fredag 27. desember 2013

Mørke grener av Nikolaj Frobenius :Spennende, creepy, interessant , en veldig god bok

Etter å ha lest Rose-Maries begeistrede blogganmeldelse av Mørke grener forleden ble jeg påminnet mitt ønske om å lese denne boka av Nikolaj Frobenius. Jeg ble nysjerrig på den allerede under hans opplesing under Oslo Bokfestival. Frobenius er forøvrig en forfatter som alltid har interessert meg, men som jeg av en eller annen grunn bare har lest en bok av tidligere, Andre steder. Jeg har også sett filmen basert på boka Teori og Praksis, Sønner av Norge. Hjemme har jeg dog Så høyt var du elsket på vent. Etter å ha lest Mørke grener, skal jeg skynde meg å lese sistnevnte, selv om den nok er temmelig annerledes, temaet tatt i betraktning.


I Mørke grener møter vi Jo Uddermann, en forfatter som har skrevet en selvbiografisk roman. Han er samboer med Agnete og sammen har de datteren Emma.
Boka, handler mye om Jos gamle skolekamerat Georg som forsvant fra stedet og skolen etter at han tente på gymsalen. Han havnet på institusjon ble det sagt, og siden har ikke Jo sett ham. Mora til Georg har sagt at han døde i Irland. Jo har derfor skrevet romanen, og utlevert sin gamle venn i den tro.

Etter at han har blitt intervjuet om boka i Bokprogrammet, begynner merkelige nifse ting å skje rundt Jo og familien. I tillegg blir en kvinnelig skolevenninne som både jo og Georg hadde et godt øye til funnet drept og lagt i en kiste i skogen.  Jo blir temmelig ute av seg, og går inn i en slags krise både på grunn av alt det merkelige som skjer og fordi venninnen blir funnet drept, og fordi han tror han har noen spor, men ingen vil høre på ham. Hans kusine Jenny jobber i politiet men hun kan heller ikke være hans støttespiller når det gjelder dette.

Jeg kan ikke skrive så mye mer uten at jeg begynner å røpe for mye, men jeg ønsker å ta med at boka også problematiserer dette med ondskap, om barn kan være født uten sjel, at noen har en iboende lyst til å drepe, skade, være onde og fryder seg over dette.  Frobenius tematiserer dette gjennom Jos tanker som forfatter og hans refleksjoner i ettertid over episoder han stusset over når det gjaldt Georg, og hva andre klassekompiser fortalte om han.

Jeg fikk også en assosiasjon til ABB og 22.juli et sted ut i der, da han skriver noe om at Georg var en av oss. Og noen tanker i boka rundt dette om han virkelig var det.

Jeg likte romanen Mørke grener veldig godt. Den fengslet meg fra første stund og jeg satt med laptopen og den nedlasta e-boka i sofaen helt til jeg ble ferdig i natt. Innholdsmessig er romanen noe som interesserer meg, samt at den var skrevet på en meget spennende og frisk måte, med lette dialoger, og et språk som drev den stadig fremover, og som ga meg mange tanker og undringer; hvordan ville dette ende? Hva skjedde egentlig? Skjedde det som Jo mente skjedde virkelig, eller fantes det bare i hans eget hode? Var han utsatt for et slags komplott, fordi han utleverte noen i sin selvbiografiske roman eller var alt bare fantasi? Hva kan skje med barna når noen ønsker å ta hevn?
Den  er også ekkel, litt uhyggelig å lese, nesten så man blir litt mørkredd.

Dette er en bok jeg nesten har lyst å gi toppscore, men slutten er litt vel dramatisk kanskje. Det er noe der, som gjør at den ikke når helt opp til sekseren (fordi jeg vanskelig gir seksere) , men vel bevares- romanen er uansett kjempegod!

Mørke grener vil bli stående som en god kandidat til nominasjon i Bokbloggerprisen.

Andre som har blogget om boka:
Rose-Marie elsket den
Den har jeg lest synes den var spennende, men litt tynn
Bokkarete likte den også veldig godt, synes den var akkurat passe spennende
Kasiopeiia fikk en god leseopplevelse

Avisanmeldelser:
VG : en helstøpt og intelligent thriller som skriker etter filmatisering
Dagbladet : Proff spenningsmaker av en en nygotisk grøsser
Morgenbladet :"eit stykke uvanleg god litteratur som gjennom subtile løgner viser oss frykta. "
Mer om forfatteren HER og boka HER

Mørke grener er kjøpt som e-bok.Foto: vg.noNikolaj Frobenius: Mørke grener, 169 s (ebok), 288 s (papirbok)

Gyldendal 2013
6 kommentarer:

 1. Bevares som du får lest da! Jeg har gått i jule-lesetørke og kommer meg ikke gjennom boka jeg holder på med - selv om den er kjekk! For mye mat, tenker jeg :-) Skal være med på shortlist'en som kommer opp for norske bøker fra 2013. Jeg venter på den..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, akkurat nå ble det et jafs etter at familien dro.. Gleder meg til shortlista, men gleder meg først til nominasjonsprosessen. Har lest 27 norske bøker i år så langt, håper å rekke en til, når jeg kommer hjem .. reiser i morra. Der ligger mange bøker og venter. Synes ikke du også at det går raskere å lese ebøker?

   Slett
 2. Har sett denne boken men ikke fått fingeren ut. Bestilte den på biblioteket og står som nummer 1 i køen :)

  SvarSlett
 3. Godt tips og god omtale. Noterer meg denne, trur boka passar for meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du synes det. Gle deg til boka :)

   Slett