fredag 9. februar 2018

Å GÅ - skritt for skritt (bok) og vårslipp med Kagge forlag i Trondheim

Tirsdag var det duket for vårslipp av Kagges vårkatalog på Thon Hotel Nidaros, samt bokbading av Erling Kagge og Kaja Nordengen i forbindelse med deres nye bøker. Jan Arne Fjørtoft var bademester, en jobb han gjorde veldig bra. Randi og jeg var der. Boka av Erling Kagge har jeg kost meg med i går og i dag, og den skal jeg også si noe om. Men først en liten smakebit av møtet:Før bokbadene gikk av stabelen loset Kagge og J.M. Stenersens Bjørn Fredrik Drangsholt og Tine Hvistendal oss gjennom den fristende katalogen. Forlaget er kjent for sitt mangfoldige repertoar av sakprosa og de har jaggu meg mye å melde denne våren også.De har også noe skjønnlitteratur som krim og chic-lit.  Både Yrsa Sigurdardottir, Hanne Kristin Rohde og Eirik Jenssen/Thomas Winje Øljord kommer med nye krimbøker. Jeg skal i alle fal lese Yrsa sin, og antageligvis Rohde sin også.  Yrsas Syndsforlatelse fikk en femmer i Adresseavisen nylig.Av sakprosa er det vel mange som ser frem til den oversatte boka om Trump, Ild og vrede, ( Fire and fury, ) som er rett rundt hjørnet. Det gjør også jeg.  Boka fikk voldsom mediadekning da den kom for få uker siden i USA.


Suzanna Brøgger har skrevet bok om Norge med et dansk utenfrablikk.  Omelette Norvegienne. Den skal jeg garantert få med meg.  Hun har hatt samtaler med norske kunstnere, forfattere og tenkere og diskuterer aktuelle problemstillinger med dem som hun legger frem i denne boka.
Kathrine Aspaas er kjent for boksuksessen Raushetens tid. Nå er det den emosjonelle revolusjon som står for tur.  Skal tro om denne får like mye blest?

Ellers så rommer katalogen bøker om Iran, krigsveteraner, insekter, Russlands nye krig mot Vesten, Å være bonde i Hessdalen, Triana Iglesias, fotball, dyr, bunader, lykke, vindunderkurer, pust, hjernen, å gå, antibiotika, med mer.. Erling Kagge ble bokbadet om den nye boka Å GÅ- skritt for skritt.
Dette er den samme type stillferdige bok som Stillhet i støyens tid som har gjort stor suksess hjemme og ute i verden. Kagge gikk tre veldig lange turer til Antarktis, Arktis og Mount Everest, men det er ikke de turene han primært skriver om i denne boka. Det er de vanlige turene, spaserturene i naturen, i byen, overalt.  Om viktigheten av å gå, bevege seg, i en tid der folk går mindre og mindre. Nytten av å gå; helsemessig, kreativt, man tenker bedre, løser problemer, man tar inn ting på en annen måte når man går enn når man sitter, kjører bil eller reiser fort.

Jeg har lest boka og den er skikkelig fornøyelig. Her flettes egne erfaringer og tanker sammen med historiske snutter om det å gå og gangens betydning. Mennesker har alltid gått og det er noe  av det viktigste vi har gjort.  Tenk bare barnets fryd når det lærer seg å gå..
Her er mye interessant, mye gjenkjennbart, mye til ettertanke og småartige historier.  Om forsking på kreativitet og det å gå. Steve Jobs gikk alltid når han skulle tenke og diskutere viktige ting. Walk and talk. Kanskje kan vi gjøre det mer, ta møtene mens vi går.  Om skogsbading- alt det man får mens man går tur blant trær, i en skog; lukter, fuglesang, sanser, trær og blomsters farger, trærnes hvisking..
Når man leser denen boka får faktisk lyst til å gå seg en tur. Og å gå for å gå, ikke nødvendigvis gå for å komme fra a til b.
Ta den frem om og om igjen, bli inspirert når sofaen eller stolen holde deg fast for lenge.

Jeg vet at ting kan løsne når jeg går meg en tur. Jeg gjør det innimellom på jobb og det er faktisk forunderlig hvordan det virker. Jeg må bare ta meg tid, huske å gjøre det oftere.
Jeg liker også å gå sånn generelt. Når jeg er ute og reiser går jeg mye, både på stedene/byene jeg er, men også i naturen, og gjerne i fjellet. Det gjør så godt.
Jeg drømmer om en ren vandreferie. Pilgrimsvandring, eller vandretur i fjell i Europa.  Jeg har gått mye fra hytte til hytte i fjellet her hjemme, men Europa frister. Jeg ble påminnet det da jeg leste denne boka.

Å gå- skritt for skritt, 174 s
Kagge 2018
Leseeksemplar


Kaja Nordengen bokbades om den nye boka si; Hjernetrening.
Hun hadde stor suksess med Hjernen er stjernen.
Her tar hun et skritt lenger og går i dybden. Ved å trene hjernen kan man feks utsette en latent demens. Det er mye vi kan gjøre, og det er ikke vanskelig. Hjernen kan og bør trenes som andre muskler.
Boka har jeg fått og den skal leses, det er i alle fall sikkert.
Kanskje kan man både trene hjernen og gå samtidig?
Ved å gå andre veier enn de vanlige, gå utenfor stien, observere, se, legge merke til nye ting.
Randi får signert boka til Kaja Nordengen. Øverst til venstre: Hotellsjef (?), Jan Arne Fjørtoft, Kaja N, Konserndirektør Morten Thorvaldsen og Erling Kagge. Konserdirektøren hadde en liten sekvens på slutten da han fortalte at de har inngått samarbeide med Kagge. De vil satse på kultur og litteratur. Det hørtes spennende ut. Kanskje vi får flere litterære arrangementer i regi av Thon-hotellkjeden etterhvert.  Og så må jeg få si at Hotellets inventar har blitt skikkelig fint, med herlige møbler i glade friske farger.


Noen av vårens bøker samt katalogen.


Randi, Beathe og Tine har også blogget om Kaggemøtene i Bergen. de har også mer utfyllende info om bøkene og linker til enda mer info. (og ikke minst; det ser ut som de har hatt mye bedre lysforhold for bildetaking)
6 kommentarer:

 1. Så gøy å lese om ditt møte med Kagge denne våren, og takk for link. Veldig artige bilder, og flott omtale av Å gå. Jeg har også lest den omtale om ikke lenge :)
  Jeg likte måten de tematisk har satt sammen de to bøkene de presenterte mer inngående, må nok hive meg over litt alternativ trim etterhvert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine 😃 spent på hvordan du likte Å gå. Den fikk en lunken anmeldelse i Dagbladet i dag, så jeg. Jeg kan være enig i noe , men mest av alt koste jeg med boka. 😃

   Slett
 2. Å, jeg skulle gjerne ha vært der, men det passet ikke denne gangen.

  Å gå fikk jeg lyst til å lese - jeg er jo glad i å gå, så det burde passe bra :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, sånn er det. Håper det går bra med deg 😃 å gå er en koselig bok, gled deg til den.

   Slett
 3. Fint referat Anita - og vi hadde en hyggelig bok-kveld igjen. Vi har faktisk vært på ganske mange Kagge-bok-kvelder nå, flere år siden den første - både høst-møter og krim-festivaler. Kommer med et referat snart jeg også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi.:) Ja, det har blitt noen koselige treff etterhvert.
   Ser frem til ditt innlegg:)

   Slett