mandag 25. januar 2016

Bokbloggerprisen 2015 kortlista

Vi, i alle fall en del av oss norske bokbloggere har ventet i spenning, og sittet på pinebenken siden 7. januar for å få vite resultatet av nomineringen til Bokbloggerprisen 2015.  For to uker siden kom en knallbra langliste. I dag ble kortlista offentliggjort. Bokbloggerprisen gis til vinnerne i to klasser og speiler de bøkene bokbloggerne som deltok likte best i 2015.Tre gode bøker som er på kortlista, og en mulig joker? Her er kortlista:

Åpen klasse:
– Heidi Sævareid: Slipp hold (Mangshou)
Gaute M. Sortland: Fotturar i Norge (Samlaget)
Morten Strøksnes: Havboka (Forlaget Oktober)
Gratulerer til alle på kortlistene!
I tillegg har bokbloggere som har deltatt i nominasjonsprosessen mulighet til å stemme på en såkalt joker, som er noe nytt av året.  Dvs at vi kan stemme på våre favoritter som kom på langlista , men ikke på kortlista. Den med fleste stemmer vil da få vil med på kortliste og samlesing som den syvende boka. Det er det samme om det blir en roman eller en i åpen klasse. Den med flest stemmer går videre, og vi kan stemme frem til 31. januar.

Her er bøkene som kom på langlista som ikke nådde kortlista:

Linn Ullmann: De Urolige (Forlaget Oktober)
Synnøve Macody Lund: Personar du kanskje kjenner (Samlaget)
– Morten Øen: Tellemarck (Forlaget Oktober)
– Eirin Gundersen: Du er menneske nå (Gyldendal)
– Agnes M. Bjorvand og Lisa Aisato: Astrid Lindgren (Cappelen Damm)
– Siri Pettersen: Evna (Gyldendal)


Jeg er meget fornøyd med årets kortliste. Jeg har selv lest alle med unntak av Sævareids Slipp hold. De er også blant de bøkene jeg ga stemmer i nomineringen. Blant de andre på langlista har jeg lest to. (Macody Lund og Ullmann) 

I år var det mange gode bøker og jeg strevde med å stemme i nominasjonsrunden, så jeg hadde nok blitt fornøyd med mange slags resultat, men jeg er likevel svært fornøyd med at særlig Bjørn Vatnes Slik skal vi velge våre ofre, kom med, og Morten Strøksnes Havboka. Jeg er også veldig glad for at Flatland og Lunde kom på kortlista.

Mine innlegg om bøkene finner dere ved å klikke på listene over. (Bienes historie har jeg kun skrevet litt om i et oppsummeringsinnlegg)

Hver måned fremover skal vi samlese bøkene på kortlista i denne rekkefølgen:

– Februar: Fotturar i Norge av Gaute M. Sortland – Ansvar: Ingalill (Moshonista)
– Mars: Vingebelastning av Helga Flatland – Ansvar: Silje (Siljes skriblerier)
– April: Slipp Hold av Heidi Sævareid – Ansvar: Silje (Så rart)
– Mai: Slik skal vi velge våre ofre av Bjørn Vatne – Ansvar: Gro (Groskros verden)
– Juni: Havboka av Morten Strøksnes – Ansvar: Elisabeth (Bokstavelig talt)
– Juli: Bienes historie av Maja Lunde – Ansvar: Anita (Artemisias verden)
Utdelingen av Bokbloggerprisen 2015 vil foregå i september.
Hele innlegget om Bokbloggerprisen og prosessen fremover finner du HER 
Her er Lines innlegg om kortlista med kort omtale til bøkene som er nominert på pallplass.
Det blir en spennende tid frem til september. 
Hva er dine favoritter? Hvem vinner? Hva har du lest? Fornøyd/misfornøyd med lista? Er du overrasket? Hyl gjerne ut i kommentarfeltet! 

18 kommentarer:

 1. Jeg er også kjempefornøyd med kortlisten. Fra langlisten manglet jeg tre bøker, men på kortlisten har jeg lest alle. Ser at de to bøkene jeg selv nominerte som kom på langlisten ble med over til kortlisten, så jeg kan fremdeles heie på dem. Gled deg til Slipp hold, den er ikke så ekkel som den kan høres ut :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Tror den favnet ganske bredt i år. Ang Slipp Hold, så bryr jeg meg ikke om den er ekkel. Jeg leser bare ikke noe særlig ungdomsbøker, de appelerer ikke helt til meg som regel, men jeg skal lese denne fordi den er på kortlista så klart.

   Slett
 2. Jeg er som deg - mange forskjellige kombinasjoner jeg kunne vært fornøyd med. 2 av mine 3 favoritter kom med + Vingebelastning, som er min nr.4. Ingen grunn til å klage her - nå får - vi - bare håpe at Tellemarck vinner joker'n (tihi). Forøvrig er Slipp Hold den eneste av de leste kortlistebøkene jeg ikke har likt. (Har lest 4 av 6)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant.. Romanene på kortlista var mine nr 2, 3 og 4. Det kan man jo bare være fornøyd med.:) Min numero uno (Kvalvaag) kom ikke med..
   Tja, Tellemarchk? Who knows.. Jeg har to favoritter blant jokeren, tviler på at jeg kommer til å lese de andre før de eventuelt kommer med på kortlista.. Kanskje Gundersen hvis jeg får tak i den..den kan jeg tenke meg å lese. (Ragnhild/Lattermild? Jeg kan låne av henne hvis hun er ferdig, kanskje)

   Slett
  2. Og Havboka var min nr. 2 i åpen klasse. Fotturane fikk også poeng.:) (må huske å si det til deg, så du tror jeg fortsatt har glemt den)

   Slett
 3. Jeg skal sette i gang å få med meg de jeg mangler, etter hvert som det passer inn i leseplanene mine.. Jeg drar på ferie neste uke, må legge inn noen bøker fra eBOkBib da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, eBokBib er flott til feriebruk. Jeg har lest alle unntatt en, så jeg kan slappe ganske bra av.. selv om jeg nok vil repetere litt under samlesingen og før avstemning.

   Slett
 4. Jeg er også godt fornøyd med utvalget. Havboka har jeg ikke lest så det gleder jeg meg til. Enig det var mange bra bøker og velge imellom i år. Litt synd at Ullmann sin bok kom så sein ut, det er ikke så mange som rakk å lede den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Ja, noe for enhver smak her.. Havboka kan du glede deg til:) Jeg tror faktisk at mange har rukket å lese Ullmanns bok, det virker slik..

   Slett
 5. Jeg fikk to av de jeg stemte på med videre og det må jeg si meg fornøyd med. Jeg leser "De urolige" nå som jeg faktisk har litt sansen for så mulig jeg må kjøpe papirboken etter hvert, og jeg skal få lest Mcody Lund boken i løpet av uken for å ha litt større grunnlag for å stemme på jokeren,men jeg har litt lyst at "Du er menneske nå" skal gå videre også. Jeg kommer til å være med på samlesingen med unntak av "Slipp hold" som jeg syntes virker veldig spesiell( i negativ forstand) Blir spennende å se hvilken bok som blir jokeren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende at du leser Ullmann som du var litt skeptisk til. Skal bli artig å se hvordan du liker den. Macody Lunds bok er også spesiell, på en positiv måte, og jeg likte den veldig godt. Hun skriver så nydelig! En litt uperfekt vakker roman, med så mye bra i seg! :) Lover godt for fremtidige bøker, siden dette tross alt er en debut. Gundersens bok har jeg ikke lest, men den kan jeg tenke meg å lese før jokeravstemningen tar til. Ellers holder jeg meg til de jeg allerede har lest som jeg ønsker å få inn. Orker ikke noe som bærer preg av "stress/tvangslesing" nå fremover, utover de bøkene jeg skal lese ifb lesesirkler og samlesing. "Slipp hold" skal jeg lese ifb samlesingen, det er strengt tatt den eneste jeg trenger å lese..

   Slett
 6. Med fare for å bli oppfatta som negativ og gretten; eg er ikkje begeistra for kortlistene. Eg har lest ei av dei (Havboka) og har tenkt å lesa Vingebelastning og kanskje Biene. Dei andre fristar ikkje, men eg er open for at eg kan komma til å endra meining undervegs.

  Eg _kunne_ her ha sagt at eg er like begeistra som "alle" andre, men det er eg faktisk ikkje. Dette med Joker skjønnar eg heller ikkje noko av og kjem difor ikkje til å delta i det.
  Eg håpar ingen tek dette gale opp, for eg tykkjer det er greitt å vera ærleg om kva som er meininga mi. Men når det er sagt: Eg har stor respekt for alle dykk som organiserer nominering, avstemming og samlesing av Bokbloggerprisen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei da, du er verken gretten eller negativ i mine øyne. Hver sin smak, hver sin mening, det er selvfølgelig lov. Du leser jo mest krim, og dessverre kom ikke krimmen på pallen i år heller. Håper du liker Biene og Vingebelastning.:)

   Jeg tar det også ganske med ro når det gjelder Jokeren selv ... stemmer kun på de to jeg har lest/nominert som er med på langlista, og kanskje Gundersen hvis jeg får lest den. Det kan bli interessant å se hvordan Jokergrepet slår ut, ellers synes jeg det fungerte helt ok før også.

   Slett
  2. Så bra at du skjønte kva eg meinte, det der med smaken og baken..
   Må leggja til at dei to bøkene eg likte best og nominerte høgast _ikkje_ var krim. Faktisk.

   Slett
  3. Ja, den er jo forskjellig..
   Antar det var Slåttekaren..bl.a. ;)

   Slett
 7. Jeg har bare lest vingebelastning og skal straks høre bienes historie på lydbok.(ligger klar i bilen) Har og planer om å lese evna og de urolige etter hvert

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fine bøker alle tre.:) Gled deg!

   Slett