Adrian vokser opp som enebarn, under solførmørkelsen. Han blir spesiell, det er noe med kjønnet hans. Er han gutt eller pike? Jeg har ikke lest Lars Saabye Cristensens roman med samme navn, men etter å ha sett filmen i kveld ble jeg veldig nyskjerrig på boka.
Det er sommeren 1951. Lillian og Amund Wang får sitt første og eneste barn. En gutt. Eller er det en pike? Ute er det solformørkelse. Fuglene slutter å synge. Foreldrene nekter operasjonen som kunne gjort Adrian til et helt menneske. Leiligheten i Oscars gate blir et drivhus der de forferdeligste blomstene gror. Her vokser den splittede Adrian opp med forstillelse, taushet, løgn og døende kjærlighet. Her lærer han sin skamløshet å kjenne.
Sommeren 1966 overhører Adrian samtalen som oppsummerer og besegler hans skjebne. Han velger ikke offerets rolle, men angriperens: Han går til krig mot foreldrene og får en kraft til å handle som er forløsende, men også livsfarlig for alle som er i hans nærhet, fordi han til slutt ikke kan kontrollere den. En serie hendelser endrer Adrians liv dramatisk i løpet av noen korte høstmåneder. Er det tilfeldigheter, eller kan de knyttes til Adrian? Ingen stiller spørsmål. Gjennom hovedrollen som Ødipus i en skoleteateroppsetning og møtet med Heidi, opplever Adrian seg selv i en større sammenheng, og han kan ikke unngå å innse sin egen tragedie. Han møter sin skyldfølelse, sin skam, innser sitt ansvar, befriende og ødeleggende på samme tid - og tar sin straff.
Maskeblomstfamilien er basert på boka med samme navn skrevet av Lars Saabye Christensen. Mer HER
Maskeblomstfamilien er basert på boka med samme navn skrevet av Lars Saabye Christensen. Mer HER
Min mening om filmen:
Jeg synes den var ganske treg til å starte med. Musikken lagde en småekkel stemning, men den var også veldig mollstemt, noe som forsterket det langsomme. Hvorfor skal en del av norsk film være så tregt? Man får tid til å tenke, dvele, det er så, men likevel. Det kan røyne på i forhold til tålmodighet, man får lyst til å gå, reise seg, eller sove. Men jeg ville se ferdig filmen og er glad for det, fordi dramaet tok seg opp. Men jeg fikk også følelsen av at det var mye jeg gikk glipp av fordi jeg ikke hadde lest boka. Det var mye rundt Adrian jeg fikk lyst å vite mer om. Hva var det med kjønnet hans? Hvorfor bare forsvant mor? Alt i alt er dette en tragisk oppvekstskildring av en noe dysfunksjonell familie med en annerledes og ensom gutt. Mobbescenene er til å gråte av.
Skuespillet var det ikke noe å si på. Bonnevie er stø som vanlig, også Eindride Eidsvold og de mest kjente av norsk skuepspillerstab som deltok. Marcus Aarnseth gjorde også en strålende prestasjon som Adrian. Terningkast 4.
Regi: Petter Næss
Skuespillere: Maria Bonnevie, Eindride Eidsvold, Kjersti Holmen, Hallvard Holmen,Dennis Storhøi, Bjørn Sundquist, Marcus Aarnseth, Andrea Pharo Ronde
Sjanger: Drama
Kinopremiere: 08.10.2010
Manus: Lars Saabye Christensen og Åse Vikene
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk
Produksjonsår: 2010
Lengde: 1 t. 37 min.
Sjanger: Drama
Kinopremiere: 08.10.2010
Manus: Lars Saabye Christensen og Åse Vikene
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk
Produksjonsår: 2010
Lengde: 1 t. 37 min.
Åh, denne vil jeg se. Jeg har heller ikke lest boken, men når du sier du ble nysgjerrig på boken av å se filmen så følger jeg dine fotspor :-)
SvarSlettDet er forsåvidt en bok jeg har tenkt å lese, den står på den listen, du vet. Den som vokser ukontrollert hver gang jeg setter meg ned for å lese blogger :-)
Ja, ikke sant...lista blir lenger og lenger, men så kan en del falle av etterhvert også da.:)
SlettJeg så denne filmen for en tid tilbake, syntes det var en god film og jeg ble også nysgjerrig på boken. Muligens vi får vite noe mer om Adrian da :)
SvarSlettMuligens....(gå på biblioteket og sniklese?)
SlettHehe, kanskje det - jeg har bestilt en bok så da kan jeg gjøre det når jeg henter den ;)
SlettNettopp.:)
Slett