fredag 1. juni 2018

Samlesing juni-18: Grensen av Erika Fatland (Bokbloggerprisen 2017)

Juni er i gang. Sommeren likeså. Jeg er på litteraturfestival på Lillehammer. Det er også Erika Fatland. Hun deltar på flere programposter. I går ledet hun samtaler med flere eminente forfattere under Festaften på Maihaugen. Erika Fatland er allsidig, dyktig og modig. Hun har reist rundt i fjerne Østen og skrevet bøker om det. Hun har vært i krigsherjede land, i gamle Sovjetstater, i diktatoriske regimer som Nord-Korea. Om det skriver hun i den fabelaktige boka Grensen som ble gitt ut i fjor. Grensen er også en av dem bøkene som skal diskuteres av ledende kritikere under en samtale her i morgen.  Dere som ikke er der; og/eller som ikke har lest Grensen enda; hiv dere med i samlesing og diskusjon på bloggen. Her, på din egen eller i på bloggen til Norske bokbloggere


Jeg håper også dere som har lest Grensen blir med og leser noen av hennes tidligere bøker. Hennes bibliografi er som følger:

  • ForeldrekrigenCappelen Damm 7. oktober 2009.
  • Englebyen, Cappelen Damm 11. juli 2011. 
  • Året uten sommer, Kagge Forlag, 2012.
  • Sovjetistan. En reise gjennom Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan, Kagge Forlag, 2014.
  • Vinterkrigen. [2] Cappelen Damm 2017. 
  • Grensen - En reise rundt Russland...  : gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia Norge og Nordostpossasjen Kagge 2017


Tar du utfordringen? Kanskje du har lest noen av disse? Hva synes du? Link gjerne i kommentarfeltet.
Hvilke land med grense til Russland har du vært i? Kommenter gjerne i kommentarfeltet.

Selv har jeg i alle fall tenkt å lese Året uten sommer (som jeg kjøpte på en litteraturfestivalen her et tidligere år da jeg hørte på henne), Sovjetistan og Englebyen.

Erika Fatland er utdannet sosialantropolog, født i 1983  (34 år) i Haugesund. Mer på wiki her


Samlesingsinnlegg i Bogbloggerbloggen finner du her. Link gjerne ditt innlegg om Grensen der og eller/her

I løpet av måneden satser jeg på å komme med mer stoff om forfatteren og bøkene hennes. særlig relatert til den kritikerroste Grensen på bloggen min!

Ferietips!
Hvis du ikke har lest Grensen enda , eller ikke bestemt deg for feriemål i år, så kan Grensen bli redningen. Her er mange reisetips for den vågale , men også noen trygge for den som vil se det vakre og trygge, som feks Georgia. Eller nærere steder som Finland, Grense Jakobselv eller en liten øy som en gang var svensk.  Om du ikke tør satse på land ved den russiske grensen, la deg inspirere til de norske grenselandene! (de fleste er imidlertid på grensa til Russland de også- mua Danmark og Island) Kanskje har du besøkt noen av landene med grense til Russland? Fortell, fortell! Bruk kommentarfeltet under her.






12 kommentarer:

  1. Jeg har aldri vært med på en "live" samlesing, men boken ligger ulest i hyllen fremdeles, så kanskje jeg rett og slett skal lese den denne måneden? Kos deg på litfest, gleder meg til bilder på fb og her :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det synes jeg. Jeg tipper dette er en bok du kan like Tine.:) Takk skal du ha- her har vi det bra..:) Har ikke rukket å legge inn noe her enda, men tenker å lage en oppsummering så langt- i morgen. Bilder har jeg lagt ut innimellom på instgram: @artemisia_60 (men du er vel ikke der?)

      Slett
  2. Jeg var på biblioteket og hørte omtalen, eller hva tre kritikere sa om bok på Kritisk ettertanke. Har den liggende og skal lese den, det er sikkert, selv om de hadde litt ulik oppfatning av boka.
    Jeg var på Jenny Erpebeck intervjue på kunstmuseet kl 17 i dag. Jeg synes jeg så deg der, men når jeg snudde meg etterpå var du vekk? Stemmer det?

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisan Ingun! Også jeg var på Kritisk Ettertanke i dag- det sto mellom #Me too- Brøgger & Bitch, og den- men #Metoo var fullt.
      Ja, det stemmer at jeg også var på Erpenbeck. Satt ganske langt fremme sammen med Elisabeth og Moshonista. Så dumt at vi ikke fikk sagt hei. Jeg så deg ikke..satt du foran? Det var lite folk da vi kom og fullt da det var ferdig.

      Slett
    2. PS: Bra at du skal lese Grensen.:) Selv om noen var kritiske- men det må de jo være når programposten heter Kritisk kvarter. Da bryr man jo hodet sitt for å finne svakheter og styrker. Jeg er forøvrig ikke enig i noe av den litt negative kritikken- uansett var det mest positivt da.

      Slett
  3. Jeg satt på første rad begge de stedene. Jeg fikk med meg mye, men skulle gjerne fått med mer. Neste år tror jeg at to dager skal settes av til Lillehammer.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ok. På Kritisk ettertanke kom vi litt sent inn, og satt bakerst.
      Ja, det er et enormt program og mye å få med seg, så flere dager anbefales.

      Slett
    2. Nå skal vi på en post om Kunstnerbiografier og deretter om reiseskildringer som genre med Erika Fatland, Morten Strøksnes m.fl. Det har jeg forventinger til.:)

      Slett
  4. Jeg fikk med meg møte mellom min gamle venn Dag Bratbergsengen og E, Hoem som var søskenbarn, det var utrolig morsomt. Skulle gjerne hatt med det om reiseskildringer .

    SvarSlett
    Svar
    1. Høres artig ut. Det er jo så mye å velge i. Å høre om reiseskildringer med Strøksnes og Fatland var også artig. Enkelte ting kunne vart lengre. Som dette .

      Slett
    2. Pussig.. Akkurat da jeg skrev om reiseskildringer .begynner noen å snakke om det på bordet bortenfor..

      Slett
  5. Jeg har lest boka, omtalt den på bloggen min og lagt denne omtalen inn på Bokbloggerprisens side nå i juni.. Men der er ikke innlegget mitt. Det samme gjelder omtalen av Begynnelser, som jeg tror jeg har lagt inn tre ganger. Men jeg finner de ikke igjen. Syns Bokbloggerprissidene er veldig uoversiktelige.

    SvarSlett