torsdag 15. oktober 2020

Kongeriket av Jo Nesbø

 Jo Nesbø har skrevet en annerledes spenningsroman. Kongeriket er noe helt annet enn krimserien med Harry Hole. Kongeriket er en lang bygderoman med to litt suspekte brødre i hovedrollene. Boka er lett å lese, lett å like, selv om jeg brukte en del tid på den. Noe som handler mer om at jeg har vært opptatt av andre ting de siste par ukene.


Brødrene Carl og Roy Opgard har vokst opp i ei norsk bygd på Sør-Østlandet. Carl var den pene skoleflinke, Roy den handy storebroren. Vi får tidlig ane at Carl ble utsatt for noe, og at Roy var den som passet på han, hele tiden. Trøstet han, lå i samme seng som han, ordnet opp hvis det var problemer av noe slag. Det er noe rørende mellom disse to brødrene, spesielt Roys omsorg for lillebroren. Men er det noe annet som ulmer her? Et ubehag ligger under linjene ganske langt inn i boka.

De mistet foreldrene sine i en bilulykke og flyttet til sin onkel Bernard som døde av kreft. Bilen ligger fortsatt i Huken, noen steinkast fra gården der brødrene vokste opp. Huken er ei dyp vik nedenfor et stup, like ved hovedveien. Lensmann Sigurd Olsen begynte å mistenke at noe var galt med denne utforkjøringen, men hva, si det. Han forulykket også da han falt i Huken etter å ha forsøkt å undersøke bilulykken atter en gang. Politimenn som begynner å mistenke noe muffins, får ikke fred før de får svar. Etter Olsens død, tar sønnen Kurt over oppgaven. Han har også et horn i siden til Roy.

Carl flyttet til USA, og en dag kommer han tilbake til bygda for å bygge et slorslått høyfjellshotell. Han har med kona Shannon. Hun er arkitekt, smellvakker og fra Barbados. Hun og Roy kommer godt overens, men det blir litt for tett å bo i samme hus som dem etterhvert, så han flytter til Kristiansand. Roy har drevet en bensinstasjon i bygda i årevis, som han overlater til noen andre. I Kristiansand driver han en annen bensert.

I bygda blir vi kjent med flere typer, gamlekjærester av Carl, Roys kolleger, folk med penger som kan støtte hotellprosjektet, ordfører, fastlegen med flere. Carl har store vyer og talegaver og får folk med seg, men det skjer ikke uten en rekke kjepper i hjulene.

Nesbø skriver godt, med en lett humoristisk snert. Om dette ikke er en typisk krim, mer som en bygderoman med spenning, så skjer det likevel en hel del kriminelle ting her. Noen mistenkelige dødsfall, forsøk på sådanne, samt noen brutale slosskamper. Roy har lett for å slå hvis han føler seg truet, men det er det også andre som har. 

Kongeriket er ingen heseblesende pageturner, men har likevel et godt driv. Artige karakterer, godt skildret miljø, det er som man er der. Hvis jeg har noe å innvende, så er det at jeg mistet litt engasjemnet i noen partier, men det kan like godt handle om meg og oppstykket lesing. Og kanskje skal det noe til å holde engasjementet like godt hele veien i en bok på 631 sider.

Andre som har blogget om Kongeriket er blant annet: 

Andre bøker av Jo Nesbø jeg har blogget om:
Kniv (2019) - Harry Hole


Jo Nesbø: Kongeriket; 631 s
Aschehoug 2020
Boka er et leseeksemplar fått av forlaget

8 kommentarer:

 1. Det trenger ikke å være deg,jeg syntes boken med fordel kunne vært strammet inn litt for det var en del ting med og noen repetisjoner(?)som kunne vært utelatt. Leste og lyttet til boken uten særlig pauser. Jeg likte aller best skildringene av barndommen og fortiden til guttene.
  Sett i lys av de positive omtalene jeg leste før jeg satte i gang selv ble jeg noe småskuffet over denne og ser ikke helt greia med at bøkene hans er så fantastiske og nå bannet jeg sikkert i kirken 😏

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser at noen andre også mener den kunne vært kuttet. Husker du skrev et sted du sier her, men fant ikke noe innlegg på bloggen din.
   Jeg likte Kniv veldig godt, den siste Harry Hole. Kongeriket er en annen type bok.

   Slett
  2. Skrev vel helt kort i månedsoppsummeringen. Ser jeg har lest de to øverste av de du nevner og ikke noen med Harry Hole og det er vel de han er mest kjent for. Har Kniv liggende så kanskje jeg prøver meg på den.

   Slett
  3. Da var det nok der jeg leste det. Ja, prøv deg på Kniv. Jeg skal lese mer Harry Hole etterhvert .

   Slett
 2. Interessant omtale - virker ikke som den typisk voldelige Nesbø denne - den siste jeg leste av han var Kniv, ikke omtalt den enda.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint du synes det Randi.:) Kniv er helt annerledes. Noe vold i denne boka også, en del slossing og drap, men det ubroderes ikke sånn at det blir ekkelt. Mer "overdrevet" kreativ bruk av metoder for å kvitte seg med problem, for å si det sånn..

   Slett
 3. Jeg har akkurat blitt ferdig med denne, jeg har derfor ikke lest din omtale. En god thriller, med ikke så mye vold. Min omtale kommer etterhvert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg røper sjelden mye i krimbøker, da synes jeg det ødelegger for spenningen til andre lesere.
   Spent på hva du skriver om boka, om du likte den.:)

   Slett