lørdag 5. september 2020

Amokløper av Stefan Zweig (1001-books)

Jeg har lest mye om Stefan Zweig, funnet ham referert som en av de store klassiske dyktige forfatterne som har noe å melde. Jeg er nettopp ferdig med Amokløper, som jeg har lånt som MP3-fil på Bookbites. Det tok litt tid å komme inn i den, dvs konsentrere meg nok til å følge med. Jeg er litt ute av trening når det gjelder lydbok, det er en stund siden jeg har hørt på, har vært så mye annet, så masse annen lyd også.
Omtale fra forlaget
Da novellen Amokløper utkom i 1922, var begrepet "amok" fremdeles et ukjent begrep. Zweig lånte det fra indonesisk kultur, hvor det beskriver en tilstand der en person angriper en fiende i blindt raseri og forsøker å drepe både fienden og alle andre som står i veien.

Som mange av Zweigs verker har Amokløper en psykologisk bakgrunn. Den handler om en leges ekstreme besettelse og forfølgelse av en kvinne som er blitt gravid utenfor ekteskapet og som nå vil ha legen til å utføre en abort. Kvinnen gjør legen så gal at han går "amok", og i sin besettelse neglisjerer han både arbeid og privatliv. En gripende fortelling om lidenskap, moralsk plikt og ustyrlige ubevisste krefter.
---
Boka er kort, 2 timer 12 min på øret.

En lege forteller sin historie på skipet tilbake til Europa, til en medpassasjer.
Det er godt lest, intens og fortettet.
Jeg hører lidelse og dyp smerte, men også en historie om tjenerskap og tjenere, den hvite manns makt og avmakt i en koloni med "gule", om et menneskesyn som så på de innfødte som laverestående vesener. (dette er skrevet og utgitt i 1922) Interessant perpektiv siden Zweig selv var jøde som var utsatt for naziregimets syn på jøder.
Han og kona døde i selvmord i 1942.

Kjernen i boka er legens besettelse av en ung kvinne som oppsøker han for å ta abort etter et sidesprang utenfor ekteskap. Abort er ikke lov og legen kan ikke utføre det. Han forelsker seg derimot i kvinnen og det utvikler seg en besettelse som hun ikke gjengjelder og dette får tragiske konsekvenser.

Jeg skal lese mer Zweig, og har også Sjakknovelle lastet ned fra Bookbites.

Jeg må gi meg nå pga tennisalbuen og smerter når jeg skriver for mye.

Amokløper blir valget mitt i september i Elidas 1001-sirkel, mannlig forfatter.


Stefan Zweig: Amøkløper. 2 t 12 min (ca 90 sider)
Viatone 2019 (original først utgitt 1922)
Lånt på Bookbites

8 kommentarer:

 1. Jeg hørte denne tidligere i år i forbindelse med 1001-sirkelen men nå ligger jeg noe bakpå der. Mulig jeg klarer å hente meg inn igjen i løpet av høsten. Syntes også at det tok litt tid å komme inn i den og kunne egentlig tenke meg å lese/ høre den på nytt. Sjakknovelle kan du glede deg til,den er fin altså. Har en novellesamling samt Verden av i går av forfatteren og skal også lese mer av ham.

  Ha en fin lørdag, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ligger også bakpå, men skit, sånn er det..
   Artig at du har hørt Amokløper. Har du blogget om den? Fant bare Randi sitt innlegg da jeg søkte.
   Bra Sjakknovelle er noe å se frem til. Verden av i går skal jeg ta en titt på..

   Takk, det samme til deg Beathe:)

   Slett
  2. Ja,jeg stresser ikke med det. Blir lest det som blir lest. Har ikke blogget om Amokløper men Sjakknovelle derimot... Får sikkert til et innlegg i diktlesesirkelen i løpet av kommende uke, har i hvertfall begynt på en diktbok.

   Slett
  3. Fint:) Ser frem til det, men no stress:)

   Slett
 2. Flott omtale Anita, jeg noterer meg boken. Har Zweig på leselisten for september, men da er det Sjakknovelle som gjelder. Du minnet meg på å skaffe denne, og jeg skal også snuse litt på et bidrag til diktlesesirkelen for september :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine:)
   Tror Sjakknovelle er mest kjent, i alle fall blant bloggerne. Mulig fordi Amokløper først kom i fjor på norsk og bare på MP3, så vidt jeg vet..
   Ser frem til ditt innlegg om den og om dikt.:)

   Slett
 3. Så bra at du fikk lyttet denne - linket til deg. Sjakknovelle har jeg også i lyd, den lånte jeg på biblioteket og har den klar - den er kort. (Lytter siste Tore Renberg nå, han er allsidig)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var fin. Tror jeg likte Amok bedre enn Sjakknovelle.

   Synes du Renbergs nye er bra? Har fått blandet mottakelse, ser jeg.

   Slett