mandag 6. juni 2016

3 norske: Amal Aden/Håvard Syvertsen om ung kjærlighet på somali, Eyvind Hofstad Evjemos nye dikt og Lene L Kjølners tredje skjærgårdskrim

Da jeg var på Litteraturfestivalen sist helg hørte jeg blant annet Amal Aden snakke om den nyeste boka si; Jacayl er kjærlighet på somalisk. Det kan du lese om HER. Jeg lånte boka på eBokBib og leste den ganske fort. Boka er kort, men sterk. Jeg lånte også Evjemos nyeste diktsamling Kvelningsminner, som jeg synes var litt både og. Lene L Kjølners siste krim om Olivia Henriksen; Dakota Rød ble nok dessverre en skuffelse denne gang. Litt mer, men kort om bøkene kan du lese under her:Jacayl er kjærlighet på somalisk av Amal Aden og Håvard Syvertsen, 98 s
Aschehoug 2015
Kilde: Lånt på eBokBib

Sarah bor i Burco i Nord-Somalia, der ære og plikt er viktigere enn kjærligheten. Sarah forelsker seg i Mustafa, som er av en lavere klan. Sarah er ung og naiv og tror at det skal ordne seg, selv om hun vet at familien vil gifte henne bort til en av samme eller bedre klan. Bra går det ikke når mora hennes oppdager hva hun holder på med.
Dette er en liten roman, skrevet veldig enkelt, men kanskje desto mer virker den så sterk.
Det er vondt og rystende å oppleve hva det unge kjæresteparet må gjennomgå på grunn av sin kjærlighet til hverandre.
Denne boka kan godt leses av ungdom .

Anbefales!

Kvelningsminner av Eivind Hofstad Evjemo,  116 s, dikt
Cappelen Damm 2016
Kilde: Lånt på biblioteket

Diktsamlingen har som gjennomgående tema de som blir satt bort, satt utenfor, de som er på institusjon, de som er hjemme og skal besøke sine kjære. De gamle, de funksjonshemmede, om verdighet, om liv og død.

Jeg likte Evjemos forrige roman veldig godt. Jeg var derfor spent på diktene, siden han skriver nydelig og har en tydelig lyrisk åre. Denne diktsamlingen kan i form minne om Ruth Lillegravens Urd, den nærmer seg prosa, en fortelling man kan følge med, ikke løsrevne dikt uavhengige av hverandre.

Denne samlingen synes jeg litt blandet om. Det som er bra er briljant, noen setninger sitter veldig godt, men innimellom halter det. Ujevnt rett og slett, men den er absolutt verdt en titt.

Dakota Rød av Lene Lauritsen Kjølner, 256 s, krim
Vigmostad og Bjørke 2016
Kilde: Anmeldereksemplar

Jeg likte de to første bøkene om privatdetektiven Olivia Henriksen på Ankerholmen, utenfor Tønsberg. Det er noe friskt og befriende over denne skikkelsen, og de tidligere bøkene var også ganske spennende og hadde en snerten humor.

I Dakota Rød skal hun bryne seg på et drap på en byggmester som ble skutt med en spikerpistol på en forretningstur i et privatfly, Dakota. Det er mange ombord som kan ha hatt et horn i siden til byggmester Birger Bergersen. Han var en sleip ål, og da han gikk konkurs dro han mange med seg i fallet.
Olivia tar oppdraget, men det blir mye snakk og lite ull, og mye tull om lakkerte negler og den slags. Det skjer ikke noe særlig interessant i denne boka, dessverre, og den er altfor langsom til at det noen gang blir spennende, med unntak av forholdet til Torstein.

Men Kjølner kan skrive, og humoren er snerten og tørrvittig, men denne gangen ble det dessverre ikke nok. Olivia kommer nok forhåpentligvis sterkere tilbake.
(Men coveret er snasent)

*Mine omtaler av de andre bøkene:
Hvorfor spurte de ikke Evensen?
Høyt henger de

* Andre bloggere om Dakota Rød:
My Criminal Mind, Beathes bokhjerte, MedBokogPalett, iBokhylla

16 kommentarer:

 1. Her presenterer du tre bøker jeg ikke har hørt om. De to siste forfatterne har jeg vært innom, men selv Evjemo sin forrige (som jeg mente du likte godt) likte jeg ikke noe særlig, synd denne ikke falt i smak. Kjølner sine bøker frister ikke, tror det er coveret som skremmer meg vekk :) Ha en fin dag Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hjelper å snoke på festivaler, på eBobBib, avisanmeldelser i Klassekampen og de andre avisene etc..som skriver bredere om bøker enn feks VG gjør for tiden.
   Tror ikke Kjølners Olivia er noe for deg, for å være ærlig. For mye lakkering av negler og Cava og lite trøkk.. Men coveret er fint, synes jeg.:) Selv om det har litt sånn chic-lit-preg over seg, men det er kanskje det disse bøkene er, crime-chic-lit? Ha en fin dag du også Tine.:)

   Slett
 2. Aden sin bok har jeg tenkt flere ganger på å låne inne på ebokbib og nå tror jeg at jeg skal gjøre det.
  Evjemo har jeg ikke lest noe av ennå, mens vi er veldig enige om at Olivia skuffet denne gangen - liker coveret på boken men der stopper det.

  Ha en fin dag, Anita! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den må du lese. En absolutt aktuell bok som kan fremsnakkes mht Bokbloggerprisen neste år, synes jeg..
   Tror også du kan like Evjemo, men anbefaler romanene hans fremfor diktene. ( først roman, s kan du lese diktene)
   Er veldig enig med deg i din anmeldelse av Dakota Rød.
   Ha en fin dag du også. Her er det sommerlig i dag, og jeg nyter stillheten hjemme før jeg går på seinvakt.

   Slett
 3. Hmm.. Og jeg som var så nysgjerrig på Evjemo's diktsamling. Nå er jeg mer i tvil. Jeg hadde på et vis innbildt meg at den var gjennomgående god. Likte godt at den var sydd sammen som Urd. Jeg tror jeg får bla litt i boka på bokhandelen/biblioteket før jeg bestemmer meg for om den får komme hjem til (den magre, men dog økende) diktsamlingen min.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men du må selv lese den Marianne, selv om den ikke er formfullendt, så er det jo bra ting der. Men jeg synes også hans forrige roman bar preg av noe litt oppstyltet flinkhet, selv om jeg likte boka. I diktsamlingen er det mer av dette..som ikke flyter like lett.
   Det er flere lyrikkbøker som har gjennomgående tema enn Urd, btw- som feks Anna Kleivas diktsamling fra i for hvor hun skriver om trafikkulykker i bygda.

   Slett
 4. Den eneste jeg har lest er Dakota rød og ble ikke helt begeistret jeg heller. Likte noe av humoren, men det var vel det eneste som "reddet" boka. Ikke noe spesielt. Men gir ikke opp en forfatter før jeg har lest minst to-tre bøker av samme forfatter, så skal lese de to andre bøkene i serien også til tross for at Dakota rød ikke imponerte.

  Takk for link og ha en fin kveld:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er noen snertne artige setninger og situasjoner innimellom. De første bøkene var bedre, så kanskje de scorer høyere hos deg også, selv om det ikke er så mørke saker dette her..
   Takk og god kveld du også Ina.:)

   Slett
  2. Ja, det kommer an på. Skal få med meg bok to av henne siden jeg allerede har den og har sett de to første bøkene har fått bedre meninger enn den tredje. Har fått med meg at de ikke er så mørke som andre krimbøker, så noe av humoren var litt av redningen, men ellers er Dakota rød veldig "lettglemt".

   Slett
  3. Ja, det er vel humoren og snertenheten innimellom (mest i de to første som sagt), som gjør susen. En morso versjon av Frøken detektiv (for voksne)

   Slett
 5. Jeg begynte på Dakota rød i går kveld og tenkte "men, i all verden, hva har skjedde her". Den var full av beskrivelser som jeg følte var platte og uten hverken liv eller humor. Jeg likte også de to første, så jeg skal lese den ferdig. Men det blir nok ingen stor leseopplevelse.
  Jeg liker Evjemos bøker, så jeg er spent på diktene hans. Jeg må lese den. Og så fikk jeg veldig lyst til å lese Jacayl er kjærlighet på somalisk. Du må ikke øke leselisten min sånn! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da skjønner du nok hva jeg mener.. adskillig mer dødt enn de forrige.
   Jacayl er fort lest, diktene også.. så kos deg.:)

   Slett
 6. "Jacayl er kjærlighet på somalisk" har jeg nå satt på listen over bøker som skal leses :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Håper jeg får høre hvordan du liker den.:)

   Slett
 7. Artig hva som påvirker og inspirerer oss. Jeg styrtet ikke til for å skaffe meg Jacyl, Grønlandsboka derimot - Homo Sapienne, var bestilt på bib, før jeg var ute av salen. På dansk, selv om jeg så gjerne, gjerne skulle lest den på Grønlandsk.

  Jeg lånte den første Kjølnerboka på bib i sin tid, men rakk aldri å lese før fristen, deretter mistet jeg interessen, høres ut som om det var like greit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan du si.. Siden jeg nå jobber med enslige minderårige flyktninger, er jeg sikkert særdeles interessert i bøker som dette for tiden. (eller så var det interessen for temaet som gjorde at jeg fikk denne jobben..)

   Slett