torsdag 4. april 2013

Nydelig skrevet trist roman om sorg og så videre av Pedro Carmona-Alvarez

Pedro Carmona- Alvarez er en forfatter jeg fikk øynene opp for da han kom med mursteinen RUST. Carmona-Alvarez er opprinnelig fra Chile men har bodd i Norge i hele sitt voksne liv. I Trondheim i høst var jeg og hørte på flere forfattere på et bokmøte. Der var også Pedro Carmona-Alvarez og snakket om den siste boka si; Og været skiftet og det ble sommer og så videre. Da bestemte jeg meg også for å lese denne boka. Han snakket også om sin tilhørighet til to land, Chile og Norge.Forlaget sier dette om boka på omslaget:

Han er fra New Jersey.
Hun er fra Oslo.
De møtes i New York på slutten av femtitallet.
De forelsker seg.
De gifter seg med hverandre og flytter til Asbury Park.
De får to jenter som noen år senere dør i en ulykke.
Livet går i svart.
I 1967 flytter de til Norge.
Året etter får de datteren Marita.


Dette er en liten perle av en roman på 236 sider. Boka er i tre deler, som tar for seg ungdomstida til Johnny hvor han møter Kari. De får barn, gifter seg, lever lykkelig inntil 
tragedien rammer dem. De reiser til Norge og kommer ikke på rett kjøl i samlivet, men får en  datter til, Marita. Del tre tar for seg en samtale mellom Marita og Johnny om det som skjedde og hvordan det er nå, en slags fiktiv samtale, en drømmesamtale, jeg vet ikke- et poetisk 
grep, noe Marita tenker?

Dette er en sterk roman om den mest bunnløse sorg og hvordan det er å leve i skyggen av sine døde søstre, men likevel med en far som er tilstede for datteren i mye større grad en mora, men som ikke greier mer når det gjelder forsøket på å holde ekteskapet sammen. En far som trøster seg med musikken av den nye superstjerna Bruce Springsteen som også har vokst opp på samme sted som han. Om hvordan han greier å takle sin sorg gjennom nettopp musikken.

Og været skiftet og det ble sommer og så videre er en poetisk, rytmisk  og nydelig skrevet bok som anbefales.

Forfatteren intervjues om romanprosjektet (det er tenkt tre bøker om Marita) HER
Pedro Carmona-Alvarez er født i 1972. Han har også bodd i Argentina hvor familien flyktet til, før de dro til Norge, da han var 11 år. Han er også musiker og bor i Bergen. Forfatteren har også fått flere priser for sine bøker. Mer om ham HEREget foto fra Ark Bruns i Trondheim høsten 2012.


Pedro Carmona-Alvarez: Og været skiftet og det ble sommer og så videre, 236 s

Kolon forlag 2012

Lånt på Sør-Aurdal bibliotek

12 kommentarer:

 1. På tross av at jeg ikke likte Rust våget jeg meg til å lese denne. Og heldigvis for det, ser på leselisten min at jeg ga den en 6`er, så den gikk rett hjem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var veldig bra..men nådde ikke opp til 6 hos meg. Ga den 5 på bokelskere. Nå vet jeg hvorfor..det var noe med slutten/del 3, som var litt løsrevet og ufullstendig på en måte-- Vet det kommer to bøker til i denne trilogien, men likevel..

   Slett
 2. Fin omtale. Har lest om den før. Og nå har jeg notert den opp på lista mi. Jeg liker å lese bøker med alvor i seg; særlig når det ikke er altfor mange sider.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha. Det er jo grusomt å lese om foreldre som mister barn- men når det er så vakkert skrevet som i denne boka, så er det verdt det, og man får også innsikt..

   Slett
 3. Carmona-Alvarez har jeg hatt lyst til å lese en stund, og da skal jeg starte med denne :)

  SvarSlett
 4. Jeg får klump i halsen bare av å lese om boken, så dette virker meget lovende...

  SvarSlett
 5. No fekk eg lyst til å lese denne boka. Takk skal du ha!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Gleder meg å inspirere til lesing av denne forfatter og bok.:)

   Slett
 6. Denne står også på mi liste, etter å ha høyrt flott omtale frå jurymedlemmene til P2-lyttarane sin romanpris. Ser at du er minst like begeistra :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er absolutt verdt å få med seg.:) Og den er jo ikke lang helller..

   Slett