mandag 28. desember 2020

Svanemordet av Hans Olav Lahlum

 Jeg har lest lite av Lahlum, dette er min andre bok av han. Før har jeg lest den frittstående romanen Oppdraget, fra andre verdenskrig. Den likte jeg godt. Har lenge vært spent på krimserien om K2 og Patricia, og hev meg på den siste i serien. Tja.. les mer under bildet om hva jeg synes.*Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget. Anbefales merkets som reklame etter forbrukerrådets regler. * jeg har også lånt boka på BookBites og delvis lest e-boka og hørt lydboka der.

Forlaget om boka:

«Svanemordet er den niende romanen og et nytt høydepunkt i den klassiske krimserien med K2 og Patricia.

En fredag i juli 1973 banker det på førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansens dør. Privatdetektiven Aurora Holmes kommer egentlig for å fortelle ham om gåtefulle hendelser i forbindelse med en sak hun arbeider med, men besøket utløser en romanse mellom henne og K2. Søndag ettermiddag møter ikke Aurora opp til en avtalt middag – og samme kveld blir hun funnet drept i Akerselva.

K2 er fast bestemt på å oppklare drapet, og sier ja til å lede etterforskningen uten å si fra om sitt eget forhold til den avdøde. Heller ikke hans hemmelige rådgiver, intellektuelt brilliante Patricia Borchmann, får vite noe om K2s forbindelse med offeret. Det står tidlig klart at drapsmotivet må ha vært knyttet til en av sakene Aurora arbeidet med til det siste. Sporene peker bakover til starten av den kalde krigen, til andre verdenskrig – og helt tilbake til den finske borgerkrigen i 1918. K2 er blitt politietterforskeren som vet mer enn han kan si til noen. Vil han klare å oppklare drapet uten selv å bli avslørt verken av politikollegene eller Patricia?»

Dette er min første bok i seien om K2 og Patricia , Lahlums tiende bok i serien.

Lahlum har en litt omstendelig, småmorsom, men dog en litt til tider tørr stil, kanskje tørrvittig  er ordet? Denne boka leste jeg stykkevis og delt, noe lyttet jeg i lydboka lånt av BookBites , noe leste jeg i papirutgaven, de siste 100 sidene i e-boka , lånt på BookBites, siden jeg la fra meg papirutgaven hjemme i juleferien.

Jeg likte starten av boka, der K2 ble forelsket i den vakre og smarte detektiven Aurora Holmes, det gryende forholdet mellom dem, som dessverre stoppet brått da hun ble drept. Hans kvaler da han valgte å tie om forbindelsen i etterforskningen og kunsten med å ikke røpe seg. For denne saken ville han ha. Kompanjong Danielsen var han ikke like glad for å få med på laget, stebersk som han kunne være. Det viste seg imidlertid etterhvert at Danielsen også hadde noe å skjule.
Utover i boka rulles den ene etter den andre fra fortiden opp, knyttet til krigen , etterkrigstiden, en spionsak, og det er her det baller seg til for meg, jeg greier ikke alltid å holde trådene samlet. Mulig fordi jeg også leste litt stykkevis og delt?
Vel, totalt sett engasjerte boka meg tidvis, men ikke hele veien, og 350 tettpakkede sider var i grunn nok. Ser likevel ikke bort fra at jeg prøver meg på nok en Lahlumbok og gir serien en sjanse til.

Adresseavisen ga den en bra anmeldelse , andre har vært mer lunkne, Google is near you.

Hans Olav Lahlum: Svanemordet, 350s
Cappelen Damm 2020
Kilde: leseeksemplar av papirutgaven , lånt lydbok og e-bok fra BookBites 


9 kommentarer:

 1. Jeg har heller ikke lest noe av Lahlum før så jeg vet ikke helt hva jeg går til. Har både Oppdraget og denne liggende så godt mulig de blir lest, jeg blir litt nysgjerrig på denne selv om den ikke ble en innertier hos deg. Ser du leser Murakami sin nyeste bok, den skal jeg lese om litt også,må bare lese ferdig en annen jeg holder på med. Var heldig å få nettbrett av barna til jul så nå blir det mye enklere å lese ebøker fremover.
  Fortsatt god romjul, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Stryk "heller" for det passer ikke inn;-)

   Slett
  2. Herlig med nettbrett, lett å laste ned bøker fra BookBites . Har Murakamis derfra. Den er kort. Gleder meg til å lese den, har ikke riktig startet enda. Har vært på butikken og nå er det middagslagingen her.
   Spent på hva du synes om Lahlums bøker:)

   Slett
 2. Jeg leste den aller første K2 boken da den kom ut, og det er jo noen år siden. Tror jeg fortsatte litt, men jeg var ikke noe fan av Agatha Christie-stilen i bøkene, så det ga ikke mersmak. Sprekt å begynne med den siste boken i serien, spent på om du begynner fra begynnelsen igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du sa det, det er noe med den Agatha Christine- stilen.
   Jeg har en annen bok fra hylla, tror det er Haimannen eller Katalysatormordene eller noe sånt. Må vel lese fra hylla før jeg begynner fra scratch . Vi får se.
   Holder på med en spennende svensk ny krim nå.. mer i vår gate, tenker jeg.:)

   Slett
 3. Jeg har lest svært lite Lahlum og etter hva du skriver her så tror jeg at jeg drøyer K2-serien enda en stund. Altfor mye annet spennende som dukker opp når jeg sitter og roter rundt på blogger og lister er :) Er i innspurten av å nå 100 bøker for dette annerledesåret. Hvem skulle trodd sånn midtveis, da var jeg i dyp lesekrise. Godt med noe som går fort over, så får vi håpe at den derre vaksinen kan få litt sus i serkene igjen. Det trengs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sikker på om dette er din smak, nei.. men hvem vet. Uansett , nok bøker som du sier.
   Ja, vi får håpe på bedte tider i et nytt år. Jeg har bestilt fly til Split i mai, Norwegian er forsiktig optimist og har satt opp utenalndsdlygningee neste år. Min yogaferie til Kroatia er utsatt to ganger, jeg håper det blir noe av den i mai 2021.

   Slett
  2. Hehe, jeg ble ikke overrasket over at du har turer på gang. Kjenner få som er like reisesyke som meg :-) Vi har ingenting på trappene reisemessig. Vi har kansellert 3 mndr til Canada og lagt huset ut for utleie, så får vi ta det igjen etterhvert. Er rimelig keen på å snike meg over til sommeren, så vi får se. Kanskje vaksine kan avhjelpe. Krysser det jeg har. Fortsatt god leseromjul til deg, om du har tid innimellom.

   Slett
  3. Kan jo håper på at vaksinen kan få ned smittetall og restriksjoner så det går an å reise utenlands uten for mye styr og karantene etc. Til sommeren. Vi får se.
   Takk takk, hjemme nå, regner med å lese litt i kommende nyttårshelg. Her blir det rolig med meg i morgen.
   Blir å oppsummere på blogg etc.
   God nyttårsaften til deg og nyttår:)

   Slett