lørdag 17. mars 2018

Alle kan drepe av Jørgen Brekke - ny krim om Odd Singsaker på trappene. Gled dere!

Jørgen Brekke kommer straks ut med en ny bok om Odd Singsaker. Det er den sjette boka i serien og jeg har vært så heldig og fått lese et forhåndseksemplar. Gled dere! Dette er en frisk, spennende og lettlest krim med to tidsplan i moderne tid og mer nedtonet enn de første bøkene når de gjelder voldsskildringer.

I nåtid har Odd Singsaker akkurat blitt far til lille Anna og skal egentlig ta ut pappapermisjon, men siden det dukker opp et drap i Trondheim, ønsker Singsaker å delta i etterforskningen- fordi noe må han vel kunne holde på med mens mor og barn er på sykehuset.  Selv om sjefen etterhvert beordrer ham til å holde seg hjemme på perm, viser saken seg såpass krevende at han får lov til å delta for hvert femte bleiestell han deltar i.
Den drepte er litteraturprofessor Tore Harran på NTNU og det er få ledetråder å hente siden ektefellen Andrea Harran har solid alibi.  Men vent litt, har hun egentlig det?
Steiner snus. Den drepte var også venn av suksessforfatteren Anthon Bruun som har fått Rivertonprisen to ganger. Bruun er egentlig en seriøs forfatter som plutselig skrev en krim som ble en storselger. Tittelen: Alle kan drepe.

Romanen diskuterer også sjangeren krim kontra annen høyverdig litteratur som flettes nennsomt inn i handlingen. Odd Singsaker var tilfeldigvis også på et bokbad med Anthon Bruun før det første drapet, og får den ære å forfølge det litterære sporet i saken.

Jeg skal ikke røpe mer her, men konkludere med at dette er fornøyelig lesestoff. Jeg likte spesielt godt  tilbakeblikkene til historien om ungdommene i Midtsommerbanden. Det er levende skildret, som om jeg selv er der. Deres lengsler, drømmer, nyfikenhet på livet, kjærligheten, sårbarheten, undringene; er så lett å kjenne seg igjen i. Det er også litt Damhaugs over disse ungdomsskildringene, absolutt ikke til forkleinelse for Brekke, snarere tvert i mot.
Hvordan denne perioden og disse ungdommene er knyttet til ugjerningene Odd Singsaker befatter seg med, avsløres gradvis.

Alle kan drepe er lettlest, lettskrevet, men temaer som Brekke er innom er nødvendigvis ikke lette. Jeg liker at historien befatter seg med både litteratur, filosofi, etikk etc, noe som hever historien til å bli noe annet en en ren drapsgåte.  Jørgen Brekke gjør dette så lekende lett og det er en fryd å lese.

Honnør for at de bestialske skildringene bøkene var preget av i starten er kraftig nedtonet.

Alle kan drepe kommer i butikkene den 4.april. Dere som liker bøkene om Odd Singsaker: Gled dere!

De andre bøker av Jørgen Brekke som jeg har blogget om:
Avgrunnsblikk - som også var mer nedtonet jfr de tidligere bøkene når det gjelder voldsutgreinger
Paradisplaneten
Menneskets natur
Drømmeløs
Nådens omkrets

Lanseringer jeg har blogget om:
Paradisplaneten- på Trondheim Torg
Avgrunnsblikk- på Folkebiblioteket og Bakklandet skysstasjon

*Hvor blir neste lansering mon tro? Dragvoll? Eller en ny runde på Skysstasjonen?


Foto: Børt- Erik Fuglem


Jørgen Brekke: Alle kan drepe, 365 s
Juritzen forlag 2018
Forhåndseksemplar

10 kommentarer:

 1. Svar
  1. Så bra! Dette kan man nesten kalle kosekrim.;) (altså, ikke damekosekrim, men kos lell)

   Slett
 2. Høres unektelig spennende ut!

  SvarSlett
 3. Ser vi har lest motsatt denne gangen, jeg har Odd Singsaker på vent, og er ferdig med Forsvinningen som du leser nå. Håper jeg greier å spare den til påsketuren nordover :) Ha en fin dag Anita, du er vel ikke kommet hjem enda?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Forsvinningen ville jeg vente litt med.. Jeg synes fortsatt det er vondt å tenke på at Granhus er død, og det gjør noe med hvor og når jeg vil jeg lese boka. Tenkte å vente til jeg skal nordover til Lofoten, men det blir nok før..
   Jeg kom hjem mandag kveld, og holder fortsatt på å lande..;)
   Fin dag til deg også!

   Slett
 4. Bra omtale, som gjorde meg spent og nysgjerrig. Eg tykkjer bøkene om Odd Singsaker er gode og likar spesielt at Brekke overraskar oss lesarar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Berit. Ja, denne er litt annerledes enn de andre igjen, og han har også en lun og lavmælt humor også, som jeg liker.

   Slett
 5. Jeg har de tre første bøkene om Singsaker liggende om jeg skulle bli helt hektet på krim etter tre på rappen med Peter May,som det dessuten skal komme flere bøker av på norsk om ikke så altfor lenge. Men det høres jo spennende ut, ingen tvil om det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, disse bøkene er gode Beathe. Håper du gir dem en sjanse når du får lyst til å lese mer krim.:)

   Slett