tirsdag 16. april 2019

Mercedes-snittet av Anne Mette Hancock. Dansk krim på sitt beste!

I fjor kom debutanten danske Anne Mette Hancock ut med Likblomsten på norsk. Den likte jeg godt, og ville veldig gjerne lese oppfølgeren som kom nå i vår. Forlaget ga den like godt ut rett i pocket, og det fungerer veldig bra som reisekrim. Rett og slett pocketutgaven var grunnen til at jeg tok med akkurat denne boka på ferie av alle krimbøkene som nylig er utkommet. Valget viste seg også å være bra, for boka er drivende god. Journalist Heloise Kaldan og etteforsker Erik Shafer er et bekjentskap og stilen er frisk.


Bok på tur i gamlebyen i Funchal, Madeira i går. (foto: Anita Ness)

Fra forlaget:
En nervepirrende psykologisk krim om hevn, synsbedrag og arr i hjertet. 
En gutt er forsvunnet fra skolen Lukas ser ut til å ha forsvunnet i løse luften. I skolegården møter journalisten Heloise Kaldan sin nære venn og etterforsker Erik Schäfer. Lukas mobil blir funnet, og viser at gutten var besatt av pareidoli: et fenomen der man ser mønstre i tilfeldige ting. Særlig et foto av en låvedør, som ligner et ansikt, blir interessant i etterforskningen. Er det her Lukas er? 
Heloise blir beordret til å stoppe en artikkel om soldater som er rammet av posttraumatisk stresslidelse for å dekke saken om den forsvunne gutten. Men da det dukker opp fakta i Lukas-etterforskingen som peker i retning av traumatiserte soldater, trenger Schäfer hjelp fra Heloise for å finne vei i virvaret av spor som finnes.


Lukas sin far er lege og blir helt knust da han blir oppringt fordi gutten ikke har møtt opp på SFO. Det er en del kaos tidlig i boka før de forskjellige aktørene knyttes til hverandre på snedig vis. Skjønt Heloise er venn av Shafer, og nysgjerrig som hun er greier hun å snoke til seg informasjon. Hun blir imidlertid formanet om å holde seg unna å skrive noe om dette i avisen, selv om avisen selvsagt ønsker at hun skal gjøre det. Hun skulle egentlig skrive en stor sak om PTSD, men sjefen hennes vil hun skal ta fatt på Lukas-saken og bruke sitt vennskap med etterforskeren for det det er verdt. Moralsk dilemma, med andre ord.  Heloise begynner også å streve med forholdet til Martin Duvall. Det begynner å bli tydelig for henne at de ønsker forskjellige ting. Han vil ha familie og barn, hun får angst ved tanke på et slikt liv. Hun føler seg ødelagt følelsesmessig og mener hun aldri kan greie å ta det ansvaret som det å ha barn medfører.
Heloise's private drama går som en rød tråd gjennom  romanen, selv om den ikke overdøver på noe vis.
Krimplottet er snedig og alle muligheter for løsning er lenge åpne. Slutten har også en dreining som overrasker.
Tittelen Mercedes-snittet hentyder til et snitt i hjerteområdet, der det kan finnes arr. Arr i hjertet. Som soldater fra krigsområdet ofte har. De er også et tema i boka. Afghanistan, Irak. Syria. Danmark har hatt mange FN-soldater.
Boka er godt skrevet, har bra driv og er nok spennende hele veien. Jeg leste den ut på en dag; på bassengkanten, på kafeer, på senga. En god reisebok. En god påskekrim. Terningkast 5.
Well Done Hancock!

Innlegg om Likblomsten her.

Åslaug og Bjørnebok har lest, likt og blogget om boka

Anne Mette Hancock: Mercedes-snittet, 368 s
Vigmostad & Bjørke 2019
Leseeksemplar
Herlig å lese i sola. I går var det veldig fint vær og rundt 20 grader. De andre dagene var det kaldere. På vei hjem nå, til fin bypåske forhåpentligvis. 

6 kommentarer:

 1. Dansk krim og svensk krim, er det noen forskjell egentlig? Jeg har ikke lest Hancock, men kjenner at du frister. Har sett at dere har hatt en herlig ferie, håper hjemturen går fint. Ser at du hører på Sensommer, den likte jeg godt, takk for lesetips som førte meg til de la Motte :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det, absolutt. Både i sjargong, stil, miljø, interne samfunnsproblemer etc. Det finnes noe krim som er likt over alt, men mye er ikke det.. Kan du tenke deg en skjærgårskrim fra Danmark? Eller en krim fra de dype (norske) skogene fra Danmark? Snaps til lunsj i en norsk krim?

   Ferien var fin, selv om jeg hadde ønsket meg 4-5 grader varmere. I går var det bra, men ellers var det litt for kaldt. Men det var visst sen vår der nede..
   Har ankommet hotellrommet på Gardermoen nå, gikk ikke fly til Trondheim så sent..
   Bra du liker Motte. Har ikke fått med meg så mye av Sensommer enda- du vet, meg og lydbok..Må vel skaffe meg den i papir.

   Slett
 2. Jeg liker Hancock veldig bra! Leser gjerne mer av henne. Jeg las den også i sola, passet bra til det! Nå er lesing på terrassen innimellom litt hagearbeid. Herlig tid og fantastisk vær.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Perfekt solseng/vegg og kafekrim.:)
   Håper været fortsetter å være bra i Midt-Norge. Kommer hjem i morgen og ser frem til å ordne på verandaen.:)

   Slett
 3. Fint bilde av bok og vin! :-) Jeg blir unektelig nysgjerrig på både denne serien og den til De la Motte som jeg ble veldig nysgjerrig på etter å ha hørt forfatteren snakke om bøkene på høstmøte i fjor. Men så er det dette med å begrense leseeks osv....da er det ofte krimbøkene jeg ikke takker ja til.Jeg får gå i tenkeboksen.

  Ha en god påske, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe. Burde har beskåret toppen litt, men kjørte bildet rett inn fra mobilen, så da ble det som det ble..
   Både Hancock og de la Motte er å anbefale absolutt. Du kan jo låne på biblioteket? Du har vel tilgang på la Motte på eBok? (aschehoug) Skjønner godt det med å begrense leseeks altså. Prøver på det samme selv, men det har blitt en del krim i år, da.. men mindre andre ting.

   En riktig god påske til deg også Beathe.:)

   Slett