søndag 27. september 2020

Så ble det kaldt av Frode Eie Larsen. Gir seg på topp.

 Jeg visste ikke før i går at Frode Eie Larsen pensjonerer etterforsker Eddi Stubb i denne boka.  Da hadde jeg kommet ca en tredjedel inn i den. På Fb skriver forfatteren heldigvis i en kommentar at han ikke kan garantere for at han aldri dukker opp igjen, men nå er det tid for andre prosjekter. Ja vel, da er det håp. For nå har han jo virkelig funnet formen med denne karakteren og serien, forfatteren. Så ble det kaldt er skikkelig godt krimhåndverk og en sabla spennende bok.


Forlaget om boka:
I Larvik blir en kvinne kidnappet etter en kveld på byen, og sporene leder Eddi Stubb utenlands. Der tar saken en brå og uventet vending da en ny tragedie inntreffer. Så forsvinner nok en person, og saken kommer ubehagelig tett på Eddi. I denne iskalde spenningsromanen avdekkes løgner, svik og grufulle familiehemmeligheter. Klarer politiet å få finne løsningen, før liv går tapt? I "Så ble det kaldt" tar forfatteren oss tett på personene og handlingen, man suges inn i fortellingen og slipper ikke ut før siste side er lest.


Trude Ørbeck forsvinner etter en tur med kolleger på byen. Hun er vakker og har et forhold til en gift mann i firmaet Abax, som driver med økonomi og regnskap. Ørbeck er også datter av en tidligere overlege på Lier psykiatriske sykehus. Foreldrene er Jehovas vitner og broren ble utstøtt i ungdomsårene. Moren er psykisk syk.

Politiet i Larvik tar forsvinningssaken alvorlig og avhører kolleger og andre i Trudes nettverk og familie. En mulig kobling fører Eddi til Paris. Et vitne fikk kalde føtter og stakk. Han har nerver og noe å skjule, men har det noe med forsvinningen å gjøre?

En annen person forsvinner. Et dødsfall skjer. Er det uhell eller drap? Etterforskingen står i stampe og mulige spor peker i alle retninger. Jeg er tidvis temmelig forvirret, jeg skjønner ikke bæra. Hvem er hvem i saken og hva har de med hverandre å gjøre?

Vi får tilbakeblikk fra et voksent menneske som har smertefulle sår fra barndommen og traumatiske opplevelser av tap i ung voksenalder. Vi skjønner jo at dette har med hele saken å gjøre, men hvordan?

Skremmende tilbakeblikk fra Lier psykiatriske som nå er nedlagt. Om eksperimenter med den nye behandlingsformen lobotomi, som snart viste seg å bli tragisk for pasientene. Det er hjerteskjærende.

Eddi Stubb gjør ikke så mye ut av seg i denne boka, men han jobber iherdig for å løse forsvinningsakene og mulig drapsgåte. Han er på en stillferdig måte likevel hele tiden tilstede. Han har også forhold til Kari, som vi så i forrige bok bygget seg opp til noe. Hun har sine hemmeligheter som gradvis avdekkes. Det blir mye å tenke på for Eddi. Og for oss også.

Så ble det kaldt er en strøken kriminalroman. Den er lett å lese, språket flyter godt, det er sabla spennende hele veien og det går fort gjennom sidene. Korte effektive kapitler som jager meg avgårde. Jeg skjønner ikke hvorfor Larsen skal stoppe med Eddi Stub-serien her, vi får tro det blir en pause. Men i alle fall, så er dette en slutt eller pause med stil som står til en plass på pallen.

Andre bøker i serien jeg har blogget om:

Hemmeligheten (kort om boka, sammen med Frostrøyk- en annen bok av forrfatteren)

Jordtårer

Du skal lide

Englefjær

På overflaten flyter vannliljene


Bjørnebok  og Tine har også blogget om boka, men også mange flere har gitt boka meget godt skussmål. (google viser vei)


Frode Eie Larsen: Så ble det kaldt, 359 s
Liv forlag 2020
Leseeksemplar mottatt av forlaget


8 kommentarer:

 1. Flott omtale Anita, gøy at du har lest og likt. Takk for lenke, skjønner at jeg er mer hardhudet enn deg (og mange andre) siden jeg ikke ville kalt den "sabla spennende" men det er noe med meg og spenning i krim :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine.:)
   Men jeg skjønner ikke hva hardhudet har å gjøre med hva man synes er spennende? Handler det om at det er ganske "snill krim" dette, dvs uten voldsutbroderinger? For meg har ikke det noe med spenning å gjøre..

   Slett
  2. Å nei, jeg har lest mange spennende bøker som ikke har mye vold i seg. Det handler mest om at pulsen øker og nysgjerrigheten på hva som skjer på neste side øker tilsvarende.

   Slett
  3. Sorry, måtte bare kommentere her for fremdeles har vel ikke det at pulsen øker og nysgjerrigheten noe med å være hardhudet å gjøre? Det går vel på hvor mye grusomheter man tåler og er komfortabel med, ikke spenningen,for spenning avhenger vel ikke av hvor voldelig det er...?

   Slett
 2. Leste det Larsen skrev om at dette blir siste av Eddi(på en stund) Har lest tre av disse og har veldig lyst til å be om leseeks av denne selv om jeg ikke har lest de to forrige bøkene i serien,men skal holde meg i skinnet siden jeg ikke blogger så mye om dagene.

  Når du skriver at den er sabla spennende så tror jeg på deg og vurderer å lese den på mob selv om det blir i overkant smått.

  Er i innspurten av Den tredje engelen og liker den veldig godt.

  Ha en fin mandag, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Artig at du tror på min anbefaling, men du kjenner vel min lesesmak, så det er vel noe med det.
   Godt å høre at du liker Den tredje engelen. Veldig forskjellig typer krimbøker disse to, men veldig bra på hver sin måte. Underholdende.

   Takk og det samme til deg Beathe:)

   Slett
 3. Hei!
  September innlegget mitt til Diktlesersirkelen finner du her:https://kleppanrova.blogspot.com/2020/09/britt-karin-moen-finne-en-skog.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ingun. Skal legge det inn i fanen og lese innlegget senere i kveld:)

   Slett