søndag 23. mai 2021

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen . Ungdomsroman. Fin debut. Kortlistet til Bokbloggerprisen 2020.

 Jeg leser vanligvis ikke ungdomsromaner, men tenkte jeg ville lese denne som medblogger Ann Helen har debutert med. Romanen ble gitt ut på Samlaget i 2020 og ble nominert til Bokbloggerprisen av en knippe bokbloggere, instagrammere og youtubere. (som følge av en regelendring etter en avstemningsrunde blant bokbloggere på facebook-gruppen vår for et par år siden ble flere SoMe-plattformer inkludert) Jeg kjenner ikke Ann Helen personlig, men har fulgt bloggen hennes; Les mye, gjennom flere år og har truffet henne på Bokbloggertreff. Om jeg er habil eller inhabil for å vurdere boka, får være opp til andre å bedømme. Jeg skal i alle fall prøve å være så nøytral som mulig.


Romanen handler om Synne, 15 år, som har en ADHD-diagnose.  Vi følger henne, hennes familie og venner gjennom tre deler og noen uker/måneder i et skoleår. Mye av handlingen er om det som skjer i familien (mor, far og hans nye familie, broren) på skolen og fritiden. Synne blir kalt Sinne fordi hun så lett blir sint. Hun reagerer kjappere, mer ufiltrert og spontant når hun føler seg urettferdig behandlet og såret, men også når hun blir glad for noe.

Hun har en bestevenninne; Torunn og et gryende kjæresteforhold med Johan i klassen.  Noe skjer på en fest og der fører til en masse forviklinger og vonde følelser hos Synne, men også hos Johan. Torunn er fornærmet over noe, og tyr til ei anna jente i klassen ; Kine, til Synnes store fortvilelse. Mye skjer og Synne får lett skylden. Rådgiveren mener hun bør vurdere ADHD-medisin. Det blir også et tema hjemme.

Hvordan ting utvikler seg er det dumt å røpe. Jeg synes dette var en fin roman, lett å lese og ganske enkel i formen. Hvordan denne vil leses av ungdommer i ungdomsskolealder/tidlig videregående, aner jeg ikke. Jeg er en godt voksen dame og synes det er er umulig å vite hvordan ungdomsbøker leses av dagens ungdom, siden mine barn er forbi ungdomsalderen forlengst. Men får jeg en passende anledning vil jeg nok anbefale denne boka til ungdom jeg tenker kan  ha glede av å lese den.

Andres innlegg kan du lese her på BBP`s samlesingsside.

Mer om BBP og årets kortliste kan leses her

Jeg har ikke vært like engasjert i prisen i år som før om årene. Dette er vel det første året jeg ikke har ansvaret for en samlesing. Men jeg stemt og flere av de bøkene jeg har lest og likt kom på kortlistene; som Fra Tollak til Ingeborg av Tore Renberg, Et liv forbi av Helga Flatland, samt Fra Shakespeare til Knausgård av Janne S Drangsholt og Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås.  I samlesingsperioden har jeg lest Heroin Chic av Maria Kjos Fonn og nå Sinne.

Vil også nevne at Tine og meg leser klassikerne som er listet opp og omtalt i Janne S Drangsholt sin bok Fra Shakespeare til Knausgård. Artig prosjekt. Jeg tror flere også leser dem, selv om de ikke aktivt blogger om dem slik Tine og jeg gjør. Dette må vi vel kalle dynamisk samlesing av en bok? Her er min link til bøkene som er lest og leses i prosjektet Jannes 66 klassikere. 


Fakta om Sinne:

Ann Helen Kolås Ingebrigtsen: Sinne, 203 s 
Samlaget 2020
Lånt på biblioteket

16 kommentarer:

 1. Det er ikke lett for oss gamlisser å uttale oss om hvordan ungdom i målgruppen vil motta boken, men godt skrevet er den i alle fall. Gøy at du skrev litt om klassikere også, det er som du sier, sikkert mange flere enn oss som leser disse gode gamle romanene.
  Håper du har en fin pinse :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, i alle fall ikke hvis vi ikke har ungdom i nærheten som vi kan sjekke det ut med. Men det har vel du? Jeg jobber med ungdom, men de jeg har jobbet med de siste årene leser ikke norske romaner. Knapt bøker i det hele tatt..

   Synes jeg måtte henge på litt mer om bøkene til BBP og der synes jeg Jannes bok og lesingen vår er helt på sin plass å nevne. Har ikke skrevet noe om BBP i andre innlegg i år, tror jeg. Mulig nevnt i innlegget om Heroin Chic.

   Takk, rolig her. Begynte å regne i ettermiddag. Skal se et par eps av "Big little lies." Har lest en del i Axel i dag.
   Håper du også har:)

   Slett
  2. Nå er det stort sett slutt på ungdom i huset, siden minstemann er i militæret, ikke har han villet bli lest for de siste årene heller 😂
   Jeg har falt litt av BBP, og nesten glemt at JSD`s bok er nominert. Fikk nettopp bekreftelse på at foredraget hennes som har vært utsatt hundre ganger, endelig skal på til uken, og heldige meg har en plass :)

   Slett
  3. Oj, så fort tiden går. Ikke lenge siden han var ung tenåring.
   Artig at du skal på foredrag med JSD. Det skal faktisk jeg også neste uke på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Jeg har sikret meg billetter på flere av arrangementene hun skal delta på. Det blir gøy:)
   Mulig noen av dem går digitalt også, du kan jo sjekke. Koster en liten slant å se de digitale postene, men det er billig.

   Slett
 2. Tusen takk for fine ord. ❤️

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig Ann Helen:) Håper mange leser boka di. Lykke til med videre skriving:)

   Slett
 3. Jeg har ikke fått lest denne enda, men har lest fem av de nominerte.(etter å ha sjekka ut lista) Takk for at du minnet meg på denne lista, jeg har vært helt i min boble og bare lest etter lyst og humør det siste året.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig.:) Ja, man må lese etter lyst og humør og ikke "pliktfølelse".

   Slett
 4. Ikke godt å si hvordan denne blir mottatt av ungdommen men uansett er den godt skrevet. Har lest alle bøkene på kortlisten med unntak av Lappjævel.
  Har lest noen av klassikerne men ser ut til at jeg for det meste har plukket ut bøker fra podcasten enn så lenge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den.:)
   Har heller ikke lest Lappjævel, og foreløbig tenker jeg ikke å gjøre det. Er ikke i stemning for den type bok nå. Som Ingun sa... Lyst og humør.
   Har sett 6 episoder av Big little lies (sesong 2) nå og med det tar jeg natta;) Veldig bra serie.

   Slett
  2. Ok,skal sjekke ut den serien etter at jeg er ferdig med oppholdet hos The Fosters. Er herlig å høre at det ikke bare er meg som kan binge serier,men det er god avslapping det også.

   Ang kommentar til Augusta,er helt enig med deg. Selv har jeg kun fulgt delvis med fra sidelinjen de siste par årene og har ikke nominert bøker på flere år.
   Piffen gikk litt ut av ballongen når det ble så mye endringer. Men det måtte vel bare bli slik.

   Ser i en kommentar lenger oppe at du skal til litteraturfestivalen,jeg var ikke klar over at det ble noe av men så kult. Gleder meg til referat 🙂

   Slett
  3. Ja, tipper du vil like den. Den er så godt laget:)
   Hehe, ja, noen ganger så blir det sånn, "bare en til, bare en til..". Derfor kan jeg ikke se serier så ofte. Blir lett hekta hvis de er gode. Og i alle fall ikke følge med mye samtidig.

   Ja, den diskusjonen tok piffen av meg også, men greit- man får bare forholde seg, take it or leave it, men det samme er det langt i fra. Er vel fortsatt med for gammel vanes skyld, tror jeg.

   Gleder meg til Litteraturfestivalen. Plutselig så gikk tiden så fort, drar torsdag denne uka.
   De kjører en del arrangement digitalt også, digitalt pass koster 200 kr.
   Jeg har også billett til krimkveld med Ruth Lillegraven, Helene Flood og Grethe Bø- det gleder jeg meg til Ellers er det mye fokus på islandske forfattere i år. Og Vigdis Hjorth er med som vanlig. Og så kommer Janne S Drangsholt, med flere.:)

   Det blir referat, jeg er akkreditert og påtar meg rollen som bobkloggernes utskremte reporter, denne gangen sannsynligvis den eneste;)

   Slett
 5. Denne frister (men som en med adhd og sinne selv må tidspunktet passe :). Viktig at slike bøker blir skrevet. At de fins. Både for barna/ungdommen - og foreldre/venner.
  Kom aldri helt inn i BBP. Det har sjelden vært bøker jeg har interessert meg for. Har ofte vært de samme bøkene det allerede har blitt skrevet mye om (føler jeg).
  Vet det bare er meg, men jeg fant KLassikerboka kjedelig (likte tegningene), men om den gjør at flere leser klassikere så hurra ;)
  Ha en super mandag, Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant. Og slik den er skildret her så er det nok gjenkjennelig fra flere perspektiv, både skolens, foreldre, andres, søsken, medelever og den unge selv- selv om det kan arte seg forskjellig. Har jobbet med mange barn/unge med ADHD-diagnose, deres foresatte og møtt BUP og skolen i møter opp gjennom årene og kjenner igjen det som er skildret i boka.
   Ann Helen er selv lærer, og jeg antar hun har brukt sin kunnskap/erfaring fra klasserommet/skolen i boka da det er mye fokus på skolen.

   Ang BBP så er det jo bare å stemme på de bøkene man selv liker og påvirke hva som kommer på lista. Samlesingen baserer seg på de bøkene som fikk flest stemmer, og da blir jo resultatet at de med flest stemmer er de bøkene bloggere/instagrammere flest leser og liker blir lest mest gjennom samlesingene.
   Selv føler jeg vel at prisen har utspilt noe av sin rolle etter at det ble færre og færre som deltok og andre plattformer inkludert, fordi det gjør det mer uoversiktlig. Det var artigere før:) Men det er vel noe med en tid for alt.
   Aner ikke om det er bare du som finner Klassikerboka kjedelig. Jeg likte den godt og mange andre som jeg vet om, samt de som har stemt den frem til kortlista til BBP (derav meg).

   Takk, ha en fin mandag du også Augusta:)

   Slett
  2. Skal lese mer om Sinne og forfatteren. Og etterhvert boka:)

   Igjen er det jeg som er sær. Aldri brydd meg om priser eller bøker som vinner priser. Men alle ære og glede til de som er engasjert i Bokbloggerprisen. Fellesskapet det skaper er jo en fin bieffekt.

   Kjedelig er et sterkt ord. Kanskje heller uinteressant. Fordi jeg allerede har lest de fleste av bøkene nevnt var jeg nok ikke i målgruppa. Men kult at boken har fått deg og Tine til å lese klassikere. Koser meg med omtalene :)

   Slett
  3. Fint:)
   Nei, du er ikke sær . Mange som ikke bryr seg om priser og sånt.

   Klassikerboka fikk fart på å lese flere klassikere. Har jo lest en del av dem fra før da, samt lest en del 1000-bøker opp gjennom.;)
   Jeg blir inspirert av ha noen lesemål, prosjekter.
   Artig at du koser deg med omtalene.:)

   Slett