onsdag 24. april 2013

Mine hundre elskere

- alt en kvinne kan begjære

av Susan Johnson


Denne boka fikk jeg tilsendt av forlaget i forrige uke, og startet å lese den for få dager siden. Jeg ble jo veldig  nyskjerrig på denne tittelen og boka som inneholdt 100 kapitler om forfatterens elskere. Jeg trodde det var fysiske mannlige elskere det var snakk om, og begynte i mitt stille sinn å telle hvor mange jeg selv hadde hatt... nei, 100 det var nok mange. Hun må ha vært en særdeles kvinne på dette området, tenkte jeg.

Vel-
jeg hadde nok ikke satt meg godt nok inn i boka på forhånd, for den var jo slett ikke slik jeg hadde trodd.

Vi følger forfatterens Deborah i jegperson, hunperson, i nickperson, i navnperson som en datter, en mor, en elsker, en venninne, en kone, en kjæreste, et barnebarn gjennom hennes femti år så langt. Og hennes hundre elskere. Alle slags elskere, ikke bare den menneskelig fysiske, men her skildres kjærligheten til croissanter, sjokolade, et varmt bad, en time hos frisøren, til bilen,  til Paris, til Australia, til Frankrike, til alle elskere, den første, den siste, den kortvarige, den flyktige, den mer varige, til sønnen, til søsteren, faren- til menn og kvinner.

Boka er skrevet i et poetisk språk, tildels sensuelt, tildels erotisk, tildels ikke det i hele tatt men tvertimot veldig prosaisk. En blanding av uttrykk og synsvinkler, men en interessant blanding, selv om det i starten var litt forvirrende å lese.

Siden jeg selv er på samme alder som forfatteren tok jeg meg i å gjennomgå mitt eget liv parallelt med hennes mens jeg leste. Jeg elsker jo også croissanter, jeg nyter enormt et godt måltid, jeg kan sveve bort i euforia av vakker musikk og kan bli stående lenge og betrakte synet og duften av en nydelig plante. Jeg husker godt hvordan det var å bli mor, mine første, mine beste, mine værste affærer. Om hvordan det var å vokse opp på det bluferdige 60-tallet, hvordan det var å være jente og kvinne mens andre kvinner deltok i det store opprøret.

Dette var en bok som fikk meg til å tenke mye mens jeg leste og etterpå. Jeg anbefaler å lese den litt sakte, nyte poesien, la deg bli med på en estetisk nytelsesreise, men vær forberedt også på skuffelser og sorg i dette livet med elskere.

...
Femtien

Finnes den noe som er mer kriminelt befriende enn når en frisør masserer hodebunnen din over en vask med skummende varmt vann? Noe mer vidunderlig enn å la kroppen slappe av og forsvinne inn i frisørens helende hender? Noen små øyeblikk av lettelse i en fulstappet hverdag, uten noen annen mening enn å roe seg ned og føre fingre som ikke er dine egne, gjennom dine døende hårstrå? (s 120)

Susan Johnson er født i 1956 i Brisbane i Australia og vokste opp i Sidney.
Hun jobbet som journalist frem til 1985 da hun ble fulltidsforfatter.
Hun bor nå i London sammen med sine to sønner og sin samboer.
Johnsen har gitt ut 7 romaner. Mer fra forlagets omtale
HER

Takk til Juritzen for leseeksemplaret.


Foto lånt fra Juritzen forlags hjemmeside


Susan Johnson: Mine hundre elskere - alt en kvinne kan begjære (247 s)

Juritzen 2013

12 kommentarer:

 1. Denne boka hørtes ut som noe jeg kunne like! God omtale, Anita! Den fristet meg virkelig. Til tross for at synsvinklene ble mange (det pleier ikke alltid være en suksess for min egen del) så er jo samtlige Deborah's! Interessant. Takk for tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du synes det Marianne. Ha en fin dag.:)

   Slett
 2. Hah! Fikk denne boken av Juritzen også, og lurte på hva de hadde puttet oppi strømpene de hadde røykt på forlaget siden de fant på å sende en slik bok til meg.

  Nå derimot, etter å ha lest dine ord, så fikk jeg kjempelyst til å lese boka. Tusen takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe... kanskje det er en slik bok som kvinner mener menn bør lese? Hva vet jeg...Fint at du fkk lyst til å lese den i alle fall.:) Ha en fin dag!

   Slett
 3. Denne kom i posten til meg også i dag, sammen med Erica Jongs bok. Er fortsatt litt skeptisk tross dine flotte anmeldelser. Vi får se om de kommer på leselisten etter hvert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Antologien til Jong er jeg i gang med og den er veldig interessant faktisk--

   Slett
 4. Interessant tittel, ja - og med blandingen av uttrykk og synsvinkler virker dette som en bok jeg vil like :)

  SvarSlett
 5. Jeg er fan av Erica Jong, selv om der nå er tiår siden jeg leste bøkene hennes. Denne om de 1000 elskerne derimot står jeg over, enn så lenge. Jeg får lyst til å løpe motsatt vei når det skal skrives sanselig om dagligdagse ting.
  Fordommene sitter dypt:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. 100 elskere- Det var TNT som sang om de 1000;)
   Fordommer har vi alle, så det er grei skuring det.;)

   Slett
  2. TNT sang om 10000 faktisk, Ten thousand lovers ;)

   Vel. Desse to blomsterbøkene dukka opp i min postkasse òg. Eg har lagt dei på nattbordet, så dei skal nok lesast..

   Slett
  3. Ah, ja selvfølgelig..:) Takk for korrigering.:)
   God lesing.:)

   Slett