mandag 28. desember 2015

Flammen og mørket av Roskva Koritzinsky (2015) og Imot naturen av Tomas Espedal (2011)


To bøker, et samleinnlegg. Bøker om tap, mørke, men også om kjærlighet. Om å skrive, om kunst, om å leve. Dø.




Flammen og mørket av Roskva Koritzinsky, 167 s
Aschehoug 2015
Kilde: lånt på biblioteket, innbundet

Flammen og mørket er en spesiell roman. Mørkt, eksistensielt. Hovedpersonen drar tilbake til øya der filmskaperen Hedda tok livet av seg for fire år siden. Hun var ung, i midten av tyveårene. Senere får vi tilbakeblikk fra livet før Hedda, med hennes mor, mennene, jobbene. Små sekvenser viser oss det onde, psykopaten, volden. Kan noe av dette utløst det mørke, har det ligget i genene, er det mor som overfører til barnet, eller faren? For jeg-fortelleren forstår egentlig ikke
hvorfor Hedda tok livet sitt. Men hun forstår heller ikke seg selv så godt. 
Romanen er tildels poetisk, godt skrevet, men også tidvis fjern og utilgjengelig. Drømmerisk. Scener, brokker, sammenhengen er ikke så tydelig, men den kommer. Forfatteren bruker filmens virkemiddel, tenker jeg. Sveiper som et kamera over bruddstykker, tablåer. Den litt eksperimentelle filmen, (den norske, svenske, danske, finske mørke) ikke den Hollywoodske.

Men det er en ting jeg stusser på her. At en så ung (29) filmskaper skal ha rukket så mye, blitt så stor som jeg-personen påstår. Er det mulig?





Imot naturen av Tomas Espedal, 164 s
Gyldendal 2011
Kilde: lånt på biblioteket, innbundet

Dette er min første bok av Tomas Espedal. Etter mange flammende innlegg og kommentarer fra Marianne, og andres påtrykk satt jeg det som lesemål for dette året å lese minst en roman av Tomas Espedal. Det hadde jeg nesten helt glemt, inntil jeg gikk gjennom årsinnlegget fra i fjor.  Jeg fikk anbefalt Imot naturen, og lånte den på biblioteket. I går greide jeg ikke å legge den fra meg før langt på natt. Jeg startet nok for sent å lese den, men det fenget voldsomt. Særlig det kapitlet som handlet om ham og Agnete, reisen til Nicaragua, det destruktive forholdet de hadde. Jeg ble vel ekstra engasjert i akkurat det siden jeg selv vurderte å dra på solidaritetsarbeid til Nicaragua på 80-tallet, men siden jeg hadde en datter slo jeg det fra meg. Faren min mente det var galskap. Kanskje det var det. I ettertidens lys slik Espedal skildrer det, var det ikke noen kjære mor. Men når man er ung bryr man seg ikke like mye om slikt.

Starten i romanen er sterk, der det skildres et forhold mellom ung kvinne - eldre mann. Refleksjoner rundt skam, alderforskjellen, hvor han også trekker inn forholdet mellom Abelaid og Heloise fra 1100-tallet, han som ble kastrert da de ble avslørt. Men på et punkt ble det for mye for meg. De rå sexskildringene mellom Tomas og den unge jenta, var de nødvendige? Det var da jeg tenkte ; enda en gammel griskaills fantasier.  Gadd jeg lese videre?

(Funfact: Det er en av disse skildringene som førte til at Espedal havnet på en internasjonal prisliste for den kleineste sexskildringen tidligere i år. I et intervju i VG lover han at etter dette skal det  aldri mer skal komme sexskildringer fra ham) )

Jo, det gjorde jeg, og bortsett fra dette var det en sterk roman som henger sammen som en roman om kjærlighet, sorg, tap. Om arbeidet, og arbeide på fabrikken som ung, om arbeidet med å skrive, om arbeidet med kjærligheten.

I Nicaragua greide han ikke å skrive. Han leide seg rom i et hotell under ombygging, men satt helt uvirksom der, var redd, drakk, mistrivdes, ville hjem. Forholdet til Agnete var allerede dødt da de dro dit, men de hadde jo en datter.

"Det var tilløp til borgerkrig i Nicaragua. Men urolighetene i landet ble overskygget av den krigen som utspilte seg i huset vårt. Det var krig i huset og i landet; vi hørte nyhetene i radioen, vi hørte skytingen i fjellene, men skuddsalvene ble overdøvet av skrik og rop, av dører som smalt, flasker som knuste og møbler som ble smadret" (s. 97)

Etter at de kom hjem, han kjøpte amerikanske dollar på svartebørsen, røk forholdet. Agnete kjøpte seg et hus med hage, dyrket grønnsaker og urter, levde i pakt med naturen. Hun døde etter noen år, av hva, vet vi ikke, annet ett at Tomas nevner et sted at hun strevde sånn med å leve med naturen at hun døde av det. Hva nå det måtte bety.

Han gikk sånn opp i sin datter. Da hun flyttet ut som nittenåring sørget han igjen. Han satt igjen som en patetisk gammel mann:

"En mann på snart femti som blir forlatt av sin datter; hva skal han gjøre, hva skal han ta seg til?" (s.162-3)

Skjønt gammel, det er han vel egentlig ikke, men han følte seg nok slik.

Det er mange sterke scener i boka, mye som berøres, som den volden Agnete utsatte Tomas for, hans kjærlighetshunger, hans vandringer i Roma etter henne, hjemmefødselen, og den lille boka om lykken, det lykkelige forholdet han hadde med den yngre Janne, som romanen starter med og slutter med. Om arbeidet på fabrikken som ødela hans ansikt, så grusomt for et ungt menneske. Om alkoholen, det tarvelige i å stenge seg inne, drukne sine sorger i alkoholen, drikke dag og natt i senga, røyke. Den uutholdelige smerten. Forsøket med å skrive om seg seg selv som går imot naturen. Han kan jo dø av det.

Vi vet at Tomas Espedal bruker mye av seg selv, skriver selvbiografisk, om ikke alt, så mye.
Jeg liker det når forfattere blir så ærlige, når de skildrer det tarvelige, det ekle, sorgen, det ulykkelige, ikke bare det vakre og lykkelige. Om å være menneske på godt og vondt. Men som han sier; å skrive en bok om lykke, det blir en kort bok.

Jeg skulle bare skrive noen få ord om denne boka, men det ble visst mye mer. Det betyr nok at den gjorde inntrykk på meg, at den har så mye med seg som må bearbeides, tenkes gjennom, noteres. Mine notater er denne bloggen, selv om også jeg har disse bøkene som han nevner, med permer på, som jeg kan notere i.

Og at jeg sikkert vil lese mer av Espedal, selv om jeg har vært provosert over utsagnet hans om at han kan betakke seg de middelaldrende kulturkjerringene som lesere. Uten oss vil han vel ikke ha så mange lesere igjen? Haha..


Andre bloggere:
Rose-Marie, Tones bokmerke, Marianne, Reading-Randi om foredrag Espedal har om boka, Groskro, Mette, Kulturbloggen til Guffen, Thauke2read




23 kommentarer:

  1. Jeg er rett og slett veldig glad for at du likte boka! Ei av de absolutt så veldig interessante norske jeg har lest. Den lille boka om lykke. Dagboknotatene. Historiene. Sorgen. Den patetiske mannen, som likevel utleverer seg selv. Åja - veldig bra! (Så får vi fortrenge kulturkjerringstempelet vi har fått tredd nedover ørene - jeg liker forfatteren Espedal, kan styre meg for mannen ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra, Marianne. Og bra at du stadig purret på at dette er verdt å lese. Ja, vir får bare drite i kulturkjerringstempelet.. For uten oss kan de ikke leve. ;)
      Btw- jeg lånte Gå...på bib i dag. Den virket interessant, passer meg som liker å gå så mye når jeg er ute og reiser..

      Slett
  2. Mine første Tomas Espedal bøker gjorde at jeg ble helt frelst. Må anbefale deg å lese Gå og Imot kunsten. Med Bergeners gikk jeg skikkelig på trynet, og nå ser jeg vekk når forfatteren triller sykkelen sin forbi meg :) Har ikke mannet meg opp til å flippe gjennom hans siste enda, men jeg kommer vel dit en gang.
    Denne omtalen din fikk meg til å ville lese denne boken på nytt, for jeg kan ikke huske den så godt, så muligens den har gått meg hus forbi :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Lånte Gå.. på bib i dag Tine. det var den av dem de hadde inne som virket interessant. Jeg som liker å gå når jeg er ute og reiser, kan sikkert finne noe gjenklang der.
      Hehe, merker han at du ser bort når han triller sykkel forbi, tror du?
      Kanskje du ikke har lest Imot naturen? Tviler på at du har glemt denne hvis du har lest den..

      Slett
    2. Gå er god! Den har jeg også lest. Hadde planer om å skrive bachelor'en på den boka, men mistet min mor - og med det også studieprogresjonen - så jeg får ta den opp igjen. Jeg likte begge Imot-bøkene bedre enn Gå, men sistnevnte var også god. Den var bare (for meg) ikke fullt så in-your-face utleverende. Du vil nok garantert like den Anita.

      Slett
    3. Det høres bra ut. De hadde ikke Imot Kunsten inne, så derfor lånte jeg Gå.

      Slett
    4. Veldig trist med din mor, Marianne. Noen ganger kommer livet i veien, og en oppgave kan man alltids ta igjen...

      Slett
    5. Godt mulig jeg ikke har lest den, må finne ut av dette. Innbiller meg at han ikke kjenner fjeset på meg, men jeg har jo blogget om ham så hvis han er så navlebeskuende som han virker så har han kanskje lest det jeg skriver om bøkene hans. Pytt, pytt, når han har skrevet en av favorittbøkene mine, så får han tåle litt kritikk også :)

      Slett
    6. Ja, det bør han. Uansett- så er det ikke alltid så lett å kjenne igjen mennesker fra bilder med folk i RL, såfremt man ikke er veldig eksponert i media..

      Slett
  3. Jeg elsker bøkene til Tomas E, men så er jeg nok en slik kjærring! He, he!
    Den andre boka kjenner jeg ikke til.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Eller... ja, vel da, kulturkjerring.;)

      Slett
  4. Jeg har visst gått glipp av noe, da jeg ikke har lest Espedal. Har sett intervju med han, og det har ikke ført til at jeg har fått lyst til å lese bøkene hans. Får vurdere om jeg endrer mening en gang!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan hende du har.. Man må nok noen ganger se bort fra forfatteren og personen slik de fremstiller seg.. Boka er så god at man glemmer personen snart..

      Slett
  5. Fin omtale - ser du har tatt fatt i Espedal nå. Han er ganske spesiell - jeg har lest de fleste av bøkene hans, men ikke omtalt dem.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Randi:) Ja, Espedals roman ble et positivt bekjentskap.. Har vært skeptisk pga typen, uttalelser han har komme med. Men man får bare bøye seg for kvaliteten.;)

      Slett
    2. Mitt privatliv ("fotobok") er litt morsom og interessant også, jeg har omtalt den.

      Slett
  6. Jeg likte denne boken kjempegodt. Var helt sikker på at jeg ikke likte den, men neida, der tok jeg feil.

    Fin omtale Anita og takk for link :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant.. Artig når man blir positivt overrasket.:) Takk, du og.:)

      Slett
  7. Imot naturen er jeg veldig nysgjerrig på. Den skal jeg prøve å få med meg. Ellers ønsker jeg deg god romjul og godt nytt år når den tid kommer:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, sa må du lese den Ina..:) Takk i lige så og det samme til deg.:)

      Slett
  8. Fint å lese at det første møtet med Espedal var positivt.

    SvarSlett