onsdag 20. januar 2016

Linn Ullmann på Trondheim folkebibliotek 19.01.16

De litterære begivenhetene står i kø i Trondheim for tiden. I går kveld besøkte Linn Ullmann Trondheim, byen hun tilbrakte store deler av sin oppvekst i, siden mora Liv og mormora er derfra.  Hun har også mye slekt på morssiden i Trondheim, og føler hun kommer litt hjem når hun kommer hit, kunne hun fortelle til Adresseavisens journalist Ole Jacob Hoel (Adresseavisen 19.01.16) . Linn Ullmanns roman De urolige havnet temmelig raskt på bestselgertoppen i Trondheims bokhandlere, og at arrangementet på Folkebiblioteket ble utsolgt fort, var derfor ingen  stor overraskelse.  320 publikummere ble det plass til på Bibliotekets Kulturtorg i 1.etasje.


Marit Album Kvermo bokbadet  Linn Ullmann på Trondheim folkebibliotek. (foto: Anita Ness)


Det har vært foretatt mange intervjuer med Linn Ullmann i aviser og TV i forbindelse med hennes nye roman om hennes foreldre Liv og Ingmar, så jeg skal ikke gi store referatet her, kun en liten stemningsrapport, med det viktigste jeg bet meg merke i.


Litt av det store antallet publikum som var så heldige å få billetter.

 Jeg dro dit sammen med min venninne Anne-Marie og møtte også bokbloggervenninne Randi og Mette.  Det var usedvanlig stor overvekt av kvinner til stede. Jeg tror at mennene kunne telles på ei hånd. Vi vet at kvinner er ivrige lesere, og de leser nok mye mer av romaner som handler om relasjonelle temaer enn det menn gjør.  Hvorfor menn ikke bryr seg i like stor grad, kan man bare gjette om. Til sammenligning så var det mange flere menn som møtte opp på lanseringen av Paradisplaneten (krim) av Jørgen Brekke i forrige uke.


Linn snakket om arbeidet med boka, om de lydbåndene hun snakket inn sammen med sin far på slutten, om hvordan han ble sykere, om hvor vanskelig det var å se ham eldes, at han begynte å glemme - noe som var veldig ulikt ham. At han var en arbeidets mann, en mann av sin tid, hvor kvinner hadde sine roller å fylle og menn sine.  Hun ble opptatt av dette med å kjønnsroller når hun skrev, at det var alle kvinnenes, mødrenes lodd i livet å ta seg av barna og huset, mens menn pleiet karrieren.  At hennes egen mor som også var karrierekvinne tok seg av Linn etter foreldrenes skilsmisse var en selvfølge på den tiden

Linn sa også at hun vanligvis ikke vil mene noe om hvordan lesere forstår og tenker om hennes bøker, men når det gjelder De urolige har hun opplevd at noen feilleser hennes roman. Hun har skrevet boka som en kjærlighetserklæring, en hyllest til sine foreldre, og hun mener det er helt feil hvis folk skal sitte igjen med følelsen av at det handler om det stakkars barnet Linn og voksne som ikke kunne ta seg av henne. Hun mener at alle har noe å bale med i sine familier, det er ikke noe unikt. Hun har også skrevet om alderdom, oppvekst, utsatthet, savn og kjærlighet før, sier hun. Det er noe som går igjen i hennes forfatterskap. Hun sier hun er stolt av sine foreldre, at mora er helt nydelig, begavet, morsom, og hun synes hun er heldig som fikk vokse opp med henne som mor.

Hun hadde også lyst til å utforske det selvbiografiske i denne romanen, noe hun skriver en del om. Hvor går grensen? Hva er minnenes betydning for våre liv? Hva er sant, hva ikke? Hun ser at hennes minner om oppveksten og hva hun husker som sant, kan være noe helt annet enn det for eksempel hennes mor husker.

Linn Ullmann sa også at hun mest har hun utlevert seg selv i denne romanen, og slik var det en vanskelig bok å skrive.Etter bokbadet, hvor hun også leste fra De urolige, stilte hun opp til signering. Køen var lang..Jeg var også så heldig å få signering.

Bildene er tatt av meg med Sony Xperia Z5 ( som fortsatt er i uttestingfasen. )

20 kommentarer:

 1. Å, for en fin opplevelse. Jeg falt for denne boka, og tror jeg oppfattet den rett, slik som forfatteren har ment det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en flott, veldig god roman. Jeg begynte også å tenke om jeg hadde lest den "feil", eller "dårlig", men tror ikke det, slik jeg oppfatter det. :)

   Slett
 2. Helt sikkert en spesiell opplevelse å få være på dette bokbadet. Jeg står som nr 1 på listen når mitt bibliotek får inn boken. Håper jeg slipper å vente så lenge!

  Først så jeg Linn Ullmann da hun snakket om boka hos Skavlan og deretter skrev du om boken. Jeg liker måten LU skriver på og i tillegg har jeg fulgt foreldrene gjennom mange år. Gleder meg til jeg får boken!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du får boka snart Randi.:) Det har vært mye Ullmannstoff her og der siden lanseringen av boka, men det er det verdt!

   Slett
 3. Jeg har ikke lest De urolige ennå, men det har jeg lyst til.

  SvarSlett
 4. Fin reportasje, Anita.Du får med deg det meste. Jeg har lest boken for en god stund siden, så det blir vel en omtale av både den og lanseringen om ikke så lenge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi😃 trenger ikke å skrive så mye, tenker jeg. Da det allerede er skrevet så mye her og der
   .

   Slett
 5. Fin stemningsrapport fra en trivelig kveld Anita

  SvarSlett
 6. Høres ut som en hyggelig litterær opplevelse! Jeg har hatt lyst til å dra på lignende arrangement i Oslo, men bor et stykke unna, så det blir et litt større tiltak. Ser du leser Leif Engers "Ned til elva". Den leser jeg også, og er veldig fornøyd så langt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var der. Jeg liker så godt slike arrangement. Ned til elva liker jeg ganske godt, men den har ikke festet seg helt, etter 150 sider
   Sånn passe, tenker jeg.

   Slett
 7. Kommer hun til Hamarområdet skal jeg være der, det er sikkert. Jeg likte hennes siste bok så godt.

  SvarSlett
 8. Dette er noe jeg godt kunne tenke meg å fått med meg. Har lest boken (selvfølgelig) og sett henne i media, men det er noe eget ved forfattere som forteller om prosessen selv. Takk for at du deler Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skjønner jeg godt Tine. Helt enig i at det er noe eget å møte dem live.:) Bare hyggelig med deling, flink til det selv du.:)

   Slett
 9. Dette virket interessant. Jeg har ikke lest De urolige ennå, men det har jeg veldig lyst til for jeg har ikke hørt noe negativt om den ennå, og jeg vil lese den selv om bøker som får mye skryt gjør meg skeptisk:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne kan du trygt lese.. Det er en god roman. Men uansett så er det skummelt å ha for høye forventinger.. jekk dem ned litt, og nyt.:)

   Slett
 10. Jeg har ikke lest noe av henne, men kunne tenke meg å lese de urolige

  SvarSlett