lørdag 27. mai 2017

Kort om Malerens Muse av Lisa Strømme

Malerens muse er en roman inspirert av kjærlighetshistorien bak Edvard Munchs malerier. Engelskfødte Lisa Strømme, gift med en nordmann, har bodd i nærheten av Åsgårdstrand, der Munch oppholdt seg i perioder. Hun ble interessert i Munch i 2012 etter at en versjon av det berømte maleriet Skrik ble solgt for en enormt høy sum hos Sotheby`s. Hun fikk etterhvert ideen om å skrive en roman om Munch og hans muse. For meg ble romanen en noe langtekkelig affære, selv om jeg ser at den har noen kvaliteter.



Sommer 1893:
I romanen møter vi Johanne Lien, som er veldig flink til å plukke bær og hun selger sine jordbær til de som vil kjøpe. Hun er kjæreste med den jordnære fiskergutten Thomas. Selv er hun begeistret for å male, og lærer noe av herr Hans Heyerdahl, en av kunstnerne som maler ved fjorden.  En av de som kommer fra Kristiania for å male i det spesielle lyset i Åsgårdstrand er Edvard Munch. Munch er svært spesiell, og mange beboere på stedet frykter ham. 
Johanne får huspost hos den velstående familien Ihlen, og blir venninne med deres yngste datter Tullik. Sammen drar de på turer i skog og mark, og de besøker Munch i hans hage. Tullik er forelsket i ham og det utvikler seg til noe mellom de to. Johanne blir hennes alibi, da familien Ihlen nekter henne å være sammen med en mann som han. Johanne blir viklet inn i svært vanskelige situasjoner med løgner og bedrag, men Tullik presser henne. Hun liker seg også hos Munch hvor hun også får male, men hennes egen mor får nyss i deres omgang med maleren og vil sende henne bort.

Historien, dramaet i romanen mellom de to familiene, jentene og Munch er spennende og interessant nok. Jeg synes også det var interessant å lese om Munch, som er i tiden også med Karl Ove Knausgård nye bok om hans bilder. Imidlertid er det som sagt over litt for langtekkelig. Jeg leste 150 sider før jeg synes det begynte å skje noe. Det er mye utbroderende språk, forsåvidt fine naturskildringer, mye om fargelære (sitater fra Goethe innleder hvert kapittel) , men det ble rett og slett for saktegående for meg.  (det er mulig jeg bare greier å lese krim, sakrposa og biografier for tiden.;))
Et pluss ved boka er at jeg kommer til å se etter Munchs muse i bildene hans fremover. En liste med malerier som er nevnt står bakerst i boka.

Andre har likt den bedre enn meg:


Lisa Strømme: Malerens muse, 349 s
Harper Collins Nordic 2017
Kilde: Leseeksemplar 







2 kommentarer:

  1. Denne har jeg hatt lyst å lese lenge, men flere ting har kommet i veien for at jeg har fått tak i den. Jeg er også inne i et krimrush for tiden, så kanskje jeg skal riste det av meg først? Takk for super omtale!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, slik er det, så mye å lese og annet som skjer..
      Spent på hvordan du leser den når den tid kommer.
      Bare hyggelig!

      Slett