fredag 29. januar 2016

Den tredje mann av Graham Greene- 1001bok i Lines lesesirkel januar 2016

Nananana...nananana... Jeg husker så godt kjenningsmelodien fra filmen Den tredje mann,  (1949) som jeg så flere ganger når jeg var barn/tenåring.  Likedan husker jeg så godt skuespiller Orson Welles i Harry Limes skikkelse, der han smyger seg rundt gatehjørnene,  der han springer nede i kloakken .  En film som gjorde sterkt inntrykk, en film jeg aldri glemmer. Jeg var derfor spent på hvordan det var å lese boka og hva som stemte med de bildene jeg sitter igjen med fra filmen, hva jeg husker. Mye har nok gått i glemmeboka.


Kort omtale fra forlaget:
Rollo Martins - "under normale omstendigheter en livsglad tosk" ifølge politiets notat. Han er kommet til det firemaktsokkuperte Wien for å treffe vennen Harry Lime, som imidlertid var død (mord eller ulykke?) et par dager før Martins ankomst. Martins jakt på vennens eventuelle mordere avsluttes i kloakkgangenes uhyggelige halvmørke, der lydene gjaller med dobbelt styrke mellom hvelvingene.
Den tredje mann er en av spionlitteraturens virkelige klassikere. Bokens uhyggelige atmosfære av hyperspent etterkrigstid og ny, kald krig, danner bakgrunnen for Greenes mest kjente "entertainment". Boken er også blitt filmhistoriens udødelige verk, i Carol Reeds filmatisering med Orson Welles i hovedrollen, og med den suggererende "Harry Limes melodi" som akkompagnement til jakten på den mystiske "tredje mann".

Hva jeg synes om boka:
Litt tung å komme inn i, på grunn av fortellers synsvinkel. Egentlig fortelles historien gjennom en politinspektør som forteller om sitt møte med Martin Rollo alias westerforfatter Dexter, som begge er i befatning med Harry Limes endelikt. Det krever litt å holde styr på hvem som forteller, om det er politiinspektøren, Rollo eller Dexter.. 
Ellers er historien spennende nok, og det er artigere dess lengre det kommer ut i boka. 
Jeg merker jo at jeg ikke husker så mye annet fra filmen enn ansiktet til Harry Lime, og hvordan han beveger seg i gata der Rollo befinner seg på slutten av boka, og det som skjer i kloakken.
En interessant bok å få med seg, dog mest en kuriositet, tenker jeg.

Boka sto på 1001-lista i tidligere utgaver, dog ikke den nyeste.


Harry Lime theme


Graham Greene: Den tredje mann, 112 s
Cappelen Damm, heftet utgave av 2001  (original 1950, skrevet for film)
Kjøpt


15 kommentarer:

 1. Jeg har lest to bøker av forfatteren og likte begge to. Ikke alltid slike bøker som er utgitt for mange år siden treffer meg. Derfor er jeg litt skeptisk til dem. Boken du har lest har jeg ikke lest Mulig jeg prøver meg på den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende. Tror ikke jeg har lest noe av Greene før, må i så fall ha gått i glemmeboka. Da kan det jo hende du liker denne også..:)

   Slett
 2. Graham Green er en forfatter jeg hele tiden tror jeg har lest, men hver gang jeg tenker etter kommer jeg ikke på noe, og bare blander han sammen med Irving. Har dog flere, pluss en antologi i hylla (men herregud hvem gidder lese antologier i disse digitale tider?, det var slikt vi holdt på med i gamle valgløse dager).

  Likte omtalen din, og skal holde et mer våkent greenoppsyn på loppis/fretex framover.

  (Ikke rakk jeg 1001 i januar heller, men begynner sterkt nå i feb, med Possession - det er ihvertfall planen, har tatt den fram, men ikke begynt. Hodet mitt vil bare lese Connelly.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hans navn har vært der lenge og alltid vært med oss i litteraturens verden.. Artig at du likte omtalen. den var skrevet hyperraskt og postet like kjapt på toget til Alvdal på fredag (tenk, nå er det nett på toget som funker ganske bra, i alle fall på store deler av strekningen. Er på retur nedover dalan no)

   Har vært mye rar lesing på meg i januar også. Satser på mer lystlesing i februar. Selv om jeg har noen halvleste jeg har som må å få lest ferdig. Biografien om Lundekvam ble jeg ferdig med for en halvtime siden, sånn cirka.. Bare å skrive om den, sette det på planlagt publisert 15.februar, kort innlegg blir det nok denne gangen.

   (Vil du lese bare Connely så må du. Er det krim/thriller?)

   Slett
 3. Jeg leste denne i 2008, og husker bedre hva jeg gjorde ellers den dagen enn hva som skjedde i selve boken. Ikke at den var dårlig eller noe, men ganske intetsigende. Uansett kommer jeg nok til å lese mer av Greene en annen gang, og regner med at han kommer bedre til sin rett der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du sett filmen? Vet ikke om den hadde gjort inntrykk i dag, men på 70-tallet var det jo helt annerledes alt med film og sånn, så den gjorde et uutslettelig inntrykk på meg. Og siden boka var skrevet for film, så er sikkert de andre bøkene bedre?

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  3. Jeg har ikke sett filmen, men kan tenke meg at historien fungerer bedre på film enn i tekst. Jeg har i alle fall troen på Makten og æren, siden det er hans mest kjente roman. Det var liksom ingenting med Den tredje mann som tydet på at Greene skulle være så anerkjent, og det kan nok være fordi den er skrevet for film, ja.

   (Hilsen Line, altså, ikke Bokbloggerprisen...)

   Slett
  4. Nei, det har du rett i.-- bok utmerker seg ikke på det viset, men det er nok filmen som har gjort det..
   Skal huske Makten og æren til en senere anledning.

   (skjønte at det var deg;) )

   Slett
 4. Og hvorfor har jeg gått rundt og trodd at Graham Greene var en nyere forfatter? Alt men ikke vet ... Må si at filmen frister mer enn boka, denne Harry Lime løpende i gata med det minneverdige ansiktet ... Kan bli en god fredagskveld en gang :)
  Ha en glad dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, si det du Pia.;)
   Spent på hvordan du liker filmen i dagens mediavirkelighet.:) Ha en god natt, tenker jeg at jeg sier nå..)

   Slett
 5. Den musikken der ja, ringer en tydelig bjelle - men jeg husker ikke mye av filmen (om jeg har sett den?). Boka har jeg ikke lest, men den står i hylla til "en vakker dag" :) Siste Graham Greene jeg leste var The Quiet American. Den likte jeg veldig godt som omhandlet spioner og aktiviteter i perioden før amerikanerne kom med i Vietnam-krigen. Kan anbefales om du vil prøve en annen Greene-bok!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips, aner ikke om jeg skal lese mer av Greene. Enda..

   Nå har jeg lett frem 1001bøker fra Nobelprisvinner i hylla . Har flere som jeg har lest, Doris Lessing, Herman Hesse, Heinrich Bøll m.m. Er fristet til å lese Lessings Shikasta om igjen, men kanskje jeg heller skal lese en av de to jeg ikke har lest før- som Dr. Zhivago (men nesten 700 sider , da...- og jeg har sett filmen for veldig lenge siden) , eller Julis folk av Nardine Gordimer, den er kort, 150 sider. Februar er også kort... tenke , tenke.. Hva tror du ?

   Slett
  2. Kort er alltid godt! Spesielt dersom man nettopp har slitt seg gjennom en murstein (ref hvalen..). Har ikke lest noen av dine nevnte bøker, så jeg ville kastet meg over Gordimer-boka. Lite å tape der ;) Siden jeg ikke får lest noe fra hylla hjemme var jeg friere i valget. Likte veldig godt Saramago da vi hadde ham i lesesirkelen (ifjor/forfjor?). Så jeg forsøker meg på en ny. Fantastisk liste å gå ut fra! Den kommer jeg til å benytte meg av. Det blir flere 1001/Nobelpris bøker på meg i 2016. Alltid spennende med nye forfattere (ofte som jeg ikke har hørt om tidligere)..

   Slett
  3. Ja, i alle fall i lesesirkelsammenheng..:;) Så vi får se, er litt frista på Shikasta, men kanskje jeg skal lese Gordimer først , i lesesirkelen og få et bokfrahyllakryss i tillegg, og så kan jeg heller kose meg med Shikasta etterpå/senere. Jeg skal lese den på nytt fant jeg ut etter å ha bladd i den litt nå. Den gjorde uutslettelig inntrykk på meg da jeg var 20, - det hadde vært artig å se hvordan den oppleves i dag. Det er jo en sci-fi, en dystopi tror jeg vi kan si.. "En overlevendes erindringer" er også en dystopi, noe ala Atwoods tematikk fra MaddAddams-trilogien med krysning av dyr.. Men den er ikke på 1001-lista, tror jeg. Shikasta er heller ikke med i ny versjon, men siden den sto på lista inne på bloggen til Line som Monica hadde lagt ut, har den vel vært der før..

   Sånn apropos deg og dystopier , du liker jo det ---:)

   Slett