torsdag 7. september 2017

Cappelen Damms høstmøte i Trondheim 2017

Forlagene reiser landet rundt (mest sør for Sinsenkrysset meg bekjent, men Trondheim får være med) for å besøke bokhandlere og bibliotekarer hver høst.  Noen ganger får noen av oss bokbloggere også bli med. Jeg har vært med på flere forlags -bokmøter i noen år. Det som er viktig å vite, er at vi som bor ute i periferien ikke kan delta på pressekonferansene som forlagene arrangerer hvert år i Oslo, fordi vi - rett og slett - ikke bor der. Bokbloggere blogger om bøker som hobby når de har tid, og har som regel andre jobber og forpliktelser som holder dem der de er.

Ok. Det er veldig hyggelig å få muligheten til å delta på forlagenes høstmøter, for å presisere det, og jeg har alltid blitt inspirert i møte med forlagenes presentasjoner av sine kataloger, men også av forfatterne som de har engasjert til å fremsnakke sine bøker.  Det kan ofte gjøre en forskjell, eller gi meg noe ekstra enn min nøye gjennomlesing av en forlags katalog, hvor jeg nitidig tenker og vurderer, tusjer og understreker ; - aj, denne boka må jeg sjekke ut. Denne boka vil jeg lese.!



God mat, men ikke bare fysisk mat, ble tilbudt. Denne er laget på Sellanraa Bok & Bar, helt nydelig. 




Jeg er en vitebegjærlig person, og selv om jeg vil mye og og har mye kapasitet på det jeg interesserer meg for, som for eksempel litteratur, så makter selv ikke jeg alt.  Jeg jobber stadig med denne prioriteringen. Hva skal jeg bruke tiden på? I bloggsammenheng; hva skal jeg skrive om? 


Velkomst. Forlaget ved Cecilie Nessheim og Knut Gørvell, samt Per Egil Hegge, biograf av Kongen,  (Harald altså) , som han presenterer straks. Ps.. Hegge er fra Levanger!


Nå det gjelder forlagsmøter og presentasjonen på blogg, så har jeg bestemt meg for å gi plass til tre bøker og forfattere som vekket følelser i meg, pluss en bok jeg ønsker skal ha oppmerksomhet.  Så enkelt vil jeg gjøre det, og jeg henviser ellers til at resten leses i katalogen hvor du/de/dere kan finne dine favoritter.

Cappelen Damm er et meget
stort forlag. Jeg har som nevnt et sted bladd gjennom katalogen på nett.  Det er utrolig mange bøker der jeg ønsker å lese. Som jeg vet jeg vil lese.

Pillebefinnende  av Hans Chr, Geelmyudien.  Feks. Jeg har lest både Sannheten på bordet, og Sannheten i glasset , og synes at dette er en journalist som er grundig til verks, og ønsker å trosse makta i kampen for sannhet og sunnhet. Angående Pillebefinnende  handler det om legemiddelindustri og den syke forbruken av legemidler samfunnet har beveget seg inn i.. LES!!!¨


Jeg har alltid vært skeptisk og kritisk til bruken av legemidler, så målgrupppa er ikke først og fremst slike som meg, selv om det selvsagt gir oss enda mer kunnskap til å begrunne vår skepsis. Jeg synes det er niftst hvordan dette misbrukes, samt hvor kynisk denne industrien er.


Nu vel..
Katalogen til Cappelen Damm er gedigen. Nå har de til og med økt vekta med å innlemme Bazar, som har Dan Brown i sin portefølje. Jeg er fan av Dan Brown, men hans bøker trenger vitterligen ikke mer reklame. Og ingen vet noe om den den nye boka som kommer i oktober, så vi får nå vente å se okkesom.

Jeg vil helller snakke om Didrik Morits Hallstrøm, Torgrim Eggen og Roy Jacobsen før jeg legger meg.



Men så nevnte de Pornofobia- eller noe sånt.. For unge lesere, av krimforfatter Eirik Husby Sæther, also policeman. Jeg leste hans forrige krim; Det blå barnet, og den likte jeg godt.




Torgrim Eggen.
Jeg har lest noen av hans bøker, fra Cuba, bla. Eggen har utgitt flere reisebøker og nå en om musikk,  han skriver om den musikken som definerte den tiden jeg vokste opp i, og fremover..
Jeg har vært og er genuint interessert i musikk. Say no more. Denne boka er Et Must Have!
Vi fikk et soundtrack med Roxy Music, Kraftwerk og David Bowie.

Seff , meg i en annen sfære med en gang.
(At jeg brente et bilde av Brian Ferry og klistret det i min  dagbok da jeg var ca 12 år, gidder ingen å bry seg om, -  Jeg gjorde det fordi jeg synes Brian Ferry var så jævlig mot han. (har fortsatt beviset)
Men jeg tipper at Torgrim skjønner hva jeg snakker om. Tipper at konflikten (ikke meg, men den i bandet) omtales i boka Kunstrock. Jeg skal i alle fall sjekke ut det. Og så kommer Torgrim til Rockheim før jul . I`ll be there---)




Torgrim ! Æ heie på dæ!




Interessant bok som lurte seg meg i mitt innlegg.. #flyktinger innvandrere og sånt..





Didrik. Lysår. Bor i Trondheim akkurat nå. More to come. Krø, hans forrige roman, var så bra. Digger Didrik.!
..



Rigel, kysten, Ingrid, Roy Jacobsen.




Knut Gørvell og Roy Jacobsen. Begge er flinke til å verbalisere, snakke, og liker det, virker det som..



Men boka til Jacobsen, Rigels øyne, er det som er interessant.




Jepp, det var noe om disse presentasjonene; fordi: Det treffer noe i meg. Gåsehud. Som i Rigels øyne.
Fremover skal jeg, tenker jeg nå, som bokblogger, bruke mer følelser i bloggingen enn intellekt fordi  jeg tror det er viktig i litteratur-forståelsen. (Men jeg kan tenke noe annet i morgen.)

Altså:
Disse tre skriver i veldig forskjellige genre; sakprosa, roman tuftet på krigen/etterkrigstiden/helgelandskysten og sci-fi.

Wtf?

Ikke heng dere opp i navn, genre etc..

Det mest uvante kan berøre.

Skjønt for meg, så er verken sci-fi eller en sakprosasbok som kalles Kunstrock, uvant eller fremmed. Jeg vokste opp med Roxy Music, Kraftwerk og David Bowie. They were the soundtrack of my life, på mange måter.
Mer enn mange - jenter? - i min generasjon , var jeg nok dedikert til interessen for pop- og rockmusikk,  og i ettertid er det veldig lett å se hvor vanskelig det var for jenter å hevde seg innenfor dette på 70-og 80- tallet.  I just tell.. Bittert ? Selvfølgelig..
Jeg fikk forresten antatt en musikkanmeldelse av at sært album i Det Nye på 70- tallet. Jeg skulle ha fortsatt med det.. Standhaftig kunne jeg i dag ha vært kollega med Torgrim Eggen.  Men jeg var nok ikke like tøff og flink som Hege Duckert. 
Uansett: Spill Avalon, spill Starman..  For unge lesere som roter seg hit: YouTube og Spotify og sånt.. VinyLPLATENE HAR JEG DESSVERRE SOLGT PGA UTALLIGE FLYTTINGER.Gjett om jeg angrer. Jeg visste jeg ville gjøre det, gjorde det med åpne øyne. Tragisk.

Roy Jacobsen.
Man trenger ikke å si noe mer enn at han nå kommer med bok tre om Ingrid på denne øya på Helgelandskysten. Og når han står der og snakker om krigen og Ingrid fra Lurøy, og denne russeren som antagelig er far til barnet hennes, og alt det som ikke er så enkelt likevel etter rettsoppgjør og krig, og følelser så stritter hårene på mine armer.. Og han nevner Helgeland, Trøndelagskysten og Skorovatn, og jeg mister tråden og forsvinner...
Skorovatn?
Men jeg snakker med ham etterpå. Han sa det er så mye historie i Skorovatn, og noe er med her.
(søstra mi har feriehus der, og jeg skal dit ei helg snart for å plukke tyttebær og gå på Puben til Inge Stallvik)

Litteratur, romankunst, intuisjon, fortellinger, inspirasjon--
Jeg tror ikke at forfattere engang alltid kan forklare hvor det kommer fra.

Og så er det yngstemann; Didrik Morits Hallstrøm, som skriver science-fiction, noe som ikke har noe særlig utbredelse i norsk litteratur etter Bing & Bringsværd.

Seriøst:
Ikke heng dere opp i sci-fi-stempel . Jeg har lest hans forrige roman; Krø, og likte den godt. Den ble klassifisert som en gotisk grøsser.
Men du må like å lese noe som er litt spennende, litt sånn frremtids-rettet-skrekk- og gru  (ikke så vanskelig vel i disse klimakatastrofe- og Trump-tider ?)

I sin nye roman er det snakk om utenomjordisk kontakt.
Enten interesserer det deg eller ikke, les  hvis du er nysgjerrig, vit , her har vi en dyktig norsk forfatter som fortjener oppmerksomhet!
Jeg leste i en anmeldelse at det kan er litt vanskelig å genredefinere boka.


Det var en artig kveld.=)
Med bokbloggervenner Reading-Randi og Lattermild _ Ragnhild.:.:)

Randi har blogget om arrangementet her





10 kommentarer:

  1. Det var nok en fin kveld og så morsomt innlegg skrevet rett fra hjertet. Roy Jacobsen sin bok er et møst . Har han virkelig sagt at det er Lurøy som er stedet han skriver om der Ingrid bor. Det er stedet faren min kommer fra og det er der jeg har tankene og bildene i hodet mitt når jeg leser hans siste bøker. Det er helt fantastisk vakkert der, eventyrlandet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Ingun, så artig at du synes det.:) ser jeg må rette opp noen ordleifer , får gjøre det i kveld. Skrev det jo sent i går.
      Vet du, ang Lurøy, så må han vel ha sagt det? Eller innbilte jeg meg det? Jeg aner jo ikke at det er en øy som heter Lurøy der oppe. Han kaller vel øya Barøy i bøkene?

      Slett
    2. Ja, Barøy skriver han om. Lurøy er ei øy i havgapet, med sikt til Træna (Hvor bestemor vokste opp), det skriver han om i boka også, så det er i fra det området iallefall.

      Slett
    3. Men Barøy er modellert etter Moholmen utenfor Dønna der bestefaren til Roy vokste opp, sa han på et tidligere bokmøte (leste omtalene mine om Hvitt Hav og De usynlige nå)

      Slett
  2. Gøy å høre om din opplevelse, og ditt spede forsøk på å prioritere, det er ikke lett det der :) Jeg digget Krø, og skal helt sikkert lese Didriks nye bok :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Tine. Trivelig at du synes det.:)
      Å prioretere, neimen ikke lett bestandig..

      Slett
  3. Så flott referat, Anita - og så har du også fått med bilde av den deilige maten vi fikk - det smakte veldig godt, synes jeg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Randi. Har linket til ditt innlegg nå. Og redigert litt feil og sånt. Suppa var kjempegod den. De er flinke med maten på Sellanraa.

      Slett
  4. Supert innlegg om din opplevelse av høstmøtet og dine filosoferinger :)

    SvarSlett