lørdag 10. november 2018

Lørdagsrefleksjoner 1. Om aktuelle bøker, teater, TV-serier, film, konserter + en bokomtale av Byer uten deg

Jeg sitter og leser Klassekampen på nett, og lurer på hvorfor jeg ikke får papirutgaven av lørdagsavisa. Det er andre lørdagen den ikke har kommet på døra sammen med Adresseavisen. Vel, kanskje det er fordi jeg skrev under et tilbud om vanlig abonnement som viser seg å være e-avis-abonnement? Lettlurt i farta på travel gange gjennom Oslo en dag i høst. Jeg er i alle fall avhengig av å lese Bokmagasinet på lørdager sammen med kaffe. Det er slik jeg lander fra uka som har vært og går inn i helgemodusen. Fredagen er TV og surfekveld, lørdagen lesedag i den grad jeg ikke skal avgårde på noe annet. Morgenen er i alle fall satt av til avislesing. Det var der, i Klassekampen, jeg leste en notis om at Ferrantes Mi briljante venninne kommer som serie på HBO 19. november. Det var da jeg fikk ideen om å starte et helgerefleksjonsinnlegg. Det skal være lavterskelpreget og ganske uredigert.  I stedet for å oppsummere alt som blogges og gjøres/ses i et månedsinnlegg kan jeg skrive litt i ukentlige refleksjonsnotater.


Dette skal jeg lese i helga. Om ikke alt, så litt her og der.


Det er godt mulig at jeg akkurat nå bedriver aktiv og halvbevisst prokastinering, siden jeg egentlig har planlagt å lese pensum i forbindelse med en to-årig videreutdanning jeg holder på med. Vi har den første hjemmeeksamenen i måndsskiftet november/desember og jeg trenger virkelig å lese. Jeg skal komme i gang med det etter dette innlegget. Helt sikkert. Selv om sola skinner ute og verandaen skulle vært ryddet.

Teater:
I den siste uka har jeg sett en teaterforestilling som bygger på en roman. Jeg så den sammen med Reading-Randi. Det er Alt jeg ikke husker av Jonas Hassen Khemini. Mange har lest den boka. Jeg hørte han i et bokbad på Lillehammer, og har tenkt å lese boka, men enda ikke rukket det. Etter stykket fikk jeg lyst til å lese den. Jeg har boka i hylla, kjøpt på bruktbutikk.
Stykket handler om Samuel som ble drept i en bilulykke. Var det en ulykke eller var det selvvalgt? Hvorfor skjedde det? Hadde noen skyld i dette? Som i Carl Frode Tillers Begynnelser starter stykket med døden og man går tilbake for å kartlegge hovedpersonens liv, relasjoner, hendelser for å forstå hvorfor han døde og hvem han var.
Jeg satt igjen med mange spørsmål etter stykket. Det ga ingen klare svar, og slik er det vel ofte i livet ellers. Vi må godta at vi ikke alltid får klare svar. Ting er sammensatt og påvirkes og henger sammen med så mye vi ikke har helt oversikt over.
Samuels venn Vandad spilles av Kenneth Homstad som også spilte hovedpersonen i Begynnelser.
Om stykket; så likte jeg det. Det ble fremført på Studioscenen, en liten fleksibel scene hvor de kan eksperimentere med plassering av publikum.  Vi var tett på skuepillerne og det ble veldig spesielt. Historien er sterk i seg selv og ble godt formidlet. Noe famlende til å begynne med, men det tok seg godt opp etter pausen. I pausen hadde de rigget til en bar på scenen, så vi slapp å gå ut i foajeen på Trøndelag Teater for å handle. Siden dette var en prøveforestilling kan den bare bli bedre.
Anbefales!

Randi har blogget om boka og teaterstykket her



Teater i Oslo:
Jeg skulle gjerne vært i Oslo og sett dramatiseringen av Lena Anderssons roman Rettstridig forføyning, men det rekker jeg ikke på denne siden av året. Jeg håper stykket går i januar, da kan jeg få det med meg i forbindelse med neste studiesamling. Leste en god anmeldelse av stykket nettopp i dagens aviser. Dagbladet? (jeg abonnerer også på e-avisa der) Den ble også omtalt i Klassekampen.

TV-serier og film:
I går fikk jeg nyhetsmail fra HBO om at My brilliant friend starter som TV-serie. Jeg fikk ikke opp noe info på min HBO som jeg har gjennom Get-abonnementet. Mulig de er tregere der. Men som sagt skrev Klassekampen at det er premiere på TV-serien basert på Elena Ferrantes roman 19.november. Jeg gleder meg til å se den. Håper alt er filmet i Italia! Me love!
Det går massevis av TV-serier basert på bøker for tiden.
Jeg har nettopp rast meg gjennom den utrolig fine A discovery of witches på HBO, basert på Deborah Harkness sin roman. I går så jeg episode 8. Jeg leste på facebook at sesong 2 og 3 er under planlegging. Jeg leste de to første bøkene i trilogien og de er bare så utrolig bra. Serien har de lyktes godt med. Topp skuespill og topp location. Venezia, Frankrike, Oxford, California.





Sesong 4 av Outlander startet denne uka på Viaplay. Dramatiseringen av Diana Gabaldons serie går mot slutten. Jeg har kjøpt nytt abonement på Viaplay for å følge serien.  Det er litt av en tålmodighetsprøve siden vi får kun en episode hver mandag fremover.




På norske kanaler ser jeg Springflo II av svenske Cilla og Rolf Børjlind (NRK1 ) for tiden. Den går fredagskvelder og er kjempebra. Jeg digger Tom Stilton og Olivia Rønning og gjengen. Denne sesongen baserer seg på bok 2 Den tredje stemmen.
Ellers går Babylon Berlin av Volker Kutscher på mandager på NRK 1. Den er også bra selv om jeg synes det tok litt tid å komme inn i den. Godt spill og tidsriktig så det holder. Visstnok den mest påkostede ikke-engelske serien i Europa noensinne.

Det er godt å se serier og film innimellom lesing og andre ting. Det har vært ekstremt travelt på jobb siden ferien og kapasitet til å lese om kveldene har vært ganske liten. Da er TV godt å ty til.
Jeg har også vært på kino og sett tre fine filmer i det siste som jeg gjerne anbefaler videre:
Spesielt Bohemian Rhapsody- om supergruppa Queen og A star is born med Lady Gaga og Bradley Cooper. Filmer jeg snufset av, selv om Malek hadde litt for utstående tenner. Nydelig nydelig!
Mordene i Kongo så jeg også. Aksel Hennie og Tobias Santelmann spilte godt og det var interessant å se hvordan de hadde det i fengslet. Ellers er jo dette en historie vi har fått servert så mye av gjennom flere år i media så veldig spennende er ikke filmen. men verdt å se, synes jeg. Og når det er litt langdrygt så blir jeg svært oppmerksom på hvor rar Aksel Hennie er med det store skjegget og håret som står rett til værs. Han ser ut som en bavian. Eler gorilla.

Konsert:
Kari Bremnes i Olavshallen sammen med venninne fra Frøya. Vi bestilte for lenge siden. Bremnes og band er proffe. Tekstene gode og i Olavshallen er det mulig å høre hva de synger uten alt snakket som preger utekonserter. Jeg er ingen storfan av Kari Bremnes, men jeg synes hun har noen fine sanger innimellom.

Alt i alt har jeg vært veldig kulturell i det siste og i morgen skal jeg hjelpe til på Litteraturhuset på et arrangement med Steffen Kverneland; En frivillig død. Det blir interessant. Det skal foregå på Sellanraa bok & bar, og det er er et godt intimt lokale med gode stoler og ikke så mye rigging. Det er visst fortsatt ledige billetter, så heng på.

Bøker lest/skal leses:
Det går som sagt tregt med lesingen om kveldene når arbeidsdagene stapper hodet fullt av stress og møter og ting og tang og vi løper fra det ene til det andre i en konstant strøm. Når skal dette roe seg?
Vil det roe seg?


Jeg avsluttet en roman jeg har lest mest på senga i det siste, samt at jeg leste noe i den sist helg. Det er:

 Byer uten deg av Therese Aasvik. 348 s
Vigmostad og Bjørke, leseeksemplar.
(la dette bli min kjappe omtale av boka)

Flere har skrevet omtaler av boka; Tine, Belinda, Overtenkning, Hverdagsnett
Noen er veldig positive og jeg hadde forventinger. De var nok for store eller annerledes enn det jeg opplevde.
Byer uten deg er en slags reiseroman. Hovedpersonen har fått et oppdrag om å dekorere en vegg i en gård i Oslo. Hun reiser til store byer, Stockholm, København, Berlin, London,  for å få inspirasjon fra gatekunst. Det går opp for henne at hun egentlig reiser for å bearbeide et brudd. Hun reiser til byene hvor eksen var, hvor han hadde forhold til andre damer. Hun har sterk kjærlighetssorg og det er det boka mest handler om. Det er dvelende, utmalende, saktegående, detaljert.
Joda, det er tidvis vakre skildringer og språket er fint. Men for meg ble det for langsomt, detaljert og dvelende, dessverre. Jeg ville ha mer av byene. Jeg synes kapitlet om Berlin var best. Der følte jeg at jeg tidvis var i Berlin, men ellers var det i en stor kjærlighetssorg jeg befant meg.

Men les for all del les de andre anmeldelsene jeg har linket til over her. Vi er forskjellig type lesere i forskjellige livsfaser, vi liker forskjellige ting. Det er ikke boka det er noe galt med. Men den var ikke noe for meg.


Skal leses:
Nå ligger Brit Bildøens nye Tre veger til havet for tur. Deretter  Maria Kjos Fonns Kinderwhore.
Jeg blar også stadig i Bra godt! den nye kokeboka til Berit Nordstrand, samlaget med Klaus Sonstad, basert på TV-serien.
Jeg laget kyllingssuppe etter oppskrift fra boka forleden. Den ble kjempegod. Jeg laget den til min venninne Randi kom før vi dro på konsert med Kari Bremnes.



I helga tenker jeg også å lese Tung tids tale av Halldis Moren Vesaas som ledd i diktlesesirkelens kategori klassikere. Det var så vanskelig å velge. Men jeg tenkte at siden Olaug Nilsen har trukket frem diktet igjen i forbindelse med sin prisbelønnede roman med sammen navn, så ga det meg en anledning til å lese den gamle samlingen hun har hentet tittelen fra.

Annet aktuelt:
Det pågår en diskusjon blant bokbloggere på facebokforumet vårt om fremtiden til Bokbloggerprisen. Skal den endres? Skal fristen for nomineringen utsettes? Skal samlesingen gjøres på annen måte? Etc etc.  Ny giv er nok påkrevet.
Andre tema som debatteres er om vi skal utvide bokbloggergruppen som kan stemme, til andre plattformer, som Booktubere, Bookstagrammere o.l.
Jeg har vel sagt mitt i den diskusjonen så langt. Enn så lenge får jeg konsentrere meg om å lese fremover. Pensum og annen litteratur. Det blir nok mindre av det andre en periode fremover og harde prioriteringer. Prioriteringer som påvirkes av hva andre leser, av anmeldelser, av hva jeg synes virker interesssant og lesbart der og da.

Er det noen bøker jeg ikke bør gå glipp av i år?

Ift Bokbloggerprisen så ønsker jeg å fremheve:
* Simon Stranger- Leksikon om lys og mørke
* Karin Fossum- Formørkelsen
* Unni Lindell- Dronen
* Ferskenen av Johan Harstad (som jeg nesten har glemt, siden den kom så tidlig på året)
* Gratis og uforpliktande verdivurdering (litt det samme med den, kom tidlig på året)
* Om nettene brukar mor dråpeteljar av Svanhild Telnes (dikt)
* Psykehus av Drea Karlsen (selvbiografisk)
* Singularitet av Marita Fossum
* Sitt hos meg av Kristian Bergquist (dikt)

Liste over alt jeg har lest i 2018 med linker til det som er omtalt finner du her


Oj! Dette ble visst et mye lengre innlegg enn jeg hadde tenkt... Nå:  Lunsj, dikt  & Pensumlesing!

Ha en fin lørdag!



8 kommentarer:

  1. Flott oppsummering - fin ryddighet, og du verden hva du får med deg av lesing og begivenheter.......

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Randi. En grei måte å bearbeide det jeg leser, ser og opplever.
      Jeg rekker jo ikke å skrive egne innlegg om alt.

      Slett
  2. Morsomt å lese litt andre innlegg, så fortsett gjerne med "uketanker". Jeg har ikke fått med meg noe av de diskusjonene som går på facebook (for lite sjøldisiplin og ergo ingen facebook-konto...), men man merker jo at det ikke er like mye futt i bokblogginga rundt omkring som det var, det blir spennende å sjå hva som skjer framover- og oppdater gjerne litt om dette i forbindelse med ukeinnleggene dine!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Berit. Dette ble veldig spontant, men kan hende blir det noen slike innlegg fremover, siden det skjer mye til tider, og det er en fin måte å samle inntrykk på. Diskusjonene det er lagt opp til på Facebook handler om Bokbloggerprisen- om noe skal endres/justeres der- og om Instagrammere, Youtubere og ander som skriver/snakker om bøker på andre SoMe-plattformer skal innlemmes som Bokbloggere ift om de kan stemme på Bokbloggerprisen- delta på Bokbloggertreff etc. Det har kommet opp fordi flere av de gamle bokbloggerne bruker mer tid på andre SoMe-forum enn på bloggene sine. En del av dette er diskutert i andre kommentarfelt tidligere, samt på siste Bokbloggertreff, siden det er mer labert i Blogglandia for tiden, noe jeg tror det er mange grunner til. Ikke alle har gått over til andre former, noen er bare litt trøtte, umotiverte, har masse annet å gjøre, sykdom/livet/flytting/barn/andre interesser .

      Slett
  3. Skal si du fikk prokastinert litt her. Ble veldig glad for at du har røpet favorittene dine til Bokbloggprisen, gjorde akkurat det samme selv og håper på innspill. Diskusjonen har jeg så vidt deltatt i, men venter nå på en evt. konklusjon. Selv holder jeg meg ved teltet, og vil ha tingene sånn som de er, så vi får se hva som skjer.
    Synd at Aasviks bok ikke fenget så veldig, takk for lenke Anita! Hørte av en venninne at Bremnes`konsert var utrolig god, hun var i Bergen før hun kom opp til dere. Kos deg med Steffen Kverneland i kveld, en spennende forfatter som skriver litt ut av boksen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, det kan da komme noe godt ut av litt prokastinering? Jeg har fått lest litt pensum også, da, må også si det. Tre timer i dag, det får holde, og et par timer i går.
      Ang fb-diskusjonen så er jeg spent på hvordan komiteen skal behandle det som kommer frem i de fem spørsmålstrådene. Jeg håper det blir laget polls så vi kan stemme på ulike alternativer som kommer opp, som jeg foreslo i en av dem.
      Særlig ift Bokbloggerprisen, siden det har mye å si for om jeg skal prioritere å lese de norske jeg har tenkt å lese fremover eller om jeg bare skal la det være og lese mer av andre ting som også ligger på vent.
      Ang Aasviks bok- ja, det er vel sånn noen ganger. Hadde vel andre forventinger. Skjønt, jeg visste jo at den var lavmælt.. men det klaffet ikke helt her.

      Kvernelands bokbad var veldig bra, med masse visning av tegningene og prosessen frem til bok. Må lese boka nå, vet du.:)
      Kan hende at akkurat den blir en som kjemper seg inn på BBP-lista hvis .. hvis... hvis..

      Slett
  4. Liker konseptet! Morsomt å lese om hva som rører seg i hverdagen din og er imponert at så mye er knyttet til litteratur. Jeg skylder for øvrig på deg, Solgunn og Ingalill for at jeg er blitt dratt inn i Outlander-verden. Den er litt vel husmorspornografisk for meg til tider - tror det har noe med forskjellige livssituasjoner som du nevnte ;). Og til slutt; stålsett deg før Kinderwhore!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Monika.:)
      Hehe, ang Outlander. Du har rett i at den er litt husmorpornografisk, særlig sesong 3 og starten på 4. Jeg så første episode på firern i går og tenkte akkurat på det-- det er mye stønn hos hun Claire der altså i en ren sexscene. Nå har jeg sett 8 episoder med A discovery of the witches og må si at etter den ble Outlanders sex vulgær, mens A discovery of the witches- har veldig erotiske scener, og det er ikke så mye av det heller.

      Takk for råd ang Kinderwhore- skal gjøre det. :)
      Kom ikke igang med den, siden jeg begynte på Alt jeg ikke husker av Khemeri istedet.
      (ja, leseplanene mine er helt håpløse og troløse;) )

      Slett