mandag 11. mai 2020

De fremmede av Birgit Alm (oppdatert)

Boka er ferdiglest (mandag 11. mai.  Se oppdatering med kort omtale lenger ned i innlegget)
Det er søndag og jeg la fra meg Apens år Av Patti Smith for å lese De fremmede av Birgit Alm istedet. Jeg hadde mer behov for noe lystig. Patti kan vente, Patti passer bedre en annen dag. Jeg har hatt besøk i helga så de ble nesten ingen lesing, bortsett fra aviser, noe internett og noen få sider i Apens år. Nå vil jeg gi dere en smakebit av De fremmede. Tine har lest boka og jeg ble nysgjerrig
. Den handler om nordmenn i Spania.


Nordmenn på solkysten, en egen koloni, nær en liten landsby som ser på dem som fremmede, fremmede som de likevel lever av. Fremmede som drikker mye, fremmede med drømmer om å gjøre noe annet, velferdsflyktninger. Birgit Alm skriver visst en satire- og den gleder jeg meg til å lese ferdig.

Her er en smakebit, fra en scene hvor en diskusjon er i full gang om global oppvarming, klimaendringer, Multinasjonale selskaper, skjulte agendaer etc:

- Og vil du høre min mening om Greta Thunberg, så burde hun ta seg et sinnemestringskurs.
- Oh yeah. Yeah!
Så sier Oscar noe om søppel og hundemøkk. Han synes noen burde gjøre noe med det. Borgermesteren.
- Den sosialisten er en skurk. Har du sett hvordan han fjaser og fjesker seg på Facebook?
 Ted vil helle i seg store slurker, men tar seg sammen for ikke å virke alkoholisert.
(s. 48)

Ha fortsatt en fin søndagskveld folkens. Her i Trondheim har det snødd og haglet ganske ofte i dag. Noen solgløtt har det vært og da var vi ute og gikk tur og spiste is.

Flere smakebiter her i bloggen til Mari- Flukten fra virkeligheten

***Mandag 11.mai. Oppdatert omtale:

Om handlingen:
Den handler ikke om nordmenn på Solkysten. Den handler svært lite om nordmenn. Kun Liv er norsk. De andre er i hovedsak briter, og så er noen av karakterene spanske og sigøynere. Fastboende, borgermesteren og resten ar såkalte expats. (britene og norske Liv)
Borgermesteren og de fastboende, samt expats som føler seg som innbyggere i landsbyen/den lille byen, ser ned på de som bor i kolonier ved kysten. Der er det bare turister og ingen fastboende igjen. Borgermesteren har en drøm om å bygge ut flere hoteller og restauranter, samt et stort kjøpesenter utenfor sentrum, og når han utbasunerer dette, grøsser det i de andre, for "da blir det som på Solkysten".

I De fremmede blir vi kjent med flere karakterer. Ted har flyttet ned til sin gamle tante Elsie på 78. Han skriver på en roman og ses ofte på kafe med notatbøkene sine. Liv er forelsket i storsjarmøren Kevin som sjonglerer med flere damer og vil gå tilbake til Selma til Livs store skuffelse. Finn er en håndverker med få oppdrag, deprimert og gift med Lydia. Så har vi Oscar og hunden Bob, Jack som er tørrlagt alkoholiker og bare drikker cola, mens de andre drikker masse øl. Vi har Stan, han er litt ekkel og må "pumpes opp" (les selv, tør ikke gjengi dette, da får jeg bare masse spam på bloggen ) av Ramona, en av landsbyhorene, hans hore.
Vi blir også kjent med Carmen som forsørger sine brødre. Ramona må  livnære seg og sine tre sønner med å prostituere seg.
Vi blir vitne til deres betraktninger, hvordan de må slite for å få endene til å møtes, den store kontrasten til utlendingene som ser ut til å ha mer enn nok penger.

Handlingen foregår i løpet av en dag og natt. Etter å ha fått en innføring i karakterenes liv og levned og en skisse over landsbyen med forskjellige blikk, møtes gjengen om kvelden for å diskutere, drikke, snakke, sjekke.. De aller fleste får alene hjem.

Jeg hadde kanskje forventet mer humor, mer snert, siden det står bakpå at det skal være en bitende satire. Jeg synes den er mer vemodig og trist. Og det er noen triste scener her, som blir dratt ut , kanskje i det litt karikerte- om hun som fabulerer om en sexrobotmann. Det er mye ensomhet blant disse folka.
Ja, den er noe karikert, men morsom synes jeg ikke boka er. Jeg har sikkert bare feil forventinger, for ingen har egentlig sagt at den er morsom heller.

Men er boka god?
Som et øyeblikksbilde er den forsåvidt det. Romanen er ikke så veldig spesiell, men grei nok, lett å lese, kort, gjenkjennbar til tider; for vi har vel alle hørt om disse koloniene med langtidsboende i Syden? Om drikkingen, drømmene, det gode livet, som kanskje ikke er så godt likevel, noe som blir problematisert via noen av karakterene. Men er det ikke bedre å være syk i Syden enn på sykehjem i England? tenker Elsie. Eller var det Gunvor.

En innvending kan være at boka kan gi et smalt og stereotypisk bilde av expats. Jeg vet at langtids klimaflyktninger på feks Gran Canaria også gjør mye annet enn å drikke, at mange er opptatt av helsa og har turgrupper, går mye i fjellet etc.  Det er det også viktig å ta med seg.

Mer om boka fra forlaget her, som også viser snutter av anmeldelser. Disse ser mer humor og ironi enn det jeg gjorde mens jeg leste boka. Jeg synes ikke humoren og satiren er like tydelig som feks hos Nina Lykke og Marit Eikemo. Men det kan godt hende at Birgit Alm er mer lavmælt, så jeg må lese mer av henne for å finne ut av det.

Birgit Alm ( f. 1967) blir omtalt som en sosialrealistisk forfatter. Hun har gitt ut fem bøker. De fremmede er den første boka jeg leser av henne.
Se link til bloggeren Tines omtale øverst i innlegget. Finner ikke flere som har blogget om boka.


Birgit Alm: De fremmede, 141 s
Tiden 2020
Leseeksemplar13 kommentarer:

 1. Spent på hva du syntes om denne når du har lest den ferdig,Anita!Tror de fleste "fremmede" er engelske uten at det spiller noen som helst rolle sånn egentlig. Jeg så at det snødde hos dere i dag,den blir nok sikkert ikke liggende men det er aldri kjekt når det snør på denne tiden uansett.
  Ønsker deg en fortsatt fin kveld :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. P.S. Lurte på å delta i diktlesesirkelen denne måneden men usikker på om jeg får "godkjent" den nye boken til Marianne Teie siden hun er en relativ ny forfatter..men det har kanskje ikke noe å si dersom jeg har likt den forrige boken hennes? Aka "favoritt"?

   Slett
  2. Har lest ca en tredjedel nå, men de har liksom ikke kommet i gang, selv om karakterene er på plass. Ja. du har rett, de er for det meste briter.

   Det blir visst litt snø og kaldt utover i uka, men så får vi håper det blri mer vårlig etterpå.

   Du kan absolutt delta i diktsirkelen med den nye til Teie.:) Det er du som definerer hva som er en gammel favoritt. :)

   Takk takk, det samme til deg Beathe;)

   Slett
  3. Er enig med deg, satiren hennes er ikke like fremtredene som hos de to andre du nevner. Jeg ble berørt av Carmen og Ramonas fortelling og tildels også Finn(om det er han som skulle kjøre bilen utenfor stupet)ellers tror jeg at dette en grei lesing men som kanskje fort blir glemt.

   Nevnte vel hos Tine at jeg har det samme forholdet til Alm som jeg hadde til Eikemo før hun skrev novellesamlingen. Det er noe i bøkene hennes jeg liker men så er det et eller annet som gjør at de ikke kommer helt til topps. Jeg har lest tre bøker av Alm og de to andre var bedre enn denne, så kanskje dette er den vanskelige femte boken eller noe?

   Hørte et intervju med henne på nrk.no hvor hun sa at mye av dette har hun observert selv når hun har vært lenge i Spania, og en av dem er nesten tro kopi. Det var jo interessant.

   Slett
  4. Ja, det var han Finn. Ja, det ble jeg også. Og Ted som blir terga på slutten der, og Tom som prøvde å redde Finn med tanker, lys og bønn.
   Måtte bla meg litt tilbake igjen. Det er så mange folk mer her, og jeg merket at jeg hadde glemt noen. Som Glenn og han muslimen på slutten der feks.

   Leste det du skrev til Tine, ja.
   Jeg har ikke lest mer av henne, men at du synes de to andre er bedre, frister jo til å lese mer. Trodde jeg hadde en av dem her, men den finner jeg ikke, så da har jeg kanskje ikke det.

   Tror man kan observere mye av lignende i Spania, der utlendinger bosetter seg, eller bor lange perioder pga klimaet. Og mye værre ting hvis man går under overflaten i noen "kolonier" i Sør-Spania og Kanariøyene. Ikke alt man ser like lett som turist en uke eller to, men jeg hørt en del, av folk som er det over lengre tid og kjenner en del av miljøene.

   Slett
 2. Så gøy at du er i gang med å lese boken, gleder meg til å høre hva du synes når du er ferdig. Takk for lenke, husker smakebiten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir en kort omtale i løpet av dagen/kvelden. Grei bok, godt øyeblikksbilde, litt trist.

   Slett
  2. Veldig kjekt å lese den detaljerte omtalen din, regner med du sitter med penn og papir når du leser du også. Du har nok fått mer ut av den enn meg, men kjekt å få bekreftet at satire ikke alltid oppfattes med humor :)

   Slett
  3. Takk for det Tine:)
   Jeg bruker vanligvis ikke å notere når jeg leser skjønnlitteratur. I dette tilfellet noterte jeg en del navn og forbindelsene de hadde til hverandre, siden det var så mange av dem. Det var det eneste, men nok..

   Satire ja- med og uten humor?

   Slett
 3. Ante ikke at denne var humoristisk. Har vurdert den som pausebok for French, men la den bort, har likt Alms andre bøker, så vet ikke helt hvorfor. Kanskje det er hunden på forsida. Blir alltid meget skeptisk når hunder er involvert.

  (Snøen har smeltet, yeah yeah)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke akkurat humoristisk. Er ferdig med den. Mulig det er en slags satire jfr baksideteksten, men det er ikke sånn humor ala Lykke feks. I alle fall ser ikke jeg humoren. Jeg ser mer det triste, vemodige her..selv om det er noen scener som virker karikert. Men de er ikke morsomme.
   Ingen fare mtp hunder.Vet ikke hva hundebildet på omslaget skal symbolisere.. Det er hunder i boka, men hunder fordi det er i Spania, en liten by, der der er løshunder.. Men de tar ingen spesiell plass, selv om de er en del av bildet.

   (Mer snø her i dag, kaos på veiene i Trøndelag..)

   Slett
  2. Synd at det var mindre snert enn vemod. Tror jeg leser den likevel. Kanskje mest fordi jeg har lest de forgående. Forfatterkronologi. Og fordi du sier det ikke skjer noe med hundene.

   Slett
  3. Håper du leser den. Har tenkt mer på den siden i går. Casene smyger seg inn.
   Det er kun en hundescene som du ikke vil like, men den er mer av generell art- ikke detaljert. Hvordan de behandler jakthunder- bruk og kast. Få setninger.

   Slett