mandag 19. oktober 2020

Jeg skal ta vare på deg av Gunn Marit Nisja

 Gunn Marit Nisja har blitt en etablert forfatter med fem romaner og en diktsamling, så vidt meg bekjent. Jeg har lest de tre første romanen; Naken i hijab, Olivensteinen og Porselenspiken. Det er artig å følge en forfatters utvikling, spesielt når jeg også kjenner henne som gammel blogger fra VGBs tid. Den siste romanen hennes er utgitt på Cappelen Damm og jeg har fått boka fra forlaget.Jeg skal ta vare på deg handler om Vilja, lærerstudent på Levanger, midt i tyveårene. Hun er fra Møre og Romsdal og mora bor utenfor Molde. Faren er død og storesøster bor med mann i Oslo. Selv er Vilja i et forhold med en revyinstruktør på Levanger. Hanl ligger i separasjon, har to tenåringesbarn og er en del år eldre enn henne.

En dag blir Viljas mor syk og innlagt på sykehus. Vilja reiser hjem med en gang, selv om det blir problematisk med tanke på revyen hun har en viktig rolle i. Det viser seg at mora har fått hjernebetennelse. 

Vilja dras mellom å reise hjem for å besøke og etterhvert ta seg av mora, studier, revyøvinger og kjæresten. Hun har også et litt betent forhold til sin søster, som etter hennes mening ikke tar noe særlig ansvar, men er mer opptatt av fasade og penger.

Vekselvis får vi tilbakeblikk fra Viljas oppvekst på Møre, Iduns (moras) oppvekst og nåtiden. Det er mest i starten av boka og på slutten vi får høre om Iduns barndom. Vi får innblikk i hvor vanskelig det kan være å være pårørende når foreldre blir alvorlig syke, om hvordan andre folk rundt de involverte kan reagere, krysspresset man opplever og bekymringene man går med konstant. Vi får også kjennskap til hva en hjernesykdom er og hvordan den kan utvikle seg. Blir Idun frisk noen gang? Blir hun bedre eller bare værre? Har hun selv innsikt i sin tilstand? Vi ser hvor vanskelig det kan være for den rammede å bevare verdighet og for pårørende å balansere ansvaret og leve med alle slags følelser som dukker opp.

Gunn Marit Nisja har skrevet en varm roman med viktige problemstillinger som mange pårørende kan kjenne seg igjen i. Nisja skriver i et lett og nøkternt språk og historien flyter fint avgårde. En fin fin roman som jeg trygt kan anbefale videre.

Andre bøker av forfatteren som jeg har blogget om: 


Gunn Marit Nisja: Jeg skal ta vare på deg, 287 s
Cappelen Damm 2020
Leseeksemplar fra forlaget


12 kommentarer:

 1. Gleder meg, og det er en av bøkene jeg har lyst til å prioritere denne høsten. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Ina.:)
   Kosebok dette, selv om den er trist også.

   Hilsen Anita

   Slett
 2. Har denne på vent og gleder meg til å lese den. Visste ikke at hun har skrevet dikt også,det må jeg få med meg.Ellers har jeg lest fire av romanene hennes rekkefølge,det er fint å kunne se en forfatters utvikling.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, Beathe. En fin bok dette.
   Ang diktsamlingene, så ble de gitt ut på et lite Trondheimsforlag som Ann-Lill Grendahl Elshaug og en til ,( tro Gunn Marit også var en del av det, litt usikker på om jeg husker rett,) drev for noen år siden. Vet faktisk ikke om de bøkene er tilgjengelig nå, men kanskje du kan høre med Gunn Marti på fb? Jeg har i alle fall en av dem et sted, i kassene mine i boden.

   Hilsen Anita

   Slett
  2. Ok,takk for info. Skal høre med henne🙂

   Slett
 3. Flott omtale Anita, jeg fikk lyst å lese boken. Har bare lest Porselenspiken av Nisja, men ga den en 5`er, så jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke har lest mer av henne. Takk for flott lesetips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine. Godt å kunne friste/ minne deg deg til å lese mer av hennes bøker :)

   Slett
 4. Fin omtale Anita - du ga meg lyst til å lese boken, men har ventet litt på lydbok.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk og så fint å høre Randi. Denne blir nok fin som lydbok også :)

   Slett
 5. Ja hun skriver bedre og bedre. Hun kommer hit på biblioteket 3. NOV. Det blir kjekt

  SvarSlett