søndag 7. april 2013

Nydelig og rørende: Simon og eiketrærne (DVD)

Simon og eiketrærne er en film jeg hadde lyst å se på kino, men ikke rakk før den ble tatt av plakaten. Før påske kjøpte jeg den på DVD i Trondheim, da jeg var hjemme en tur. Jeg så den lørdag kveld, og ble bergtatt. For en filmopplevelse. For en rørende film tvers gjennom, trist, varm, fylt av kjærlighet, vakre bilder, frykt for å miste, i tillegg til at det er en oppveksthistorie om en ung mann; Simon.

0Simon vokser opp i arbeiderfamilien hos Erik og Karin. Han har alltid følt seg annerledes. Han finner vennskap og fortrolighet i eiketrærne, ikke hos fysiske venner. Han er en nyskjerrig og lærevillig gutt og ønsker å gå på privatskole.  Faren Erik som er bekymret for ham sier at det er ok, hvis han lover å skaffe seg ordentlige venner og kutter ut eiketreet.  På skolen treffer Simon Isak, jødegutten, og de innleder en varig vennskap. Vi går inn i 2.verdenskrig, og Isaks borgerlige famlie og Simons praktiske arbeiderfamilies liv veves tett sammen. Filmen gjør et hopp til etterkrigstiden hvor Simon får åpenbart en familiehemmelighet og går sine egne veier.

Jeg leste boka; Simon og eiketrærne,  til Marianne Fredriksson for mange år siden. Jeg husket faktisk ikke innholdet da jeg så filmen. Men jeg husket stemningen, og at jeg syntes det var en sterk og veldig bra roman, som grep meg. Jeg har lest mange av Fredrikssons bøker, og de er lettleste, ofte gripende, så man sluker dem fort. Bøker man sluker blir fortere glemt, har jeg en følelse av. Ikke at de er dårlige for det, man bevarer dem i minnet på en måte, uten at detaljene er der.

Filmen rørte meg fra første stund. Det er ingen rask film. Det er en film som går mye til følelser, med sin spesielle musikk som setter ansatsen da den starter, og som er en viktig del av Simons liv og personlighet når det kommer til stykket. Mye sitter i genene til Simon, som det tar tid for ham å forstå. Hans arveegenskaper, eller genetiske hukommelse, blir også en kilde til frustrasjon for både han og foreldrene gjennom hans oppvekst, som fører til et opprør når han er ung mann.

Det er også interessant å se hvordan svenskene forholdt seg til 2.verdenskrig, tyskerne og jødene. Det er ikke så ofte vi får innblikk i akkurat det, siden Sverige var nøytral under krigen.

Bill Skarsgård spiller Simon som ung voksen, Jonathan S Wechter, som gutt. Begge gjør det strålende. De andre skuespillerne i filmen gjør det også meget bra, som høvelig i svensk film.

Jeg tenkte først at dette var en film for terningkast 5, men når jeg tenker etter så er det ingen minuser med denne, og jeg synes den var gjennomført vellykket, så den fortjener terningkast 6 fra meg..:)


Trailer fra filmweb


Simon og Eiketrærne


Simon og mamma Karin. (foto:filmweb.no)


Bill Skarsgård i Simon og Eiketrærne

Bill Skarsgård som Simon. (foto fra filmweb.no)


Fakta:

Mer på filmweb.no

Tid: 117 min, 2011.

Andre som har blogget om denne:

Bloggerne liker den godt, anmelderne er mer lunkne, fra 3-5. (men de får du google selv.... ;))

16 kommentarer:

 1. En nydelig bok, en nydelig film. Er svært glad i Marianne Fredrikssons bøker. Det ligger en og venter nå også:"Anna, Hanna og Johanna". Aner ikke hva det er, men gleder meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. Anna. Hanna og Johanna leste jeg også for mange år siden.Flott bok det også, så vidt jeg husker. Og så likte jeg Den som vandrer om natten, eller hva den het..veldig godt. Den beste hun har skrevet synes jeg..

   Slett
 2. Jeg så filmen noen uker etter jeg leste boken. Det gikk bra, selv om jeg holder en knapp på boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bøkene er jo som regel bedre fordi de får med så mye mer enn en film.. Begge var dog bra.:)

   Slett
 3. En fin film! Og boken synes jeg som du var sterk og gripende :)

  SvarSlett
 4. Damene i leseringen tok turen og såg denne filmen på kino, og vi var alle einige om at den var kjempefin :-). Boka (og dei øvrige bøkene til Marianne Fredriksson) har eg endå ikkje lese, men mange har anbefalt dei. Puh...no trur eg ventelista mi nærmar seg 4 kilometer...

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra.:)
   Ikke at leselista di bir så lang, men at filmen ble godt likt av lesesirkelen din.;)
   Marianne Fredrikssons bøker er veldig lettleste...de fyker avgårde.

   Slett
 5. Hei!
  Jeg leste boka først og så filmen rett etter.
  De var veldig ulike på en måte, men så vakre hver for seg.
  Jeg likte de begge to svært godt!

  SvarSlett
 6. herlig film omtale :) eg er overbevist iallefall og skal kjøpe boken den dag i dag !

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, og lykke til med boka.:)

   Slett
 7. En av mine favorittbøker. Har enda ikke sett filmen, er så redd for å ødelegge mitt hellige inntrykk av boken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis du venter lenge- som jeg gjorde- går det kanskje bra.;)

   Slett
 8. Likte boken veldig godt. Ble nok litt skuffet over filmen, selv om den ikke var helt dum den heller. Har bare en så utrolig mye bedre film i hodet mitt ;-)

  SvarSlett