fredag 16. desember 2016

Hennes løgnaktige ytre av Selma Lønning Aarø

Dette blir en kjapp omtale, men boka var så bra og interessant at den fortjener en anbefaling. Hennes løgnaktige ytre er historien om forfatteren Anna Munch og hennes forhold til Knut Hamsun. Forfattere Lønning Aarø hadde tenkt å skrive en biografi, men hun fant for lite stoff, så hun valgte å skrive historien i romans form. Hun har brukt av andres biografier om Hamsun, Munchs forfatterskap, samt brev og annet av dokumentasjon og har diktet videre slik hun mener at det sannsynligvis var.  Resultatet har blitt en svært leseverdig roman med "ny informasjon" om Knut Hamsun samt om Anna Munch, en glemt forfatterinne.


Anna Munch var eldst av flere søsken, født 1856.  Hun ble gift med Ragnvald Munch (fetter til Edvard) , sammen fikk de datteren Signe.
Anna trivdes aldri i ekteskapet, og hun brant for kunsten, for å skrive. Hennes mann tålte ikke at hun skrev, og nektet henne det, han brukte vold mot henne.
Anna måtte ta et valg, hun greide ikke å leve i dette kalde ekteskapet.
Hun ofret seg for kunsten, men mannen nektet henne å ta med datteren da hun flyttet ut.
Hun hadde ved et tidspunkt truffet Knut Hamsun og blitt betatt av ham. Hun var deltager i Forfatterforeningen, etter å ha skrevet en roman, og var stolt av det.
Hun bestemte seg for å reise til Kristiansund  for å treffe Hamsun da han var der en periode. Hun hadde datteren med seg, og han viste stor glede overfor barnet og tok henne også med til fotografen.

Det ble aldri noe egentlig kjønnslig forhold mellom dem, kun tilløp og noe kyssing, men Anna var helt forgapt og lidenskaplig forelsket og opptatt av ham. Hun reiste etter ham til Paris, til Lillehammer og andre steder. Hun dukket opp der han var, men det ble ofte noe krøll på tråden i disse møtene og hun begynte å skrive brev til ham. Skuffet fikk hun vite at han ikke leste dem, men derimot ba henne slutte med det avsindige brevskriveriet.
Men Anna greide ikke å uttrykke seg godt nok på andre måter. Hun ville at han skulle forstå. Hun mente også at de var sjelevenner og kunne være gode venner, de var til og med født på samme dag.

En periode fikk Hamsun utrolig mange brev og følte seg forfulgt og utsatt for en konspirasjon. Han meldte saken til og var sikker på at Anna Munch sto bak, ja, endog teosofisk selskap som hun var medlem i en stund.  Anna hadde vært i København i tre av de ukene brevskrivingen var på sitt mest intense og hevdet at hun ikke kunne stå bak brevene. Hun ble uglesett og utsatt for ryktespredning og mistet sin status. Hun ble innlagt på et psykiatrisk sykehus i Sverige og ble nektet å skrive siden det brakte henne så mye problemer.
Politiet henla forøvrig saken da de mente Hamsun selv sto bak skriveriene.

Hva som er sant, vites enda ikke med sikkerhet, siden Hamsun senere engasjerte en egen skriftekspert som hevdet at Anna Munch virkelig hadde skrevet brevene.

Historien er også fortalt gjennom Annas datter Signe, som sliter voldsomt over å bli forlatt av sin mor. Vi får også innblikk i Signes historie.

Dette er en absolutt leseverdig og interessant roman, som bør finne veien til mange lesere.  Den er også gripende og trist, trist fordi den viser hvor vanskelig det var å være kvinne på denne tiden. Anna hadde talent, men etter at hun fikk alle mot seg, mistet hun både status som forfatter, inntekt og levde svært kummerlig. De mannlige biografene som Aarø har brukt som kilder har heller ikke levnet Anna Munch noen ære.
Romanen har også sine komiske sider, ja, de var et underlig par disse to, slik de holdt på. At hun ikke ga seg, det er vanskelig å forstå, men hun var vel så besatt at hun ikke skjønte sitt eget beste. Dette kan vel kalles Syk kjærlighet som Hans Jæger kalte det i en av sine bøker.

Andre bloggere:
Bokelskerinnen, Groskrosverden, Åslaug

Mer om boka fra CappelenDamm her
Romanen har fått mange glitrende anmeldelser og flere kritikere har i årsoppsummeringene i avisene fremhevet den som en av årets beste bøker.Selma Lønning Aarø: Hennes løgnaktige ytre, 301 s
Cappelen Damm 2016
Kilde: Lånt på biblioteket

6 kommentarer:

 1. Denne skal jeg hente på biblioteket i morgen, nå gleder jeg meg enda mer :)

  SvarSlett
 2. Da har jeg endelig fått livet mitt igjen og er klar for lesing fremover! Og ikke minst besøker blogger som det er en evighet siden jeg har gjort. Ser frem til denne som jeg sikkert kommer til å plukke opp i løpet av helgen. Håper formen er bedre i dag! Ha en fin helg,Anita! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner at Skam er ferdig, Beathe. Ja, så blir det mer blogging på deg igjen, mer lesing.. det er også bra!
   Spent på hva du synes om denne boka, skjønt jeg tror du vil like den.
   Takk skal du ha, satser på å dra og handle i morgen og dra på jobb mandag. Er bare så usigelig slapp..
   Ha en fin helg du også Beathe.:)

   Slett
 3. Skjønte at du likte denne boka! Jeg venter nå på en av bøkene til Anna Munch fra biblioteket. Ble veldig nysgjerrig på hennes forfatterskap. Her har vi roet helt ned, da jeg har mitt barnebarn (med autisme) på avlastning fram til jul. Leser litt på senga, unner meg den stunda. Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hva er ikke her å like.;)
   Spent på å få høre hvordan du liker Anna Munchs bok, - om den ha tålt tidens tann.
   Kos deg med barnebarn i førjulstiden. Takk og god helg til deg også.:)

   Slett