onsdag 10. april 2013

Nattens skygge av Deborah Harkness. Del 2 i trilogien om vampyren Matthew og heksen Diana

Ikke fullt så fengslende som nr 1, Alle sjelers natt, men likevel interessant.

Jeg gledet meg vilt til nr 2 av denne trilogien, fordi jeg koste meg skikkelig med Alle sjelers natt. Som Solgunn, sjekket jeg Pax sin hjemmeside jevnlig for å se når den kom ut. Solgunn leste den før jul, men jeg ventet. Jeg er glad for det. Også fordi forventningene dalte en del etter å ha lest lunkne omtaler. Ofte er det vel slik når forventningene er høye, at  man lett blir skuffet. Jeg ble ikke skuffet, jeg var forberedt.
Nattens skygge er en murstein av en bok med sine 661 sider. Det er også en av grunnene til at jeg ventet. Det krever mer av tid og konsentrasjon å gå inn i slike lesemaraton . Dette er en bok som også krevde min konsentrasjon, godt da at jeg hadde langfri i helga, slik at jeg kunne ta meg tid og kose meg med denne.

Nattens skygge fortsetter der Alle sjelers natt slapp. Matthew og Diana foretok en tidsreise tilbake til 1590, og vi befinner oss i først i Woodstock, så i Frankrike, deretter London under dronning Elisabeths regime. I Skottland pågår heksesprosessene for fullt, og frykten deles også av hekser i London. Trusselen er reell også for Diana. Matthew som elsker sin kone har trusler fra andre hold, blant annet fordi hekser og vampyrers forhold ikke er lov, og fordi de har en sjalu mann i sin omkrets. Matthew er en av dronning Elisabeths yndlinger og jobber for henne. På den måten har de en viss beskyttelse, men den er ikke total. I England er omgangskretsen kjente vitenskapsmenn og forfattere fra den tiden. Blant annet spøker Will Shakespeare i bakgrunnen under oppholdene her.

Som sagt truer mørke skyer og Matthew og Diana finner det best å flykte til Frankrike til hjemmet hans, Sept- Tours i Nordvestlige Frankrike.


Ikke så værst å bo her? I dag hotell. Sept-tour . foto: tripadvisor


Etter den farefulle ferden med skip over ustabilt hav fra Dover til Cascais, drar de innom Mont Saint-Michel , en liten øy med kloster sør i Frankrike. Her er jeg helt med, siden jeg selv var der sist sommer og vandret i den magiske borgen som i dag er en av Frankrikes største turistattraksjoner.  Noe mer magisk og eventyrlig vakkert skal du lete lenge etter.


Mont Saint-Michel. Utenfor er er det mye kvikksand og det kan være farlig å ri og vandre. Man kan tenke seg frykten mens de ventet for å komme seg over til fastlandet ved lavvann. (eget foto)


Hovedærendet til Matthew og Diana er å finne den gamle alkymiboken Ashmole 782, men de trenger også en heks som gi Diana opplæring, siden hun er så ukjent med sine magiske krefter. De er nå en periode hos Matthews far Phillippe  hvor de sliter for å få ham til å godta Diana. Ja, enkelt skal det ikke være. Etter dette reiser de til Blackfriars i London, som tidligere beskrevet, og etter dramatikk her settes kursen for den gotiske byen Praha. Denne heksete byen må jeg snart se å få besøkt. Jeg er vel snart den eneste som ikke har gjort det Btw- Praha er virkelig en by jeg ønsker å se, selv om det sikkert lurer en vampyr bak hvert et hjørne. Det får jeg i alle fall følelsen av når jeg leser om Matthew og Dianas besøk her.

Trådene løses opp og igjen . Vel tilbake i London igjen. Da har paret vært alt for lenge borte fra Dianas egen tid, så det er på tide å dra hjem. Omsider får de den hjelpen de behøver, men mysteriet med Ashmole 782 er enda ikke helt løst, og jeg er helt sikker på at en annen skapning også vil få stor plass i neste bind. Jeg gleder meg.:)Som dere sikkert har merket underveis så koste jeg meg med boka. Den krevde sitt som sagt, men merkelig nok greide jeg å holde styr på det mangfoldige persongalleriet uten å kikke på personlista bakerst i boka. Det er også mye historikk og steder vevd inn i historien, noe jeg regner med er korrekt siden forfatter Deborah Harkness er historiker og har forsket mye på denne perioden samt på magi og hekseprosesser. 

Hekseprosessene som sådan er også et tema jeg selv har lest mye om, og som interesserer meg. Å være opptatt av disse tingene kan være en fordel om man leser disse bøkene, men ikke must  slik jeg ser det. Men er man mest opptatt av å få en heseblesende skummel romanserie om blodige vampyrer og hekser, får man ikke det. Jo,  her er blod, men dette er ingen rask og lettbent pageturner. Dette er ikke Twilight eller Vampyre diaries. Nattens skygge og Alle sjelers natt er mye mer avansert og voksen, for å si det sånn. Det er heller ikke så voldsomt som i True Blood

Her handler det om bøker, vitenskap, historie, dramatikk ja visst, lidenskap og kjærlighet. Jeg ser for meg filmen med mange fine scener- små ildsprutende drager, små gnistrende slanger som forsvinner ut av perlebroderte sko, gotiske vakre bygninger, trange smug, tåkeskyer med en heks som flyr opp i luften, en livsfarlig vampyr som gjør alt for å beskytte sin kjære, en tidsreisekapsel- ja hvordan ser den ut? 

Andre innlegg hvor jeg har skrevet noe om Nattens skygge.

Andre som har blogget om boka:

Takk til Pax for leseeksemplaret.

Deborah Harkness: Nattens skygge, 661 s

Pax 2012

18 kommentarer:

 1. Høye forventninger er ikke alltid så bra. Har merket det noen ganger. Flotte bilder....Kan sette fantasien i gang :)

  SvarSlett
 2. Nei, det skjer ofte at de ikke blir innfridd. Takk for ros ang bildevalget. :)

  SvarSlett
 3. Fin oppsummering du har laget og enig med Lene i at du har valgt fine bilder. Visste ikke at Sept-tour er hotell i dag - dit vil jeg!
  Jeg gleder meg også til bok 3 selv om skuffelsen var ganske stor mens jeg leste bok 2 :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Solgunn.:) Ja, jeg vil også en tur på Sept-Tour. Ganske dyrt der, men overkommelig for en natt eller to.:)

   Slett
 4. Så flott omtale, selv om boken dessverre ikke falt i smak! Jeg prøvde meg på nummer 1 da den kom ut, men den var nok ikke noe for meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det Anette. Smak og behag- men artig da at du gadd lese innlegget og synes det var bra.:) Takk for det.:)

   Slett
 5. En fin omtale! Jeg har hatt Alle sjelers natt hjemme, men måtte returnere den til biblioteket grunnet stor tidsnød :-) Men, jeg skal lese den og etterpå også denne. Når jeg får tid... :-)
  Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den tiden, du...
   Takk skal du ha. Fin dag tilbake..:)

   Slett
 6. Ah, vampyrer og hekser - så spennende! Og for en spennende omtale! Med bilder fra steder i boken, ja dette likte jeg å lese :) Bare én ting: Du skriver at du var forberedt på at bok nummer to kanskje ikke fenget like mye som den første, og derfor ble du ikke skuffet. Men etterhvert som jeg leser får jeg inntrykk av at du likte boken veldig godt, er det noe jeg gikk glipp av underveis? Uansett: Når du sier at det er mer voksent og avansert enn Twilight og Harry Potter så kan jeg godt tenke meg å lese serien :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg vet ikke om du gikk glipp av noe: Jeg mener det jeg skrev- at jeg var forberedt på at boka ikke var så god som nr 1. Hadde jeg hatt skyhøye forventinger fordi nr 1 var så god, som Solgunn hadde, så hadde jeg kanskje blitt skuffet jeg også?? Men jeg leste ved å være forberedt på at den ikke var det, og da ble boka ganske bra likevel. Ja, det var partier som var ganske langsomme-- men det skrev jeg, og jeg hadde tid og ro til å lese og konsentrere meg.

   JA, det er absolutt en mer avansert og voksen bokserie enn Harry Potter og Twilight, selv om jeg ikke nevnte Harry Potter;) (de bøkene har jeg ikke lest, kun sett filmene- men det er jo barnebøker, hehe--)

   Slett
  2. Ja, da skjønner jeg - takk for forklaringen :)

   Hehe, Harry Potter...jeg leste siden du linket til og forlaget presenterte den første boken som "her er boka som slår Twilight- og Harry Potter-seriene", det var nok det jeg hengte meg opp i!

   God fredag :)

   Slett
  3. Så bra ::)
   Å ja, forlagsomtalen, husket ikke den jeg.;)

   God fredag til deg også.:)

   Slett
 7. Selv om det neppe er en bok for meg, var det et fint innlegg om boken. Bare antall sider, 661!!, får meg til å ....skjære utenom

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, men tusen takk for at du leste og likte innlegget i alle fall.:)
   Det er en bøyg å lese bøker over 500 sider, men hvis de er gode, så er det verdt det.:)

   Har noen til i hylla....min kamp 6 feks..;) Og det er en kamp å starte på den..

   Slett
 8. Takk for fin omtale!

  Ønsker deg en glad dag!!
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk selv Pia.:) Ønsker den en nydelig helg.:)

   Slett
 9. Er det noen som vet når bok 3 kommer ut på norsk? Den har vært ute på engelsk i et par år.
  Hilsen en som digga alle sjelers natt og nattens skygge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg har hørt rykter om at den ikke blir oversatt til norsk. Jeg digget de bøkene, så jeg får vel skaffe meg nr tre på engelsk..;)

   Slett