioritert Just Kids. Husker ikke om du har lest den.. Alternativt M Train, før denne, som har en stor veldig fiktiv historiefortellingsdel i midten---

   Slett
  4. hei hei - ei Patti-bok takk. Ikke drukne gnisten ;)

   Slett
  5. Sorry, ikke meningen. Just Just Kids, da..:)

   Slett
 4. Du har fått veldig mye med deg denne måneden.
  Virker som bokbloggtreffet var kjekt og det er bra 🙂

  Av bøkene dine har jeg lest to (Hjemkomsten og Nøkkerosene) men har i hvertfall en av de andre på vent.

  Havets katedral vurderer jeg å se i stedet for å lese boken,men vet ikke når det blir .
  Har lest ferdig diktbok og omtale kommer om ikke så lenge om jeg klarer å komme forbi publiseringsvegringen(vet ikke om det er et ord en gang 😂) og/eller skrivevegring.

  Håper du får en fin Oktober på alle måter,Anita🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble mye forskjellig med reiser, ferie, treff, litteratur og annen kultur etc.
   Bokbloggertreffet var kjempekoselig. Fint å ha det ifb Kapittel. Gleder meg allerede til neste år, og da har jeg lagt inn enda et døgn for å få tid til å gå mer rundt i Stavanger i dagslys.

   Publiseringsvegring er helt sikkert et ord. I alle fall det det forståelig. Håper den går over.
   Hvis ikke den gjør det til du skal skrive om diktsamlingen kan du bare skrive hva du leste og hva du synes i kommentarfeltet. Det er helt ok. Lavterskel-sirkel dette.

   Takk i lige så Beathe.:)

   Slett
 5. Ni bøker er ikke verst, så travelt som du har hatt det. Gøy at du framsnakker Netflixserien, nå gleder meg meg til jeg kan sette meg ned å fortsette tittingen. Fant forresten flere Salvador Dali bilder i de to museene vi var på i Madrid, også et Munch da...
  Lykke til med ny lesemåned, spent på hva du velger deg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sant det. Takk for tipset om netflixserien. Skjønt Knut Gjørvell snakket også om den på CappDamms høstmøte- men du var først;) Se serien først og les så Jordens arvinger, sa han. (som skal selge, selvsagt)
   Kult at du fant et par Dalibilder og Munch. Gleder meg til bildereferat:)

   Takk i lige så.:)
   Av alt som ligger på vent blir det vel en blanding av mye nytt, tenker jeg.

   Slett
 6. Har bare lest to av bøkene dine denne måneden. Men jeg ser på Havets katedral. Interressant. Fint å trekke fram filmatiserte bøker også. Er på etterskudd med omtalene mine, men diktutfordringen i september kommer i morgen. Da startet oktober med sol og blå himmel - og stille(!), så jeg ser lyst på framtida.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hva synes du om Havets katedral netflixserie?
   Spent på å lese om ditt diktvalg:)
   Å ja, været roet seg- kanskje får vi flott høstvær til helga.
   Var is på bilrutene her i morges.

   Slett
 7. Jeg lukker øynene til bokhøsten. Leser kun det jeg skimter gjennom skylappene. Hjorth. Tønes (ligger på ebokbib nå). Schreiner. Tror også jeg skal få med meg Holt og Lillegraven på krimsida. Men vi får se. Hverken lese eller skrivelyst overvelder (skjønner godt hva som menes med publiseringsvegring, selv om det her går mer i produksjonsvegring, eller kanskje det bare er prokrastinering, andre ting frister mer. Skogen og tv-en feks.)

  Mayhem er langt i storytellbokhylla. På svensk. Den het noe annet, som jeg selvfølgelig har glemt. Begynte på M da. Ikke viktig nok til at jeg gidder sjekke).

  Mest imponert over at nesten alt lest er dokumentert.
  Applaus for det. (At du er travel har sluttet å overraske meg -))

  SvarSlett
  Svar
  1. Det virker som du har mistet motivasjonen på ubestemt tid. Skogen er nok bra. Plutselig dukker det opp glimt av lys(t). Det viktigste er at du leser noe som du har lyst å lese.
   Hjorth og Tønes er gode valg. Og Lillegraven. (har ikke lest enda, men skal) Trenger du mer norsk i høst?

   Mayhem på svensk er bra. Sonet på hva du synes. Kommentarfeltet mitt er åpent for slike synsinger:)

   Takk takk! Jeg presser nok meg selv innimellom- for hvis ikke- kan jeg falla helt av lasset..og det vil jeg ikke, for mest har jeg mye glede av bokblogging:) Viktig med hobbyer og avkobling/annet fokus enn det jeg holder på med på jobben om dagene..

   Slett