søndag 21. april 2013

Smakebit på en søndag (26): Vektløs

En ny bok om spiseforstyrrelser. Magni Iren Moan Grlj skriver om sitt liv som anorektiker. Det startet som sårbar tenåring hjemme i Bjugn i Sør-Trøndelag. Slankehysteri, noen sleivete kommentarer, redsel for å bli for tykk, førte til den dødelige sykdommen Anorexia Nevrosa. Magni slanket seg til sykehusopphold. Hun var mager som et skjelett.
Boka kom ut denne uka.
Jeg har lest noen sider, og det er en rimelig tilfeldig smakebit dere får servert her. Alt som står skrevet med Magnis penn er sårt, direkte, vondt.  Dere får kanhende en fullstendig bloggomtale i morgen.

Fiberknekkebrød og kål var nok min livbøye i anorexianes skumle, brådype hav, for i alle fall spiste jeg det. Innimellom forsto jeg at at jeg kunne dø vis jeg fortsatte å miste vekt nå. (s.39)


Boka er gitt ut på Commentum forlag og kan bestilles der eller via Magnis facebokside for boka Vektløs.

Du kan lese flere smakebiter hos Mari i bloggen Flukten fra virkeligheten. Ha en god søndag::)

Oppdatert med OMTALE HER!

Flukten button by parajunkee

38 kommentarer:

 1. Forferdelig sykdom som ødelegger så mye! Denne boken må jeg lese. God søndag, Anita :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. God søndag du også.:)

   Slett
  2. Vet du; jeg er så heldig å ha en fantastisk nabo som tidligere i dag la et eksemplar av boken i postkassen min :)

   Slett
  3. Så supert.:) Du er heldig å ha slike bokvenner i din nærhet.;) (tror jeg leste et sted hvem det var)

   Slett
 2. Svar
  1. Absolutt! Viktig å se faresignalene å stoppe i tide.

   Slett
 3. Ja, det er i sannhet en skummel sykdom, som er vanskelig å forstå både for den som er rammet av den og for dere foreldre, søsken, venner, lærere og andre. I boka prøver jeg å skildre min hverdag som anorektiker og broker autentiske dagboksitater for lettere å skildre de motstridende følelsene jeg slet med på den tiden. Dårlig samvittighet overfor foreldrene, usikkerhet overfor vennene, trass mot hele verden som ønsket å fete meg opp, rastløshet, motløshet og etterhvert ensomhet....... Jeg anbefaler i grunnen alle som har noen som helst omgang med ungdom å lese boka, for lettere å snappe opp faresignalene og raskere kunne sette igang mottiltak hvis man oppdager at noen er i ferd med å rote seg inn i denne skumle sykdommen. Takk for at du valgte å skrive om boka mi, Artemisia! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for utfyllende kommentar Magni.:) Jeg er ferdig med boka, nå nettopp, og skal skrive omtale senere. Skal på jobb straks. Boka er veldig sterk, og jeg er enig at den bør leses av alle som har med ungdom å gjøre. Ha en fin dag i vakre Slovenia. Der er vel våren godt i gang?

   Slett
 4. En sterk og godt skrevet bok dette,ikke minst så er det en viktig bok å få med seg. Tusen takk for smakebiten,Anita:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, absolutt. Den er nå ferdiglest og det er en vond historie, men heldigvis gikk det bra med Magni til slutt. Det er dessverre ingen selvfølge.

   Slett
  2. Det er det dessverre ikke, jeg har også lest ferdig boken nå og holder på å skrive omtale.

   Slett
  3. Så bra:) den leste jeg fort her kg skal kommentere litt senere:)

   Slett
 5. Boka er visstnok kommet i postkassen hjemme (er bortreist tre uker for å hjelpe barn med barnepass), og jeg skal lese den snart. Kjenner dette veldig godt, og la inn en smakebit fra en bok som omhandler noe av det samme sist søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en fæl lidelse, og kan man lære noe om å forebygge, gripe tak i tide er det en svært vktig bok . Og jeg mener man absolutt får innsikt i denne boka.

   Slett
 6. Låter som en bra bok om ett svårt och hemsk ämne :)

  SvarSlett
 7. Leste et debattinnlegg i BT i dag om "Thinspiration", så dette her er virkelig aktuelt, og en sykdom som vi må ta på alvor. Jeg er en sånn som "alltid" slanker meg, så jeg føler nesten at jeg ikke har godt av å lese sånne bøker.. Det er jo noe sykt i det å bli inspirert til slanking av å lese om folk som slanker seg syke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tviler du får lyst å overdrive slankinga av å lese Vektløs.. eller? Den er nå bare avskrekkende tenker jeg..og kan hjelpe mange til å stoppe i tide, håper jeg.

   Slett
 8. Huff, det er en virkelig skummel sykdom. Jeg håper boken er god og forteller om denne sykdommen på en riktig måte. Vil gjerne høre hva du synes etterpå.
  Ha en riktig god dag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er god og beskrivende, og jeg tviler ikke et sekund på at dette gir et riktig bilde av Magnis sykdom. Den kan sikkert være individuelle forskjeller her med så mye annet. Skal skrive omtale senere..
   Ha en fin dag du også.:)

   Slett
 9. Anorexia är en sådan fruktansvärd sjukdom, men det är viktigt att prata om och läsa om den.

  SvarSlett
 10. Intens smakebit! Og viktig med bøker som belyser slike alvorlige temaer!!

  SvarSlett
 11. Viktig bok när idealet är size zero för många unga tjejer. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt! Det er jo enromt med slanke-væretynn-fokus i media i dag, med zero size som du sier, og radmagre modeller og skuespillere..

   Slett
 12. Låter som en intressant bok om ett jobbigt ämne.

  SvarSlett
 13. Er nok en meget sterk bok om sykdommen.. Er det dama med bloggen på VG, synes jeg kjente igjen ansiktet.. Superflink å tegne husker jeg.. Tenker jeg leser boka da jeg vet en del om sykdommen, men har selv slitt med forstyrrelser i ungdommen.. Tror jeg bestiller den som ferielektyre, selv om jeg er fordypet i " Du forsvinner" av den danske forfatteren Christian Jungersen..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er Magni fra vgn.no ja:) boka er bra og innsiktsfull Eva:) ikke noe å kose seg m men lærerik:)

   Slett
 14. Mange unge jenter, inkl meg selv, har sett seg selv i speilet slik omslaget registrerer. Husker hvor fet jeg syntes jeg var. Når jeg ser bilder av meg selv fra dengang, var jeg veldig slank. Men jeg ble heldigvis ikke syk selv om jeg slanket meg noe veldig i perioder. Tema er ikke enkelt å forholde seg til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er det ikke fælt hvordan selvbilde lett forvrenges i de sårbare tenårene.

   Slett
 15. Låter som en tänkvärd bok, men jag tror inte jag skulle orka läsa den, en del saker är för jobbiga.

  SvarSlett
 16. Uff, ja dette er en viktig og sterk bok! Kommer nok til å lese den. Synes det er bra at det blir større fokus på spiseorstyrrelser igjen!

  SvarSlett
 17. Ja, det er bra. Det trengs stadig vekk nytt fokus. De syltynne modellene er igjen på banen og forvrenger de unges kroppsbilde.

  SvarSlett