søndag 12. april 2015

Smakebit på en søndag (114): KUNZELmann & KunzelMANN

av Carl-Johan Vallgren.
Denne boka kjøpte jeg i Lofoten, på Leknes, på salg i påska i fjor. Den har blitt en sånn støvsamler i hylla som jeg har mål om å få lest. Da jeg fant lydbokutgaven på biblioteket, tenkte jeg at det var en fin mulighet til å få lest boka. Slik får jeg ofte leste disse hyllevarmerne- ved å kombinere lydbok og papirbok. Lydboka funker bra, godt lest av Axel Aubert. Jeg er ca 135 sider inn i boka, av totalt 543 sider. Jeg har lest Kjærlighetens vidunderlige histore av Vallgren før, og den synes jeg var aldeles nydelig. Kunzelmann &Kunzelmann er en annerledes roman enn den, men forfatteren får også her vist frem sitt frodige språk.


Litt om boka:
Når Viktor Kunzelmann dør foran staffeliet sitt 83 år gammel, rulles en utrolig historie opp for hans sønn Joakim. Faren viser seg å ha levd et ufattelig dobbeltliv. Alt i hans liv har vært en løgn. Joakim Kunzelmann på sin side lever et annet slags dobbeltliv, i en hektisk virvel av penger og sex og på god vei til å knekkes av selvforakt. Han har mislyktes med både karrieren og ekteskapet, og den fornedrende ferden fører ham fra luksusrestauranter og dokusåperedaksjoner til pornofilmmiljøer og svarte forretningsavtaler. Alt mens han forsøker å forstå hvem faren virkelig var.

Mer her på Bokelskere

Boka har mye besk og rå humor, og satire, samt frodige beskrivelser, som feks denne her, om hva Joakim tenker om sin svoger Erland og søster Jeanett:


"Erland var en klassisk kulturpsykopat, ifølge Joakim: en akademisk snobb besatt av makt, av å intrigere og spille overlegen overfor alle som ikke behersket teoridannelsen innenfor hans lille forskningsfelt. På toppen av det hele var han venstresekterisk, og faktisk ikke så helt ulik Fidel Castro både når det gjaldt utseendet og og de autoritære politiske ideene. At dette skjeggete sosialistiske årgangsmonsteret hadde klart å fange hans vakre søster i en felle som bestod av akademiske floskler og studentikose komplimenter, var en gåte på høyde med Fermat teorem. (s.17)"  

Da ønsker eg dere en fin søndag, og oppfordrere dere til å ta en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten for å finne enda flere smakebiter!53 kommentarer:

 1. Den här läste jag för några år sedan, och tyckte den var ganska bra. Hoppas du tycker om den! Trevlig söndag!

  SvarSlett
 2. Jag har inte läst något av Vallgren, men jag har den han skrivit under pseudonymen Lucifer oläst i hyllan.

  SvarSlett
  Svar
  1. den heter Skyggegutten norsk, og er likt av flere..

   Slett
 3. Jag gillade denna boken fast den var väldigt speciell och annorlunda mot vad jag brukar läsa.

  SvarSlett
 4. Takk for smakebiten! Vet ikke om dette er noe for meg...
  God søndag! :)

  SvarSlett
 5. Denne har eg notert meg tidlegare. Eg likte nemleg godt Skyggegutten, som vart utgitt under pseudonymet Lucifer i Sverige. Eg skal absolutt få med meg Kunzelmann & Kunzelmann, og kjem til å gå for lydboka. Eg likar stemma til Axel Aubert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skyggegutten er krim, det er ikke Vallgrens andre bøker- men han skriver nå godt og fengende uansett…:) Skyggegutten skal jeg også lese, når den tid kommer.. Aubert er en herlig oppleser.. :) Men lydboka er lang, 17 timer… Og del 2 krever litt mer konsenstrasjon av meg, siden det er mye fra krigens dager i Tyskland (om faren Victor), men det sier vel også noe om at jeg er litt lei litteratur fra krigens dager.. Men den e rvel ferdig snart, så får vi følge Victor videre...

   Slett
 6. Jeg har også lest Skyggegutten, og likte den veldig godt. Har ikke sett nærmere på denne forfatteren, men planene om det er jo der. Takk for inspirasjon Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Skyggegutten står på min leseliste.. Jeg har vært velidg fascinert av Vallgren siden jeg leste Kjærlighetens vindunderlige historie.. Anbefales å plukke opp mer av hans bøker, ja, Tine. :)

   Slett
 7. Takk for smakebiten! God søndag =)

  SvarSlett
 8. Tack för smakebiten! Har boken (köpt på loppis) i bokhyllan, får stå och värma där ett tag till... ;-)

  SvarSlett
 9. har inte läst, men Vallgren är en spännande författare!

  SvarSlett
 10. Takk for smakebiten! Har ikke lest noe av denne forfatteren, tror kanskje ikke det er helt min gate... Hilsen Anette :)

  www.anettesbokboble.com

  SvarSlett
  Svar
  1. Spørs det… vanskelig å vite før du har lest noe av ham, da..

   Slett
 11. Fin smakebit. Har ikke vært borti denne forfatteren enda. God søndag .

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, ja ikke sant? Jeg synes noen av beskrivelsene er så fantastiske, jeg lo når jeg hørte på denne… "årgangsmonster"- herlig.. Kulturpsykopat.. Og når Aubert leser er det med stor innlevelse..

   Slett
 12. Jeg visste ikke om denne boken av Carl-Johan Vallgren. Jeg synes han skriver så fint, så jeg må nok sette denne på leselisten.
  Du kan si det sånn at jeg fant endel bøker jeg ikke visste jeg hadde da jeg ryddet i hyllene. Så nå er det flere hyllevarmere jeg ser frem til å fokusere på :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han er dyktig, en lekende forteller.. Ja, er det ikke snedig at man finner glemte bøker i hyller og kasser du? Hehe.. Takk, i lige så::)

   Slett
 13. Denna bok känner jag inte till. Tack för smakbiten och tipset.

  SvarSlett
 14. En okänd bok för mig, men författaren känner jag till. Tack för smakebiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han er jo en av deres svenske gode forfattere..:)

   Slett
 15. Jag har läst ett par andra böcker av Vallgren, men inte den här. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 16. Jag gillar Vallgrens böcker och har nog läst alla. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 17. En författare jag är nyfiken på. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 18. Har ikke lest noe av forfatteren tidligere, men denne virket interessant. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 19. Tack för smakbiten. Inte en bok jag känner till.

  SvarSlett
 20. Denna har jag inte läst, har bara läst Havsmannen av Vallgren.
  Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Havmannen har ikke jeg lest, men det vil jeg en dag..:)

   Slett
 21. Jeg koste meg ogsåmed det flotte språket Kjærlighetens vidunderlige historie. Håper denne boka gir deg den samme gode følelsen :)
  Nyt søndagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Gir meg nok en litt annen følelse denne boka, så langt. betyr bare at det er en annen type bok. Nyt dagen du også :)

   Slett
 22. Jeg har også denne i bokhylla, fordi jeg likte Kjærlighetens vidunderlige historie så godt. Men har ikke orket å starte på den fordi den er så tjukk... Gleder meg til å lese omtalen din når du er ferdig med den Anita :)

  Ha en fin søndagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er tjukk, og jeg er som deg, da blir det alltid en bøyg.. Kjekt da å finne en lydbok på biblioteket som jeg kan supplere med.:) Ha en fin kveld du og!

   Slett
 23. Tack för smakbiten. Har hört att den här ska vara bra, men har ändå inte lockats av den.

  SvarSlett
 24. Høres spennenes ut! Gleder meg til å høre hva du syntes om den :)

  SvarSlett
 25. Så rart... Jeg har hatt en idé om at dette er en oppfølger av ei anna bok, men det begynner å demre for meg at det må være en gedigen misforståelse. Hvor nå den kommer fra... Kanskje jeg skal sjekke litt mer!
  Ser forresten at du er i gang med "Sanger av Willow Frost". Jeg likte "Hotellet på hjørnet av bitter og søt" utrolig godt, men denne ble jeg litt skuffet over. Spent på hva du synes om den for jeg har i hvertfall ikke sett for meg at dette er ei typisk Artemisia-bok. Kanskje enda en misforståelse??!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nok en misforståelse ang Kunzelmann- den er selvstendig!
   Ang meg og Willow Frost, så vet jeg ikke enda, da jeg ikke har kommet så langt. Har hatt boka i hyllla siden forfatteren besøkte Trondheim i januar i 2014- og det var foredraget hans om immigranter og historien som sådan, som fristet meg til å kjøpe den.. Men kjøpte bøker blir ofte stående på vent en stund… har lånt lydbokutgaven på bib, fint å kombinere synes jeg.. starta på den da jeg synes en periode med Kunzelmanns Victor var så innviklet i annet stoff om krigen , og det ble litt mye å konse på under bilkjøringa. Willow Frost virket litt enklere..
   Jeg har ikke lest På hjørnet av bitter og søt. Den gang den kom tenkte jeg at det sikkert var en av de mange "dame-underholdningsromanene" som florerte på den tiden- men jeg har skjønt at det er en bok med kvaliteter.. Og da forfatteren snakket om immigrantproblematikken, ble jeg interessert.. Så vi får se når dommen skal gjøres opp! (jeg er da ganske allsidig leser egentlig- men hva tenker du er typiske Artemisiabøker, Berit? Jeg har også et bilde av hva de bloggerne jeg følger mest leser, så det er litt interessant dette egentlig)

   Slett