fredag 14. mai 2021

Alt det vakre av Hunter Biden. Åpenhjertig selvbiografi om sorg og rusmisbruk

Alt det vakre er en sånn type bok jeg fikk lyst til å lese første gang jeg hørte/leste om den. Den må jeg bare lese, tenkte jeg. At sønnen av USAs 46.president går ut åpent med en så tøff historie, er sjelden kost. Men etter å ha lest boka, skjønner man hvorfor han valgte å gjøre det. Alt det vakre er en bok om stor kjærlighet, varme, om tap og sorg, om politikk og om alvorlig rusavhengighet. Jeg har lest mange slike bøker, men ikke av sønnen til en ganske nyvalgt president.Forlaget om boka: 

«Jeg kommer fra en familie som er blitt sammensveiset av tragedier og knyttet til hverandre med en særegen, usvikelig kjærlighet.» skriver Hunter Biden i sin dypt rørende selvbiografi, som på engelsk har tittelen Beautiful Things. I boken forteller han en oppsiktsvekkende historie om avhengighet, tap og selvopprettholdelse.

Alt det vakre viser usminket hvordan Hunter Biden i årene etter broren Beaus død henfalt til stoffmisbruk, og gir et smertefullt innblikk i hans lange og tunge vei til rusfrihet. Det er en bok om en helt spesiell familie, med en helt spesiell historie. Det er også en fortelling om Joe, en helt spesiell far, som etter kona og datterens brå og tragiske død, måtte kombinere livet som nyvalgt senator med en tilværelse som alenefar for to små gutter.

At den samme faren skulle ende opp som USAs 46. president gjør Alt det vakre til en desto mer bemerkelsesverdig bok. Sjelden har en sittende president og hans familie blitt skildret så hudløst og kjærlig fra innsiden.


Boka starter med en prolog der Hunter Biden står i sitt livs storm. Året er 2019 og daværende president Trump og hans kompanjonger prøver å sverte Hunter for alt de kan. Alt blir brukt; hans business med jobb og utenlands-kontakter i blant annet Ukraina og hans rusavhengighet. Hunter er klar over at dette skjer for å underminere hans far Joe sitt kandidatur til presidentvalget i 2020. 
Hunter blir klar over at han må gå i pressen, stå fram, med et intervju. Være åpen. Det er også bakgrunnen for denne boka. Åpenhet. Alternativet er værre, Trump vil bare fyre og fyre og pressen likeså og det vil ødelegge for faren.

Deretter får vi historien presentert nogenlunde kronlogisk. Minner fra en tragisk bilulykke der lillesøster og mor dør. Hunter og broren Beau overlever med store skader og faren blir aleneforsørger. Han er da senator. Hunter og Beau er ganske nære i alder og Beau er den trygge og sterke storebroren som passer på, som alltid er der, som alle liker. I 40-års-alderen får Beau alvorlig hjernekreft og dør. Dette skildres så sårt og sterkt. Hunter skriver også om begravelsen og all støtten familie får og han gir Obama veldig godt skussmål, Obama var en god støtte for faren og talte i begravelsen. 
Hunter snakker ofte med Beau gjennom boka, skriver brev.
Hunter hadde selv en god karrierre (ytre sett) , han studerte juss og fikk seg godt betalte jobber. Men det kommer frem at dette livet ikke harmonerte helt med hans sjel. Han hadde kunsteriske ambisjoner, ville male og skrive, men tenkte at det kunne man ikke leve av, eller forsørge en familie med. Han fikk kone og to døtre relativt tidlig. Det materielle åt på seg. Dess mer han tjente, dess mer ville de ha. En bil, to biler, større hus, ditt og datt. En ond sirkel, som sikkert er ganske vanlig, men for ham så ble det for mye.  Han begynte også å drikke stadig mer. Ganske lenge greide han å være en velfungerende alkoholiker, som han kaller det. Han gikk på jobb,  reiste rundt på møter, fulgte sine forpliktelser, fulgte opp barna når han kunne osv. Men noe slo sprekker mellom han og kona Kathleen og det kom til separasjon etter en runde hvor han hadde drukket igjen. Hun hadde ingen toleranse for det.

Etter brorens død  kom han over crack, og det gikk ganske lenge å være velfungerende rusmisbruker der også, men ikke så veldig lenge, fire år med alkohol og crack, stadige innleggelser på rehabiliteringssentre, en mer og mer bekymret far, hvor det raste helt ut for Hunter. Han ville bare forsvinne og han fant alle mulige unnskyldninger for å fortsette å ruse seg. Han oppsøkte de mest lugubre og livsfarlige strøk og folk, i stadig jakt på mer rus. Penger hadde han, ellers kunne han ikke greid å leve med et forbruk på tusenvis av dollars per uke. Han leide seg inn på hotellrom og dopa seg i dagesvis helt til ha ble "kasta ut".
Det er helt utrolige skildringer han kommer med og nesten ikke til å tro. Mirakuløst så overlevde han kjøring i sterkt ruspåvirket tilstand med alvorlig søvnmangel, kjørte i grøfta, og andre farlige situasjoner han havna i. Han beskriver også noen nesten overnaturlige situasjoner, der han ble geleidet av en stor hubro på svingete farlige veier opp til en rehabiliteringsplass i Sedona i Arizona. Han er ikke helt sikker på om det var en hallusinasjon eller ikke, men han tror ikke han hadde greid å kjøre dit i den tilstanden han var i , hvis han ikke hadde fått hjelp fra noe utenfra seg selv. Så noe var det. 
Hunter skildrer også veldig godt den mentaliteten en rusavhengighet opparbeider seg, hvordan han tenker  og det er interessant lesing. Det er også hvordan hans far er. Faren Joe beskrives som en trygg og kjærlig far, som aldri gir opp, som alltid er der for guttene sine, og spesielt Hunter etter at Beau døde, uten å være overinvolverende. For Beau og Hunter var det alltid viktig at faren fortsatte sitt politiske liv og de støttet ham. For Hunter hadde det vært værre om faren ikke fortsatte i politikken fordi Hunter slet son han gjorde.
Jeg må si jeg fikk dyp respekt for Joe Biden etter å ha lest denne boka, samt hele familien som sådan. Magisk. Den kjærligheten de hadde til hverandre var nok enormt viktig i de stormene de gikk gjennom. At Hunter, den sårbare, slet med rus, kan ha mange forklaringer, noe ligger nok i en antatt genetisk sårbarhet. Flere i slekta hadde også hatt store alkoholproblemer. I tillegg så opplevde både Beau og Hunter et stort traume ved at de mistet mor og søster så tidlig. Faren var likevel alltid der og likedan hans nye kone. men det er så rart med det. 

Alt det vakre er en åpenhjertig og sterk bok som jeg absolutt kan anbefale. Den er godt skrevet, varm, engasjerende og lærerik. Tittelen kommer fra noe broren Beau alltid snakket om, han var så opptatt av å se det vakre i livet. For Hunter ble det en sannhet den dagen han ble rusfri. Det er nesten som en klisje, men det var da han møtte kjærligheten på nytt gjennom hans nåværende kone Melissa. Og det er en utrolig vakker kjærlighetshistorie. Må bare leses.


Hunter Biden: Alt det vakre, 272 s 
Cappelen Damm 2021
Leseeksemplar fått av forlaget


10 kommentarer:

 1. Litt artig, grunnen til at du fikk lyst å lese boken, er grunnen til at jeg ikke ville lese den. Du har fått meg til å endre mening, vet at mange mennesker fungerer med rus i livet sitt, så lenge det varer. Noterer denne :)
  God helg Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er en svær åpen og spesiell bok:)
   Takk og god helg til deg også Tine:)

   Slett
 2. Eg høyrte den på lydbok, lest av Biden sjølv, og det anbefales ikkje. Men historien er god, og romantikeren i meg elsker måten Biden og Melissa fant kvarandre og gifta seg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Best å lese på papir da, skjønner jeg:) Ja, den love-storyen var amazing <3

   Slett
 3. Jeg mistet litt interessen for bøker med rusproblematikk etter jeg leste Heroin chic i fjor men denne har jeg lyst til å lese og lysten ble ikke mindre etter ordene dine her. Må eventuelt få tak i den på et eller annet vis eller låne på Bookbites.
  De har fått sin dose tragiske hendelser denne familien og det er fascinerende å se at de (og da tenker jeg kanskje først og fremst på Joe) klarer å fungere i veldig krevende jobber med mye som går for seg i familien. Jeg har stor respekt for både Joe og resten av familien hans og er sjeleglad for at det er han som er president.
  Så klart denne skal leses.

  Ha en riktig god helg, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så utrolig, og derfor er denne historien verdt å lese. Og det at det er selvopplevd og ingen roman, gjør den ekstra sterk.

   Takk og god helg til deg også Beathe:)

   Slett
 4. Interessant omtale - skulle gjerne ha lest/lyttet denne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Randi. Ja, denne tor jeg kan interessere deg også:)

   Slett
 5. Dette er den type kjendisbiografi der enkelte deler vert slått stort opp i media. Det er så ein føler at ein har lest boka..
  Men eg har erfart at slike biografiar (altså om kjende folk og som har vore omdiskuterte) også kan vera gode/sterke leseopplevingar. F.eks. Nini Stoltenberg, Reiulf Steen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er dette absolutt.:)
   Denne kan godt sammenlignes med Nini, i så måte, bortsett fra at denne er mer rå og direkte, siden den er selvopplevd.

   Slett