lørdag 6. februar 2016

Hemingways Cuba av Gerard de Cortanze og Jean-Bernard Naudin

Siden jeg skal på ferie til Cuba i mars, har jeg samlet noen bøker jeg ønsker å lese før jeg drar. Jeg oppdaget denne boka da jeg surfet etter Hemingway på Cuba og ønsket å lese litt mer om hans tid der. Jeg kom over Hemingways Cuba på en eller annen nettside, men fant ut at den var utsolgt fra forlaget. Men heldigvis har vi bibliotek. Denne boka var midt i blinken for mitt formål, og en liten skattekiste for litterære og reisende mennesker.


Boka er et biografisk verk om Ernest Hemingways tid på Cuba. Hemingway bodde i 30 år på Cuba, fra 1929-1960. Boka er rikelig illustrert med vakre fotografier av Cuba, villaen hans - Finca Virga, hotellet han bodde og skrev på i Havana - Ambos Mundos, båten hans Pilar, barene og kneipene han vanket på spesielt Floridita i Havana, samt Bodeguita de medio, og La Terraza i fiskehavnen Cojimar, hvor Hemingway brukte mye tid sammen med andre fiskere.

Hemingway var fascinert av Golfstrømmen og havet. Han elsket å være ute og fiske. Han kunne virkelig fiske. Å fiske store fisker er en vanskelig kunst. (den som har lest Morten Strøksnes Havboka vet det) Han var både en fisker og en jeger, selv om han ikke likte å drepe dyr. Skrivingen var for ham noe han måtte. Han ville være oppriktig, sann, det måtte en forfatter være, mente han.

Hemingway ble født i en forstad av Chicago, var sønn av legen Clarence Edmund Hemingway og moren Clarence Hall, som var solist i koret i Første kongregasjonskirke. Hun er lidenskapllig opptatt av musikk og religion. Faren var en stolt jeger utenom arbeidstid.  Familien hadde et feriested i Michigan ved Lake Walloon, hvor Ernest vokste opp med jakt og fiske, lange turer med faren og å elske naturen. Faren tok livet sitt i 1928, da Ernest var en ung mann. Han skjøt seg selv. Døden vil alltid oppta Ernest Hemingway.

Han flyttet inn i Finca Virga på Cuba med journalisten Martha Gellhorn, den tredje av sine fire koner, men det er den siste; Mary Welsh som er den som bodde mest med ham der. Hun elsket hagen og la sin lidenskap i den.

Hemingway pendlet mellom Key West, der han hadde båten sin, og Havana.  I fincaen hadde de ofte besøk, og Hemingway satt også ofte på barer og kneiper, drakk mohitos og andre drinker, og snakket med folk. Det kunne også vanke en og annen slosskamp. Han hadde et høyt alkoholforbruk, men tørrla seg nesten helt når han skrev. Han utøvde en sterk selvdisiplin i skriveperiodene, sto opp tidlig, skrev stående til kl.13.00. Hadde middagshvil, og selskapelige kvelder.  Hemingway og Mary omga seg også med prominente kjendiser på Cuba. Nevnt er Ava Gardner med flere. Han trivdes visst meget godt sammen med vanlige folk som bor på Cuba, fiskere og andre.
Hemingway hadde 57 katter på eiendommen sin.

Hemingway tok oppdrag som journalist og reiste mye til andre verdensdeler. Han dro ut i krigen i Europa som 17-åring, ble skadet og hatet krigen etter dette og hva han opplevde. Han var både i Italia og Spania, noe hans mest kjente romaner ble inspirert av; Farvel til våpnene, Klokkene ringer for deg, Og solen går sin gang.  Han var også på safari i Afrika, og trofeer prydet Finca Virga.

Romaner han har skrevet med handling fra Cuba er: Den gamle mannen og havet, Den ene mot de mange, Øyer i havstrømmen.

Hemingway bodde også lenge i Paris med sin første kone Hadley.

Hemingway hadde mange gode år på Cuba, men i tiden mot militærkuppet ble det vanskelig også for ham. Han var tross alt en amerikaner, og han ble overvåket av FBI. Det var visstnok ikke frykten for at han skulle bli en forbundsfelle med kommunistene som var grunnen til overvåkingen, men at han uttrykte seg kritisk til ledelsen i Forbundspolitiet, ifølge boka. Hemingway var ikke en av Castros betrodde menn, selv om han mente det var nødvendig med et skifte på den tiden.
Hemingway var en fritenker, og mente at en forfatter ikke kan la seg styre av dogmer eller et politisk system. han må være fri, helt fri og uttrykke det han ser.

Det er god grunn til å tro at det slet kraftig på Hemingway å bli overvåket, avlyttet og spionert på.  Han mister også noe av gnisten da han så se nødt til å flytte fra Cuba på grunn av den politiske situasjonen, og den 2.juli 1961 skjøt han seg i USA.

Hemingways Cuba er en meget interessant og lærerik bok, som anbefales for den som er interessert i Hemingway, litteratur og Cuba. Bak i boka er det oversikt over stedene han vanket, hva som eksisterer i dag og ikke, om biler, musikk, mat, forslag til byvandringer, kart over Havana hvor de litterære personene har beveget seg med mer.

Jeg ble inspirert til å skaffe meg (på biblioteket) Den ene mot de mange, som jeg skal starte på i morgen. Den har handling fra Cuba, og er samtidig en 1001-bok skrevet av en nobelprisvinner, som er temaet i Lines lesesirkel i februar.

Jeg har tidligere blogget om:
Hjertet i Paris- om Hemingway og Hadley
Den gamle mannen og havet


Om Hemingway ( 1899-1961) på wikipedia HER og mer om boka HER


Ernest Hemingway i sitt hjem La Finca på Cuba. foto lånt fra dailymail.co.uk (takk)

Gerard de Cortanze og Jean-Bernard Naudin: Hemingways Cuba, 166 s
Gyldendal Fakta 1999
Lånt på biblioteket

6 kommentarer:

  1. Så spennende, Anita - den har jeg ikke lest. Men jeg har lest mye av Hemingway, var også på en litteraturfestival en gang på hans hjemsted Key West, Florida.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har du vært på Key West før, på litteraturfestival? Jøss, amazing. Boka er absolutt å anbefale. Jeg skal levere den tilbake på bib neste uke, så kan du låne den..

      Slett
  2. Flott tips, jeg har en drøm om å dra til Cuba. Gleder meg til å lese din reisereportasje så kanskje jeg kan få overtalt mannen min som er lei lange flyturer til å bli med.

    SvarSlett
    Svar
    1. Håper du får overtalt mannen, ellers må du vel dra selv? Gøy at du ser frem til reisereportasje. Antar det blir noget, ja.. håper forventingene innfrir når tiden kommer.;)

      Slett
  3. Heldige du som skal til Cuba, det kommer til å bli minnerikt, det er jeg helt sikker på. Takk og pris for biblioteket, sier jeg, det gjør det lett å dypdykke inn i de forskjellige prosjektene våre :)

    SvarSlett
    Svar
    1. JA, det tror jeg det blir. Og enda mer når jeg er litterært forberedt. :) Bibliotekene er gull!

      Slett