torsdag 30. april 2015

Oppsummering april -15

April er straks over og det er på tide med en liten oppsummering. Jeg fikk faktisk lest en del tidlig i måneden, men de siste to ukene har det gått tregt, grunnet mye jobbing og eksamenslesing innimellom. Har lest noen nydelige bøker, og noen litt under pari i forhold til mine interesser. Tvangslesing har vi også bedrevet, som seg hør og bør. Here we go!


Flyktningekrisen i Middelhavet har vært i fokus i april, og jeg har lest disse bøkene. To av dem i april.


Oppsummering:


1.Skamtegnet av H.K.Fauskanger - krim, Belgia, Tyskland, Sveits, leseeksemplar, norsk2015,
2.Årets krim 2015 av diverse forfattere - norsk2015, leseeksemplar, krim
3.Kunsten å være den man er  av Jan-Philipp Senker - Burma, USA, giveaway fra Beathes   Bokhylle,.kombinert lydbok/papirbok, bokfrahylla
4.Det vi kan stå for av Geir Lippestad - lydbok, memoarer/samfunn, lånt på biblioteket
5.Nattevandreren av Aurstad & Westberg - krim, norsk2015, lånt på biblioteket
6. Din, alltid av Gøhril Gabrielsen - norsk2015, leseeksemplar
7. Et sted skinner det av Vibeke Riis-Larsen - norsk2015, leseeksemplar, debutant
8. Marcus Thrane- forbrytelse og straff av Mona R. Ringvej - biografi,  leseeksemplar, lesesirkel, bokfrahylla
9. I havet er det krokodiller av Fabio Geda - Afghanistan, Pakistan, Iran, Italia, Hellas, Tyrkia, samfunn, kjøpt
10. Krystallslottet av Jeannette Walls - USA, lesesirkel, lånt bok
11. Eldorado av Laurent Gaude - Italia, vunnet bok, frahylla
12. Da himmelen falt av Nazish Khan - Pakistan/Norge, debutant, dokumentar/sakprosa, 2015, leseeksemplar
13. Hvis du vil av Helle Helle - Danmark, Tyskland, 2015, leseeksemplar

Sum: 13 bøker.

Omtaler kommer på de jeg enda ikke har blogget om.

Kategorier:
3 krim.  3 fra hylla. 4 lånte bøker. 6 leseeksemplar. 3 kjøpt/fått i gave/vunnet.
5 norske bøker fra 2015 som kan konkurrere om Bokbloggerprisen.

Land besøkt:
Danmark, Belgia, Tyskland (2) , Sveits, Burma, Afghanistan, Pakistan (2) , Iran, Italia, Hellas, Tyrkia, USA, Italia.

Etter å ha lest Da himmelen falt ned (om tvangsekteskap og arrangerte ekteskap) ble jeg inspirert til å velge dette som tema for eksamensoppgaven min i Innvandringsfaget som jeg tar i vår på NTNU.

Beste norske ikke-krim roman:
Din alltid av Gøhril Gabrielsen.

Beste utenlandske roman:
Krystallslottet av Jeanette Walls, Eldorado av Laurent Gaude en god nummer to.

Beste krim:
Skamtegnet av Fauskanger

Beste sakprosa:
Da himmelen falt av Nazish Khan
Månedens nedtur:
Et sted skinner det av Vibeke Riiser-Larsen og Hvis du vil av Helle Helle. (sorry ass)

Jeg har også hatt et intervjuinnlegg på bloggen i april, med krimforfatter Frode Granhus fra Lofoten:

Intervju med Frode Granhus

samt et:

Reiseinnlegg:
Krakow


Wavelborgen i Krakow. (eget foto)


I mai er det en del fridager, men jeg skal også jobbe med å skrive en eksamensoppgave. Jeg skal også i to konfirmasjoner, samt at det skjer andre familiære ting. Så hvor mye jeg får lest, aner jeg ikke. Jeg har som mål å lese Atwoods trilogi , Oryx og Crake, Flommen og Madd Addams, fordi jeg skal på Litteraturfestivalen på Lillehammer ultimo mai. Jeg skal også lese Sara Stridsbergs Darling River i den forbindelse. Og så har vi Den blå engel av Heinrich Mann i lesesirkelen. Spørs om det blir noe mye mer enn det… men noe lydbok på øret blir det vel. Jeg holder fotsatt på med Kunzelmann & Kunzelmann og Sanger til Willow Frost. Det tar sin tid…

Jeg vil også gjøre dere oppmeksom på samlesing til Bokbloggerprisen i mai, hvor Ida Jacksons flotte personlige sakprosabok Morfar, Hitler og jeg skal leses. Jeg har ansvaret for samlesingen denne måned, og innlegg kan linkes og leses i bloggen Norske bokblogger fra og med i morgen. Lykke til!


14 kommentarer:

 1. Så flott oppsummering - og du har rukket veldig mye. (Jeg har vært opptatt med April-festen på foto-forumet, så jeg har ikke fått lest så mye):
  PS. Skal vi på Litterær salong over helgen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Takk for det Randi. Å ja, Litterær salong, det hadde jeg jo helt glemt, men jo, jeg har billett.:) Må få til det vet du, selv om jeg både har nevø på beslk, og skal jobbe med eksamen innimellom.. hjemmeeksamen som jeg har et par uke rpå. Fikk godkjent problemstilling/tema og valgfritt pensum i dag.

   Slett
 2. Grattis med godkjent valg av problemstilling, og bestemme seg er ofte det vanskeligste - (mye letter å gå i skogen å surre da, jmf Helle. Var det ikke akkurat det jeg sa dere er for driftige og, ehm, ambisiøse til å forstå - drifterne.
  Uansett - 13 er et solid tall - , og denne gangen har jeg faktisk lest 2 av bøkene på lista di - Jeanette Walls (evigheter siden dog) og Helle, pluss at jeg føler at jeg kan alt som er nødvendig om Thrane.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ingalill! Jeg har i ukesvis tenkt å skrive om enslige mindreårige på en eller annen måte, og så kom den tvangsekteskapsboka seilende og kullkasta hele greia-- men det ble så konkret, og jeg er engasjert i det også, så da ble det slik. Mye å problematisere rundt det, så det kan bli en mer artig oppgave å skrive, kanskje..
   Surre? Joda, jeg kan godt surre jeg.. men ikke hele tiden, heldigvis..ambisøt, ja- målbevisst ja, når jeg må, men mye av tiden er slakk og noe brukes til surr og ingenting..også. Men jeg synes ikke det er litterært interessant ala Helle Helle… nope.
   Godt at du fikk med deg en del ang Thrane.:)

   Slett
 3. Skal si du har fått lest litt, i tillegg til eksamenslesing og det hele. Jeg har lest ca. halvparten av bokene "dine", og er storveis enig med at Eldorado er en fin bok. Media har heldigvis fått øynene opp for tragedien i Middelhavet. Det var artig å lese intervjuet ditt med Frode Granhus, sånt vil vi ha mer av :) Skal innom Krakow i mai, og vær og snø i høyden bestemmer om vi skal besøke byen, Auswitch eller høyeste toppen i Polen.
  Jeg har hørt Morfar, Hitler og jeg på lydbok, men kunne godt tenke meg å lese den selv, selv om den fungerte perfekt som lydbok. Gled deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tragedien har jo økt kraftig så da må media følge opp---
   Jeg har lest Morfar, Hitler og jeg--- blogget om den i fjor, og skal reposte det innlegget en dag. Jeg har jo ansvar for samlesingen så da blri det ett og annet om Jackson og boka på bloggen min også i mai.
   Skal se om jeg får til et lite intervju også..ikke så omfattende som med Granhus, for det tok virkelig tid å transkribere--- (en og en halv times lydbåndopptak)
   Ha en fin helg Tine, og kos deg med teater i hovedstaden. Og Krakow etterhvert..

   Slett
 4. Jeg fikk lest bare 7 bøker. En stor skuffelse siden jeg leste tolv bøker i mars. Og som deg gikk det tregt med lesingen de siste to ukene i april, ikke pga eksamenslesing for min del, men meg og formen krangler jo som vanlig. Så håper jeg får lest i mai. God helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men sånn er det jo, opp og ned med leselyst, konsentrasjon og det hele- God helg.:)

   Slett
 5. Åy, det var mange bøker pluss at du utdanner deg, det høres slitsomt ut.
  Jeg har lest minimalt denne mnd pga at jeg har kuratert en utstilling og drevet med alt mulig annet, men slik er livet. Flott at livet ikke er statisk. Ida Jacksons bok har jeg hørt som lydbok, den er fantastisk!
  God helg, og flytt deg ut i sola!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant…. lesing er prioritert! Jacksons bok er kjempegod, synes jeg. Takk i lige så, men sol er det ikke her, så det er best å være inne for stille sysler.. :)

   Slett
 6. Det er nesten slitsamt å lesa desse oppsummeringane rundt omkring på bokbloggar. Altså; det er jo berre kos, men ein får så uendeleg mange boktips! Og ventebunken er diger frå før!!
  Jaja. Luksusproblem for oss som er så privilegerte at me bur i eit fritt og rikt land. I motsetnad til mange andre, som ofrar både liv og helse for å prøva å skapa eit nytt tilvære for seg og sine...
  'I havet er det krokodiller' er vel eit greit boktips å notera seg i denne samanhengen.
  Elles er det kun Lippestad eg har lest av dine. 'Skamtegnet' og 'Nattevandreren' skal eg prøva å få med meg.. snart.. eller.. før eller seinare..

  SvarSlett
 7. Fin oppsummering! Jeg har lest kunsten å være den man er, Krystallslottet og Eldorado. Skamtegnet har jeg veldig lyst å lese

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Håper du får lest Skamtegnet. Selv ser jeg frem til å lese de to første bøkene hans- i sommer håper jeg.:)

   Slett