torsdag 30. juni 2016

Oppsummering juni -16

Straks er det juli, sommermåneden hvor man forventer skikkelig sommer, men hvor det som regel-  i Trøndelag- ofte er surt, kaldt og mye regn. Hvis det blir slik så fortvil ikke. Det finnes alltid en god bok å dukke ned i. Juni var værmessig en ganske bra sommermåned, ikke så veldig varmt, men mye sol og behagelig temperatur og fint å være ute . Jeg fikk lest sånn passe mye, 9 bøker, hvorav noen er påbegynt tidligere og fullført nå., me jeg hadde håpet å kommet meg gjennom Fjodor Dostojevksjs Forbrytelse og straff i 1001-boklesesirkelen.  Er godt i gang, men ikke ferdig. Jeg har også lest om Che Guevara i månedens biografilesesirkel og tenker allerede på hva jeg skal velge for august. Here we go:#hotdudesreadingBøker lest:
1. Kvelningsminner av Eivind Hofstad Evjemo: Dikt, norsk16, lånt på eBokBib, 78 s
2. Fryd og fare av Vigdis Hjorth: Essay om skriving og eksistens, 2014. Kjøpt, Cuba,206 s VELDIG BRA
3. Dakota Rød av Lene Lauritsen Kjølner: Krim, 2016, leseeksemplar, 253 s
4. Tequiladagbøkene av Morten A. Strøksnes: sakprosa, reise, kjøpt, frahylla, Mexico, USA, 335 s
5 Selfportrait Che Guevara av Ernesto Che Guevara (edited by Victor Casaus):  sakprosa/selvbiografisk/biografisk, lesesirkel, Argentina, Bolivia, Peru, Guatemala, Mexico, Cuba, Kongo, mm, kjøpt, 305 s
6. Sol hele natta av Rebecca Dinerstein: USA, Russland, Lofoten, lånt på bib, 287 s
7.  Den hvite byen av Karolina Ramqvist: Sverige, lånt på bib, 174 s
8. I dette landskap av Tor Eystein Øverås : Essay om reiser og litteratur, kjøpt, frahylla,357 s ANBEFALES
9. De bortkomne av Marlen Ferrer: Mexico, debutant, 296 s, lånt på bib

SUM: 9 bøker

1 diktsamling
2 essaysamlinger
1 krim (ikke mer?)
2 sakprosa/biografi(1)
3 romaner (ikke-krim)

Ganske så variert, mindre romaner og krim enn vanlig.

Beste leseopplevelse:
Che Guevara, Fryd og fare, I dette landskap (essay skal jeg lese mer av, særlig de som handler om litteratur og reiser), Tequiladagbøkene.
Jeg likte også Marlen Ferrers De bortkomne, den har jeg tenkt en del på, selv om den også hadde noen minus.

Månedens nedtur:
Dakota Rød og Sol hele natta.

Land besøkt:
Mexico (3), Cuba (2), Argentina, Bolivia, Peru, Guatemala, Kongo, Usa (2), Russland, Sverige

*Mexico er vinneren! Og jeg kan gjerne lese mer fra Mexico!

4 lånt/4 kjøpt/1 leseeksemplar

**2 frahylla BRA!

Ergo:
Når romaner, dikt og krim kom så dårlig ut denne måned, ser det ut til at sakprosa og essay er tingen.
Eller film fra bøker:Film fra bok:
Bridget Jones på randen .  2004. Sett på NRK1.  4.06. : Ganske morsom, lettfordøyelig, varm. Jeg liker romantiske komedier. synes det er kos.
* Outlander - TV-serie på Netflix, basert på bøkene til Diana Gabaldon, episode 1- 16 , sesong 1. Nydelig serie, jeg gleder meg voldsomt til fortsettelsen, og jeg skal lese bøkene så snart jeg får det til. ja, jeg skal kaste meg over bind to i løpet av sommeren, tenker jeg. Serien satt lenge i meg. Jeg vil ha mer av Jamie og Claire i det skotske høylandet.

Spin-off-filmer:
I Moshonistas biografilesesirkel i juni leste Ingalill om Fernanda og Oskar Nissen. Oskar Nissen var lege og drev med vaginalmassasje som behandling. Det ledet oss i kommentarfeltet til filmen Hysteria som ble utgitt 2010. Hovedrollene innehas av Maggie Gyllenhaal, Huge Dancy og Rupert Everett.
Vi befinner oss i Viktoriatidens England hvor halvparten av kvinnene lider av diagnosen hysteri. Dr. Robert Dalrymple er ekspert på kvinnemedisin, han har kuren som virker og som er en ren nytelse. Les mer her.
Filmen var småmorsom, det er en del komiske situasjoner kan man si, sett med våre øyne, og det var vel meningen.
Men fakta er at diagnosen hysteri ikke ble avskaffet før i 1952. Hvor lenge de i medisinsk behandling drev med vaginalmassasje vet jeg ikke.
Jaja..

Et snedig sammentreff :
 I denne filmen møter vi Tobias Menzies  som spiller Jack Randall i Outlander (som jeg har sett hele første sesong på nettopp), som en annen drittsekk; aktor i rettsaken mot Charlotte Dalrymple. (Maggie Gyllenhaal). Ekkelt gjensyn, må jeg si.

Godt i gang med juniboka i LInes lesesirkel 1001-books, dvs har lest 200 sider av første bind, og det er ca 180 sider igjen, samt 390 sider i bind 2.  Jeg liker den sånn passe godt, så det kan hende det holder med bind en.  Jeg får se. Jeg skal jo også lese en i juli, fra Afrika. Valget står mellom disse:Har du lest noen av dem? Vanære er på 250 sider og En halv gul sol er ca 500 sider. Vanære er fra Sør-afrika og den andre fra Nigeria. Begge er godt brukt/mange har lånt, litt skitne, så mulig jeg kjøper den jeg skal lese ny.


Dette er noe av det jeg skal lese i sommer. Nye bøker som snart kommer i handel, som jeg gleder meg til å lese!
Jeg har også flere krimbøker liggende og noe norsk samtid og biografiske bøker.
 Blant annet Victoria Bøs Adresse Alberta, Halvorsens bok om Doris Lessing, Jan-Erik Fjells nye krim Lykkejegeren, Helge Hognestads Dykkeren, Torkil Damhaugs Den femte årstid, Lindboes Far og Sachenhausen, Harsems Barneranerne,  Elena Ferrantes tredje bok Dei som kjem og dei som går, Arkitekten fra Paris (Tigerforlaget) pluss mange flere. Det skal ikke stå på tilgjengelig lesestoff. Og glem ikke Outlander! 

I biografilesesirkelen i august skal jeg lese en av følgende: 
Patti Smiths Just Kids, (gjengangerdama i sirkelen, kan brukes til de fleste kategorier) Simone Beauvoirs Erindringer/Moden, Gerd Liv Vallas Gi meg de brennende hjerter  (alle er selvbiografiske) Tema er: Friske frøkner og freidige damer (eller noe sånt)


Samlesing Bokbloggerprisen JULI!

I juli har jeg ansvar for samlesingen hvor Maja Lundes Bienes historie skal leses. Følg med på innlegg fra mange bloggere HER:
(innlegg om Bienes historie kommer i løpet av fredagen)Lade, Trondheim. Foto: Anita Ness


Ønsker dere alle en riktig god lesesommer! 


12 kommentarer:

 1. Takk for to gode tips. Både Strøksnes sin bok og Marlen Ferrer er notert og skal leses. Vanære har jeg lest for mange år siden, husker den som bra og litt skremmende da jeg leste den før jeg dro på en treukers ferie til Kenya og Tanzania.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Så bra du finner tips du liker. :)

   Slett
 2. Skal si du har vært gjennom litt av hvert i juni. Bare en av dine ni bøker har jeg lest og det er Den hvite byen. Jeg har også fått et knippe leseeksemplarer, men jeg venter med å lese dem til etter ferien siden de har sprrefrist i august og september. Ønsker deg en trivelig juli Anita, snart farer vi forbi og oppover til Lofoten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble litt forskjellig.:) Bøkene fra Juritzen har ikke sperrefrist, hva gjelder de andre vet jeg ikke, men det skal jeg spørre om, siden det ikke sto noe om det i følgebrevet. Takk. :) Håper du også får en fin juli- noe dere helt sikkert får i vakre Lofoten.:)

   Slett
 3. Som alltid; artig og interessant å lesa oppsummeringen din – sjølv om eg ikkje har lest nokon av dine denne gongen. Det ser ut til at du har ein bra miks av sak- og skjønnlitteratur. Innimellom romanar og krimromanar må ein fylla innpå med litt sakkunnskap. Cuba og Mexico er fjernt frå meg på alle måtar, men eg skjønnar at det er interessant når ein har vore der og blitt kjent med folk og land. (Og så tenkjer eg for meg sjølv at Arktis og Antarktis er enno meir fjernt, men likevel tykkjer eg at desse områda er fascinerande å lesa om..)

  Eg likar godt krim, action, grøss og gru når det gjeld bøker – men når det gjeld filmar har eg det annleis: Når eg ein sjeldan gong ser film er det som regel – faktisk – romantiske komediar, og som du seier – det er kos. Bridget Jones er passe hysterisk fjollete å sjå på. Eg kan òg lika ein vellaga psykologisk thriller eller ein britisk landsbykosekrim. Men eg orkar ikkje dreping, skyting og slåssing på film lenger. Etter 11.9.2001 har eg ikkje sett ein einaste actionfilm. Den dagen vart eg så sjokkert av det eg såg på TV at eg i ettertid har unngått å utsetja meg for slikt.

  Eg gledar meg veldig til den nye boka til John Hart; han skriv knallbra. Fekk tilbod om å motta leseeksemplar, men takka nei til det. Eg har bestemt meg for å venta til boka er tilgjengeleg på biblioteket.
  Bienes historie var overraskande bra, tykte eg. Dei som ikkje har lest den tidlegare får med den ei bra leseoppleving i juli.

  God (lese-)sommar, Anita! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre Berit og takk for lang kommentar.:) Du har helt rett i at fjerne steder kan være interessante å lese om selv om en ikke har vært der eller tenker seg dit. Ta feks Himalaya og Mount Everest. Vil vi dit sånn reelt sett`Men lese om, jepp.. og Arktis som du nevner.

   Så bra at du har god erfaring med Hart. Jeg har ikke lest noe av ham, så det ser jeg frem til. Jeg leser egentlig lite utenlandsk krim utenfor Norden vel og merke. Det må jeg jo gjøre noe med.

   Bra du likte Bienes historie også.:)

   Takk og det samme til deg.:)

   Slett
 4. Rask kommentar på oppsummering: Les En Halv Gul Sol! Veldig veldig god bok fra Adichie. Disgrace av Coetzee har jeg faktisk ulest i hylla, så der gav du meg et tips. Takk! Outlander-serien på Netflix er SÅ skjønn (*sukk*Jamie) at jeg har vurdert å anskaffe meg resten i bokform - just because :) Randall/Menzies var en skit-ekkel fyr i Outlander. Så ham i en annen film nettopp, men klarte ikke se forbi Randall-karakteren. Stakkars skuespiller. Han er ødelagt for meg...
  Amalie Skram's Professor Hieronimus dukket opp da jeg leste hva du skrev om "Hysteria". Kanskje den også bør sees med nåtidsøyne. Sikkert morsom ja. Biene har jeg lest, men var pittelitt lunken til - midt på treet for min del. Forventet mer, etter å ha hørt henne på Kapittel snakke om prosjektet sitt.
  Ellers har jeg også 9 bøker lest denne måneden. God blanding, både i kvalitet og sjangerspredning. Det blir ikke noe månedsinnlegg på meg, men veldig kjekt å lese ditt :) Flott juli til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for lang kommentar fra deg også Marianne.:)
   Er faktisk mest fristet til å lese En halv gul sol, det er bare lengden som skremmer meg litt. Har lest mye fra Sør-Afrika før også, og er mer tent på å bli kjent med en som skriver fra Nigeria. Egentlig!

   Ja, enn det med å ødelegge seg som skuespiller med en så gyselig rolle. Han kan jo virkelig ikke få annet enn ekle roller fremover.. Han er noe av det mest heslige jeg har sett i en TV-serie noengang.

   Åh, ja Skram ja, lenge siden jeg leste den , men det kan nok hende de har noe til felles..

   Lest 9 bøker du også ja. Merker jeg leser mindre når jeg ikke har samme tiden til lydbøker som før da jeg kjørte mer bil i jobben.

   Takk og flott juli til deg også Marianne.:)

   Slett
 5. Bra og grundig oppsummering, og mye mer!Flott innlegg. Jeg vil også anbefale "en halv gul sol. interessant bok fra et fremmed kontinent.Håper du får en flott juli måned, både i forhold til vær og bøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Åslaug.:) Virker som jeg må satse på En halv gul sol. Kikket etter den i byens bokhandlere i dag, men de hadde den ikke inne. Vanære derimot hadde både Tanum og Ark i pocket.
   Takk i lige så , håper du også får fint vær og gode bøker.:)

   Slett
 6. Dakota rød er den eneste jeg har lest fra din liste og tror vi havnet på samme terningkast? Ble ikke så veldig begeistret jeg i hvert fall. Ser ut som du har lest mye variert du også, og koselig oppsummering som vanlig. God sommer:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Landa vel på tre inne på bokelskere. Takk for fine ord.:) God sommer til deg også.:)

   Slett