fredag 6. desember 2013

Litt av et skjebnedrama! Springflo av Cilla & Rolf Børjlind

Jeg er ferdig med atter en meget spennende og gripende krim. Denne gang av det nye svenske krimparet Cilla & Rolf Børjlind. Med sin Springflo har de gjort en imponerende debut, som lover godt for mye spenning fra paret fremover.


Handling:
En sen kveld i 1987 begås et mord på en ung gravid kvinne. Hun graves ned i en grop på en strand på Nord-Koster rett før springfloen kommer. Bare hodet er synlig, og vannet stiger raskt. De skyldige blir sett av en liten gutt som varsler foreldrene sine. Men kvinnens liv lar seg ikke redde, og politiet lykkes ikke med å identifisere henne. Saken forblir uløst.
Mye senere, i 2011, får politistudent Olivia Rönning i oppgave å skrive om saken. Hun prøver å finne Tom Stilton, som den gang ledet etterforskningen, men han er som sunket i jorden. Samtidig blir en gruppe hjemløse i Stockholm utsatt for blind vold som filmes og legges ut på nett. Mange tråder samles i en forrykende fortelling som byr på overraskelser og en uventet slutt. (fra forlagets hjemmeside  )

Starten er gyselig, rett og slett vond og ekkel. Det er også mishandlingen av de hjemløse. Grusomt.  Etterhvert handler det også om makt, menn  med penger, og snuskete virksomhet i Afrika. Vi får oss også en tur til Costa Rica og Playa del Carmen i Mexico. 
Det er en ganske original vri på heltene i boka. Politistudenten Olivia driver etterforskingen i gang og fremover med sin nysjerrighet, sammen med en hun treffer fra hjemløsmiljøet. De skaffer de brikkene som skal til for at politiet får gjort sitt og gjør sitt.
Språkmessig er boka også litt spesiell, måten de skriver på er annerledes, med et meget muntlig språk og visuelle bilder, og korte setninger og gjentagelser som gir en egen rytme.  Børjlinds er også drevne manusforfattere så at boka blir visuell og filmatisk, er nok ikke så rart. Innholdsmessig er den sterk, tankevekkende og meget overraskende.  Det er litt av et skjebnedrama som seiler opp underveis. 
Springflo er en bok jeg gjerne anbefaler videre.
Boka fikk jeg av en bekjent som ba meg om å lese den.Cilla og Rolf Børjlindh: Springflo, 432 s
Gyldendal 2013


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar