søndag 31. januar 2016

Oppsummering januar - 16

Januar har gått utrolig fort, noe som  er bra siden det da blir stadig lysere. Det har også skjedd mye på den litterære fronten. Bokbloggerprisens kortliste 2015 er offentliggjort, og jeg har vært på flere litterære arrangement i Trondheim. Lesing har det også blitt tid til.Linn Ullmann på Trondheim folkebibliotek. (eget foto)

Lest i januar:

1. Hvem drepte Birgitte Tengs? av Bjørn Olav Jahr: sakprosa/dokumentar, leseeksemplar, 2015, 372 s
2. Neiden 1970 av Ingeborg Arvola: norsk2015, Nord-Norge, lånt på biblioteket, 173 s
3. Den jævla naboen av Ronny Berg og Olav Brekke Mathisen: sakprosa, 2015, leseeksemplar, 291s
4. Paradisplaneten av Jørgen Brekke: krim, 2016, England, Canada, leseeksemplar, 496 s
5. David Bowie Starman av Paul Trynka: biografi, USA, England, Tyskland, Sveits, musikk, bokihylla, 477s
6. Maleren av Sigrun Slapgård : Roman, Italia, Frankrike, England, lånt på biblioteket, 421 s
7. Den tredje mann av Graham Greene: Lines lesesirkel, 1001-bok, bokfrahylla, Østerrike, kjøpt, 110s
8. Claus Lundekvam - en kamp til: biografi, biografilesesirkel, England, Spania. lånt på bib, 250 s
9. Du er menneske nå av Eirin Gundersen: dikt, 2015, lånt på bib, debutant

SUM: 9 bøker

4 sakprosa/derav 2 biografier
1 krim/1 thriller/1 biografisk roman/1 annen roman
1 diktsamling
1 1001-bok *
2 fra hylla **
3 leseeksemplarer/4 lånt på biblioteket/2 kjøpt

Land besøkt:
England (2), Canada, Tyskland, Sveits, Østerrike, Spania

At jeg har lest to fra hylla er jeg fornøyd med, samt at jeg har lest en 1001-bok, og at Line er i gang med lesesirkelen igjen. Jeg har også  som mål å lese ferdig påbegynte bøker fra 2015, og leste ferdig Maleren som hadde ligget en stund.

Innholdsmessig ble dette en litt rar lesemåned.

Beste sakprosa (minus biografi):
Hvem drepte Birgitte Tengs? Den stemte jeg som nr en i åpen klasse i Bokbloggerprisen 2015. men den kom dessverre ikke med likevel. For få har nok lest den..

Beste biografi:
David Bowie Starman. David Bowie døde 10 januar. Da tok jeg frem biografien og musikken og sørget et par uker.

Beste roman/krim/skjønnlitterære bok:
Paradisplaneten av Jørgen Brekke. Min beste skjønnlitterære leseopplevelse i januar, uten tvil. Spennende, morsomt, interessant.

Påbegynte bøker som skal leses ferdig:
Ned til elva av Leif Enger
Kunzelmann og Kunzelmann av Carl Johan Vallgren
Verden som var min- sekstitallet av Ketil Bjørnstad
Magnet av Lars Saabye Christensen
Gå imot kunsten av Tomas Espedal

Annet som skal leses i februar:
Bøker om Cuba
Leseeksemplarer - romaner og sakprosaLitterære arrangement:
Lansering av Paradisplaneten 14.januar
Linn Ullmann Trondheim folkebibliotek bokbad 19.januar
Inn i vår tid. samtale mellom Vigdis Hjorth, Ruth Lillegraven, Brit Bildøen, ledet av Gøril Brantzæg på Dokkhuset 22.januar

Første Tvanglesekafe i Trondheim med flere enn meg ble også gjennomført og flere bloggere vil gjerne komme neste gang . Husk 12.februar på Tulla Fischer ca kl.16.30- 17.00. :) 

Teater basert på bok:
Doppler av Erlend Loe på Trøndelag teater (anmeldelse, med terningkast 5, under betalingsmur i Adressa)

Fra Doppler.   Kona, Dusseldorf, Andreas Doppler, Roger, Nora, Bongo/Gregus (eget foto)


Reiseinnlegg:
Gran Canaria del 3: Galdar
Gran Canaria del 4: Playa del Ingles


Innlegg om Bokbloggerprisen 2015 
Vinter i Alvdal januar - 16 (eget foto)


Ha en flott februar dere:) 23 kommentarer:

 1. Så gøy å se glimt fra din travle januar. Digger at du går på arrangementer og blogger om det. 8 bøker er perfekt, når du også har fått blogget om så mye annet. Ha en riktig god lese-februar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, så hyggelig at du synes det Tine:) Jeg liker å dra på slike greier og blogger når jeg rekker det. Fin oppsummering for meg selv å gjøre det også.

   Slett
 2. Ser ut som du har hatt en variert lesemåned i januar.
  Tror du har rett om Tengs boka, at det var for få som hadde lest den. Men ser ut som at dem som HAR lest den setter den høyt, så mulig jeg skal snuse på den etter hvert. Ellers konstaterer jeg at jeg er tilbake til mine gjennomsnittlige fire bøker per måned nå, så du er langt foran meg igjen. Men det er greit :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den har vært variert, men med færre romaner og krim enn vanlig. Tengsboka er absolutt å anbefale hvis man like rå lese slike bøker, eller er interessert i tematikken.
   Ja, det er helt greit at man holder seg på det lesenivå man vanligvis bruker -- selv om det er gøy å strekke seg noen ganger, slik du gjorde i fjor (jeg også forresten.... var vel oppe i 18 bøker en måned)

   Slett
 3. Aktiv dame ja. Anita får med seg det meste. Jeg prøver å holde meg oppdatert ved å lese hennes referater og omtaler. Takker for all info. (Husk Cuba samlingen i morgen, mandag)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er da flink til å skrive referater fra arrangementer selv Randi.:) Hyggelig at du liker :)

   Slett
 4. Fin oppsummering som alltid, Anita :-) Du er flink til å skrive referater fra tilstelninger du har vært med på, gøy for oss å lese. Jeg har lest to av "dine", Claus Lundekvam og Du er menneske nå ( fint at du fikk lest den) Ønsker deg en fin lesemåned i februar! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Beathe, for fine ord.:) Jeg likte Du er menneske nå, men jeg ble ikke så superbegeistret for Lundekvam. Det handler om at det ble alt for mye fotballprat i den boka, - ikke at det er noe rart siden det er en fotballbio, men siden jeg ikke er interessert i fotball ble det for mye for meg. Til sammenligning så likte jeg biografien om Zlatan mye bedre..en helt annerledes historie..
   Ha en flott lesemåned du og Beathe.:)

   Slett
 5. Jeg kommer med månedens bokanbefaling. Bruker å ha det første dag i måneden men denne gang kræsjer det md mandagsinnlegget så venter til i morgen:)Du har lest en bok mer enn meg ser jeg. I februar har jeg planlagt å lese langt mer enn det jeg har gjort i det siste. Jeg skylder på The sims 4 som jeg ofte spiller og andre ting som distraherer meg. Jeg må bli mer disiplinert:)

  Fin oppsummering som vanlig:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det vet jeg. Skjønner godt at spill etc kan ta mye tid. Lykke til med "disiplineringen".
   Takk skal du ha.:)

   Slett
  2. Takk, jeg tror jeg trenger det. Disse The Sims spillene har jeg spilt i over ti år og i tillegg spiller jeg en del andre dataspill og Nintendospill. Det er ikke meningen at det skal gå utover lesingen, men sånn blir det av og til. Utrolig fascinerende å sitte og trykke, vet du;) Jeg er jo desperat etter å få tiden til å gå ennå.

   Så jeg er spent som deg om jeg klarer å bli mer disiplinert i februar;)

   Slett
  3. Skjønner det..:) Igjen lykke til, stå på!

   Slett
 6. Effektivt, aktivt og omfattende.
  Også er du enda ikke ferdig med Kunzelmann. Kunzelmann?
  Hver gang jeg ser denne bokforbrytelsen på bloggen din forsterkes min igjenlesingstrang. Det er ei fantastisk bok. Ja, jeg vet jeg har sagt det før. Go Kunzelmen.

  Misunnelig på alle arrangementene, men jeg plastrer såret med Strøksnes i hovedstaden - i morgen. Synes godt han kunne vært i samtale med Ullmann og Hjorth.
  Forøvrig har jeg kun lest Gundersen og Lundekvam. Litt rart at bokbloggere leser forskjellig bøker, blitt vant til mer samkjørsel i nomineringsopplesinga -)

  ( - forresten, som svar på den andre kommentaren, i det andre feltet, jeg tror faktisk jeg tar ei Connellybok til, bare ei -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, ja , det var kjapt skrevet på toget dette også. (men bøkene med linker legger jeg jo inn i kladd etter hvert som de blir lest)

   Jeg må enten kaste Kunzelmann på dynga eller lese den ferdig, fordi den irriterer meg der den ligger med sine 200 uleste sider. Når jeg har kommet gjennom så mye er det dumt å avbryte helt, synes jeg da. Kan jo ta skumlesingsmetoden her og der kanskje..og få den ut av systemet før jeg havner i bokbloggernes fengsel. (der blir det vel bare vann , skalker og tvangslesing med pisk, frykter jeg:))

   Misunnelig? Du skulle aldri forlatt Trondheim.;)
   Strøksnes vil nok hjelpe på, puste på og trøster..

   Syns det er bra at vi leser forskjellig jeg da.

   (Connolly? Må visst sjekke hva som er så bra med ham.., antar det er en han)

   Slett
  2. Jeg og, synes det er bra at vi leser forskjellig, men du vet, med all nominerings og norskelesinga ble det plutselig vanlig med samkjøring. Vi får nyte variasjonen før vi setter igang igjen -)

   Connelly er amerikansk seriekrim. Krimkongen jeg leser meg kronologisk leser meg igjennom. En av krimkongen burde jeg vel si, men han er ihvertfall favoritten. (Harry Bosch).

   Slett
  3. Sant det.
   Har aldri lest noe Connely. Antar jeg bør gjøre noe med det? (bare de ikke ligner Tellemarck;))

   Slett
 7. Jeg har nok hatt den tregeste og kjedeligste januar når det gjelder lesing av bøker på mange år! Men det har ikke du hatt ser jeg :) Så mye morsomt du har fått me deg da Anita, og i tillegg så mange bøker du har lest!

  Gleder meg til å se hva du er med på i februar :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nja, ikke så kjempespennende lesemåned føler jeg heller, men noe meget bar og resten sånn passe.. Leser gjør jeg jo alltid når jeg kan, så lest blir det okkesom.. Men det har vært gøy at det har vært så mye som har skjedd på litteraturfronten, ja- det gir påfyll.:)
   Det skjer også ting her i februar, så jeg får se hva jeg greier å få med meg. :) Vet i alle fall at jeg skal på en krimkveld i slutten av måneden, og så håper jeg å få med meg et arrangement med Martha Norheim i Nidarosdomen til helga.

   Slett
 8. Jeg fatter ikke hvordan dere klarer å lese så mye??!! Sover dere i det hele tatt?? Jeg leste/ hørte fem bøker på en måned, og ingen av dine januar-bøker har jeg lest-enda... Jeg prøver fortsatt å holde meg til bokhyllelesing, men jeg merker at jeg bruker en del tid på å lese OM nye bøker! V får se hva februar bringer, jeg trur nok jeg kommer til å krysse av for flere bøker, selv om det er litt færre dager i denne måneden.
  Ønsker deg en fin februar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Prioritering og trening det Berit.. Sover gjør jeg, masse.. Vaske hus og sånn; lite. Fysisk trening; for lite. (skjønt trening kan man kombinere med lydbok, noe man også kan med husarbeid). Sosial; lite mua av litterære arrangementer og kulturelle ting, men i januar har jeg faktisk hatt to sosiale helger med besøk og borte på besøk/kurs. Får lest litt på senga da.
   TV-titting; svært lite.
   Ja, det er lett å lese om nye bøker, skjønt nå prøver jeg å være litt strengere på bokhyllelesinga, skjønt det er litt vanskelig det og. Det ryr da inn fristelser på nyåret...krim bl.a. som jeg vil lese..
   Takk for det Berit, fin lesemåned til deg også.:)

   Slett
 9. Å som jeg misunner deg Doppler på teater! Har ikke helt kommet over ennå, at det er laget teaterstykke basert på fjerneste Doppler :) Du er effektiv som alltid, mot mine stakkars fire bøker i januar. Tror ikke jeg har lest så få bøker ila en måned på flere år. Det kan kun bli bedre! Har hatt besøk i 2 uker, så da er det begrenset hvor ofte (og mye) jeg kan trekke meg tilbake i soveromshula og lese alene.. Jeg har også kastet meg over 1001-sirkelen igjen. Den passer meg igrunnen svært bra. Neste bok ut blir ei av Saramago. Jeg likte veldig godt Cain da vi leste den i sirkelen før i verden. Ser fram til å se hvordan du liker Espedal ;) Gode uka! (enda mandag her)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er artig når man får urpremiere på Erlend Loes stykke i hjembyen hans..:) Håper det blir satt opp sørpå når du kommer hjem , en gang..
   Effektiv, ja, det er jeg nok, men nå kan man kanskje si at når jeg ikke orker noe annet, orker jeg å lese.. (ikke alltid da, men)
   Skjønner godt du ikke får lest noe særlig med besøk. Men det er hyggelig med besøk, antar jeg, og lesingen får du alltids ta igjen..
   Oj, jeg må visst finne en bok til 1001-sirkeln i februar.. Får se om jeg har en Nobelprisvinnende forfatter med 1001-bok i hylla før jeg går til bib. Februar går fort. Heldigvis er jeg ferdig med sportsbioen.:)
   Ha en flott uke du også , takker herfra.:)

   Slett