torsdag 18. april 2013

Jane Eyre (DVD)

I går så jeg den nydelige filmen Jane Eyre fra 2011. Inspirert av Melusines innlegg om Jane Eyre  og funnet på biblioteket lot jeg meg friste, selv om boka ligger ganske nyinnkjøpt hjemme i Trondheim.

Mia Wasikowska i Jane Eyre
Foto: filmweb.noFilmen er bygd på Charlotte Brontes klassiker fra 1800-tallet, som er filmatisert flere ganger. Denne versjonen er engelsk og Jane spilles av Mia Wasikowska og Mr. Rochester av Michael Fassbinder. (sukk)

Jane Eyre ble tvunget til å bo hos fjerne og følelseskalde slektinger etter foreldrenes død.  Hun blir etter en stund kastet ut og havner på et hjem for foreldreløse barn, der det hersker  streng displin og etter dagens forhold tukt, omsorgsvikt og mishandling. Når Jane blir voksen nok stikker hun av og får bo hos en søskenflokk på landsbygda som hjelper henne med mat, husly og jobb. Jane er en oppegående og klok kvinne, og får seg snart en jobb som 
guvernante i herskapsslottet Thornfield Hall  hos den gåtefulle Mr. Rochester.

Det oppstår varme følelser mellom Mr. Rochester og Jane. Han bærer imidlertid på en mørk hemmelighet og det er ikke så lett for Jane å forstå ham eller stole på ham. En dag flykter hun på nytt..

Filmen er rett og slett nydelig, trist, vakker, utrolig godt spilt. Michael Fassbinder er en skjønn fyr og Jane en grå mus som blomstrer til en nydelig gaselle.

Landskapsbildene får meg til England og språket er uimotståelig. 

Mer, jeg vil ha mer...


Mia Wasikowska og Jamie Bell i Jane Eyre
Vil han ha henne? Vil hun ha ham?


Michael Fassbender i Jane Eyre
Eller vil han ha henne og hun ham? Jeg vet hvem jeg ville ha valgt.;)


Michael Fassbender og Imogen Poots i Jane Eyre
Eller vil han ha henne?


Fakta:
Regi: Cary Fukunaga
Skuespillere: Mia WasikowskaMichael FassbenderJamie BellJudi DenchSally Hawkins,Tamzin MerchantSimon McBurneySophie Ward
Kinopremiere: 24.06.2011
Drama / Romantikk
Aldersgrense: 11 år 


6 kommentarer:

 1. Apropos "damebøker" / "kvinnelitteratur"- det er nok ikke et nymotens fenomen ;o)
  Har ikke lest denne, ikke sett tv-serien (mener den gikk for noen år sida, men meget mulig jeg husker feil) og heller ikke sett filmen. En dag skjer det nok, og jeg trur nok jeg kan komme til å kose meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei det er nok ikke d. Før var vel skillet tydeligere kanskje. Vet ikke om det finnes tv-serie . D må jeg sjekke.

   Slett
 2. Den filmatiseringen har jeg også sett, men det er lenge siden og nå har jeg kun noen få sider igjen og da skal jeg se den om igjen. Det blir sikkert til helgen. Jeg synes det er så gøy at innleggene mine om Jane Eyre inspirerer, føler på meg at det kommer et til ganske snart :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gleder jeg meg til :) takk skal du ha:)

   Slett
  2. Det kommer et i morgen, for da er det bursdagen til Charlotte Brontë. Samt den versjonen av filmatisering jeg har valgt å se :)

   Slett